Jari-Matti Latvala: Lucrez la titlul de campion mondial

Dupa victoria din Raliul Suediei, Jari-Matti Latvala conduce in clasamentul general al pilotilor. In interviul care urmeaza Latvala vorbeste despre lupta dintre el si coechipierul sau Sebastien Ogier, dar si despre idolul sau Henri Toivonen.

 

Jari-Matti felicitari pentru prima victoria din acest sezon. Cum te simti dupa aceasta reusita?

JML: Victoria din Suedia a fost un moment special pentru mine. Este singurul raliu din WRC pe care am reusit sa il castig de trei ori. Aici obtineam prima mea victorie din WRC in anul 2008. Am avut totusi cateva momente delicate, de exemplu vineri cand am pierdut mult timp pe ‘Hagfors Sprint’ si Andreas Mikkelsen s-a apropiat foarte mult de mine. Sambata insa totul a functionat perfect si am reusit sa obtinem victoria. 

Rally Finland 2013

Stii ce ai in comun cu Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Tommi Mäkinen, Kenneth Eriksson si Marcus Grönholm?

JML: Sa ma gandesc rapid. Cred ca toti avem peste doua victorii in Raliul Suediei. Ma aflu intradevar intr-o companie deosebita.

 

Este greu sa gestionezi o asemenea etapa? Cum ai reusit sa castigi un raliu atat de complex precum cel din Suedia?

JML: Totul se reduce la strategie. In 2008 conditiile au fost asemanatoare cu macam amestecat cu zapada topita si gheata. Se pare ca imi priesc astfel de conditii. Trebuie sa fii calm in Suedia si sa mergi pe o linie cat mai curata. Am avut probleme cu acest lucru la start insa pe parcurs mi-am revenit. As vrea sa subliniez faptul ca echipa nu a impus ordine si ne-a lasat sa ne batem pentru victorie in conditii egale si de aceea si atmosfera din cadrul echipei, care a functionat perfect, a fost una foarte buna.   

Rally Sweden 2014

Se apropie cu pasi repezi prima etapa de macadam a sezonului in Mexic. Cum se pregateste Volkswagen pentru asta?

JML: Am petrecut doua zile in Spania testand pentru Mexic. Eu am pilotat in prima zi si Seb a doua. El a reusit sa se adapteze conditiilor extrem de repede, mult mai repede decat mine. Eu am avut nevoie de ceva incalzire pe macadam. De aceea pe mine Shakedown-ul ma ajuta foarte mult in a ma obisnui cu suprafata de concurs.

 

Care sunt asteptarile tale de la Raliul Mexicului?

JML: Sigur ca victoria din Suedia imi ofera o incredere mai mare. In Mexic daca iti permiti o greseala sansele la victorie scad dramatic. In 2012 eram in aceasi situatie, castigasem in Suedia si urma Mexic. Si atunci aveam o stare foarte buna, insa am abandonat in Mexic. Trebuie sa obtin cat mai multe puncte posibile. Nu este unul dintre raliurile mele forte, insa este posibila si o victorie cu toate ca nu este obiectivul meu. Sa termin pe podium ar fi super.

 

Esti noul lider WRC. Este o batalie mare intre tine si Ogier?  

JML: Sper. Un lucru este insa sigur Seb este in foame dupa victorie in Mexic. Sigur ca si eu imi doresc sa devin campion mondial, este cea mai mare ambitie a mea. Pentru asta ai nevoie de un pachet intreg perfect si la asta lucrez. Sigur ca si ceilalti piloti au acelasi lucru in gand, de aceea pentru moment ma concentrez pe fiecare raliu in parte. Seb e foarte puternic ca sa il bati trebuie sa dai tot ce ai mai bun pe toate suprafetele.

Rally Australia 2013

Iti este frica de Sebastien Ogier?

JML: Este un pilot foarte puternic, inclusiv mental. Se simte ca acasa pe toate suprafetele. Este cu siguranta greu se batut insa nu trebuie sa iti fie frica de el. Daca iti este frica nu vei reusi niciodata nimic. Sigur ca exista un respect pentru toti ceilalti piloti, dar nu frica. Cum am zis mai devreme daca vrei sa devii campion mondial trebuie sa obtii performante constant.

 

In acest sezon lucrezi cu un antrenor mental. Ce s-a schimbat pentru tine din aceasta cauza?

JML: Sunt mai atent la sentimentele mele. Inainte vroiam sa castig raliuri cu orice pret si daca lucrurile mergeau prost totul se naruia. Vroiam prea mult. In astfel de momente increderea de sine era zero. Antrenorul meu m-a invatat sa imi ascult mai mult sentimentele. Un alt lucru este faptul ca am inceput sa comunic mai mult cu Miikka Antilla copilotul meu. Acum avem un plan, o strategie si intervine atunci cand fortez prea mult. Acest lucru nu se intampla la inceputul carierei noastre.

 

A cui a fost ideea de a lucra cu un antrenor mental?

JML: A fost ideea echipei care mi-au spus ca pot sa imi imbunatatesc aceasta parte. Christopher Treier a devenit antrenorul meu mental de la Raliul Marii Britanii anul trecut si de atunci am incredere in el 100%. M-a invatat cum sa ma concentrez pe un anumit lucru si cum sa imi recapat concentrarea daca imi fuge gandul la altceva. In trecut eram foarte agitat inaintea etapelor si m-a invata cum sa abordez raliurile mult mai relaxat. Nu vreau sa intru prea mult in detalii, dar am reusit aceste lucruri prin exercitii de relaxare si concentrare. 

Rally Sweden 2014

Compatriotul tau Marcus Grönholm a fost campion mondial in 2002. Crezi ca este timpul pentru un nou campion finlandez?

JML: Acest lucru pune un pic de presiune pe mine pentru ca de 12 ani niciun finlandez nu a mai devenit campion mondial. In trecut acest lucru se intampla mai des. In Finlanda suporterii au deja mari asteptari de la mine chiar daca raliurile si-au pierdut un pic din popularitate. Daca reusesc sa obtin titlul in acest an popularitatea raliurilor in Finlanda va creste cu siguranta.

 

Esti un mare fan a lui Henri Toivonen. Iti doresti sa devii campion mondial si pentru el?

JML: Sunt cateva paralele intre cariera lui Henri si a mea. A castigat primul sau raliu cand era foarte tanar si dupa aceea a inceput sa acumuleze experienta. Chiar daca este idolul meu nu se pune problema sa castig titlul pentru el. Pentru mine el a fost cel mai curajos pilot al vremii lui, nimeni nu pilota o masina de grupa B asa cum o facea el. Dar cateodata isi dorea mai mult decat se putea.

 

N.R. Henri Toivonen si-a pierdut viata pe 2 mai 1986 la volanul unei Lancia Delta S4 in Raliul Turul Corsicii alaturi de copilotul sau Sergio Cresto masina explodand dupa ce a cazut intr-o prapastie. La cateva ore dupa tragedie Jean-Marie Balestre, presedintele FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile), a interzis masinile de grupa B pentru anul urmator.