Start in sezonul competitional de off-road 2011

In 2011, al doilea an de cand disciplina off-road face parte din sporturile cu motor pe patru roti organizate sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv (FRAS), sunt programate 17 competitii nationale: 8 etape ale Campionatului National de Off-Road si 9 Cupe, conform calendarului.

 

Competitiile nationale de off-road atrag foarte multi participanti straini, in mare parte din Ungaria, Germania, Franta, Olanda, Austria si Belgia. Organizarea competitiilor de off- road sub egida FRAS a dus la impunerea unor noi norme de siguranta si desfasurare, fapt care a transformat genul acesta de evenimente in competitii sigure atat pentru participanti cat si pentru public.

 

 

Ca grad de dificultate, etapele din Campionatul National sunt mai dificile, avand trasee mai complexe, decat Cupele. Insa, indiferent de competitia pentru care opteaza sportivii, investitia in masina de concurs si echiparea acesteia insumeaza minimum 20.000 euro. Concurentii prefera sa cumpere masini mai vechi, la care nu predomina partea electronica asa cum se intampla cu modele mai noi de 5 ani. Acestea trebuie echipate obligatoriu cu cauciucuri speciale, troliu cu accesorii, sufe, scripete, centuri, rollcage, bare de protectie si, eventual, chit de suspensie.

 

 

Desi sunt voci care sustin ca evenimentele off-road distrug natura, FRAS precizeaza ca toate competitiile gestionate de noi se desfasoara numai pe drumuri forestiere sau militare dezafectate, fara a interveni in habitatul natural al acelor zone. Sportivilor le este interzis sa intre in zone cu puiet, pasuni sau orice alta forma de vegetatie tanara.

 

 

Cei mai multi participanti la competitiile de off-road spun ca principala caracteristica a acestui sport este aceea ca promoveaza spiritul de echipa. Chiar daca sportivii se afla intr-o competitie, pe traseu isi repara unii altora masinile, fac schimb de piese sau se ajuta cu combustibil. Ineditul consta si in faptul ca traseul pe care il au de parcurs este necunoscut pana in momentul Startului, cand echipele primesc un road book cu instructiuni si semne pe care trebuie sa le urmareasca, fara a avea desenat in clar drumul pana la Finish. Traseul trebuie parcurs in cel mult 12 ore, media fiind de 9 km/ora, fapt care face din acest sport in primul rand unul tehnic.