Citroën la atac pe Sierra Madre

Dupa primele doua raliuri desfasurate pe asfalt, zapada si gheata, in WRC urmeaza o serie de sase raliuri pe macadam. Pe parcursul utlimelor sezoane, Raliul Mexicului a devenit o etapa clasica, iar specialele din muntii Sierra Madre au devenit terenul de vanatoare preferat pentru Sébastien Loeb si Daniel Elena, neinvinsi aici din 2006. Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen, locul doi anul trecut, spera sa obtina cel putin acelasi rezultat si cu modelul DS3 WRC.

Dupa prima aparitie din 2004 in calendarul WRC, Raliul Mexicului a devenit rapid una dintre cele mai populare etape ale sezonului. Fanii din regiunea León au trecut peste rezervele initiale si acum sunt mai mult decat incantati de spectacolul facut de piloti, in special de idolul lor Sébastien Loeb. „A fost intotodeauna un eveniment minunat. Este cald, soare, specialele sunt perfecte, iar fanii adora acest sport”, a confirmat Sébastien Loeb. „Startul festiv, programat joi seara pe strazile din Guanajuato, este unul din cele mai importante momente ale sezonului, mai ales ca totul continua imediat cu super speciala pe strazile orasului.”

 

In Raliul Mexicului sunt programate anul acesta 7 „super speciale” din totalul de 24 de probe cronometrate. Chiar daca nu reprezinta decat 3% din distanta totala, aceste super speciale pot juca un rol decisiv. „Sincer, mie nu-mi plac acest gen de probe, dar trebuie sa le abordezi foarte serios pentru ca poti pierde usor doua, trei secunde. In mod normal aceasta diferenta se vede la finalul unei probe de 20 kilometri”, a avertizat campionul mondial en-titre. „Eu prefer specialele normale. In Mexic, probele din munti sunt rapide si destul de late. Desigur, exista si sectiuni mai inguste unde trebuie sa ai mare grija, dar totusi este un raliu unde imi place sa pilotez.”

 

Neinvinsi in ultimii cinci ani, Citroën, Loeb si Elena stiu ce trebuie sa faca pentru a castiga in Mexic. Dominatia lor a fost o sursa de frustrari pentru Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen care nu au castigat niciodata aici. Finlandezii, locul secund in 2011, au acum ocazia sa obtina un rezultat  mai bun cu modelul DS3 WRC, model care in 2011 a castigat sapte din cele 9 raliuri desfasurate pe macadam.

 

Am amintiri placute de anul trecut, cand am terminat pe locul secund, dar este un raliu foarte greu de gestionat. Probele sunt la o altitudine de aproximativ 2.000 metri peste nivelul marii, ceea ce inseamna ca motorul are o pierdere semnificativa de putere. Imi aduc aminte ca am facut si cateva pene, chiar daca raliul nu este cel mai dur din acest punct de vedere”, isi aduce aminte Hirvonen. „Sunt incantat ca voi concura acum pentru Citroën, pentru ca este o echipa care a obtinut intotdeauna rezultate bune in Mexic, iar in testele pe macadam m-am simtit foarte bine la volanul modelului DS3 WRC.

Tinand cont ca urmeaza o serie lunga de raliuri pe macadam, Mikko Hirvonen este constient ca acum incepe de fapt sezonul 2012. „Majoritatea etapelor din WRC sunt pe macadam si acum va fi interesant de vazut care vor fi ierarhiile. In ceea ce ma priveste, sper sa pot obtine timpi buni pe proba, dar stiu ca ne luptam si impotriva celoralte echipe, deci trebuie sa obtinem rezultate cat mai bune pentru Citroën.”

 

In clasamentul general al pilotilor, Sébastien Loeb si Mikko Hirvonen se afla pe primele doua locuri, iar echipa Citroën Total se afla pe prima pozitie in clasamentul constructorilor.

 

La startul celei de-a treia etape din Campionatul Mondial de Raliuri vor fi si echipele Citroën Junior, cu Thierry Neuville si Nicolas Gilsoul, si Qatar World Rally Team, cu Nasser Al-Attiyah si Giovanni Bernacchini. Pentru Nasser Al-Attiyah acesta este al doilea raliu cu modelul DS3 WRC, iar pentru Thierry Neuville, care va puncta si pentru echipa Citroën Junior in clasamentul constructorilor, este prima experienta din Mexic.

 

Raliul Mexicului 2012 se va desfasura in perioada 8 – 11 martie 2012.

 

TREI INTREBARI PENTRU… Sébastien Loeb

 

Locul 1 la Monte-Carlo, locul 6 in Suedia: cum ti se pare acest inceput de sezon?

„Sa incep cu o victorie la Monte-Carlo a fost, fara indoiala, un rezultat foarte bun. Locul sase din Suedia ma face sa-mi pun intrebarea: „ce ar fi fost daca”? Stiu ca pot sa ma descurc mult mai bine pe acea suprafata, dar se pare ca nu stiu cum sa gestionez acest lucru. Totusi, dupa cele doua etape sunt lider in clasamentul general, inaintea lui Mikko, iar Citroën conduce in clasamentul constructorilor, este totusi un inceput pozitiv. Pot spune ca inceputul a fost unul tipic, iar daca totul decurge la fel ca anul trecut sunt foarte multumit!”

 

Esti neinvins in Mexic din 2006. Ai vreun secret? Cum afecteaza altitudinea performantele masinii si stilul tau de pilotaj?

„Nu exista niciun secret. Totul se datoreaza muncii depuse de intreaga echipa. M-am simtit intotdeauna confortabil pe specialele din Mexic, chiar daca am plecat aproape tot timpul primul. Din fericire, situatia este alta in acest an, multumita calificarilor, si pot sa ma lupt inca din prima zi, cu ceilalti piloti, in conditii egale. Altitudinea joaca un rol crucial pentru ca lipsa de oxigen inseamna o putere mai mica. In ceea ce priveste stilul de pilotaj nu se schimba nimic. Este poate putin mai usor pentru ca la iesirea din viraje nu trebuie sa mai apesi pedala de acceleratie atat de tare. In acelasi timp trebuie sa fii foarte atent sa nu intri prea tare intr-un viraj.”

 

Sunt doua speciale de 42 km sambata si una de 54 km duminica. Este greu sa gestionezi pneurile pe acest fel de probe speciale?

„Nu cred pentru ca pneurile Michelin Latitude Cross sunt suficient de rezistente, iar suprafata de aici nu este atat de abraziva. Specialele de duminica vor fi putin mai dificile, din punctul de vedere al strategiei, pentru ca vor fi patru probe fara parc de service. In functie de pozitia in clasament si diferentele de timp va trebui sa rezolvam aceasta ecuatie care are mai multe solutii: sa plecam cu o roata sau doua de rezerva, sa ne luptam pentru pozitia in clasamentul general sau sa ne concentram pe Power Stage? Cu siguranta va fi un raliu interesant pana la final!”