Raliul Monte-Carlo 2014 – Bouffier lider dupa prima zi

Cea de-a 82-a editie a Raliului Monte-Carlo a deschis seoznul WRC 2014 asa cum o face in mod traditional in fiecare an si, ca intotdeauna, etapa a oferit surprize de proportii concurentilor si fanilor. Chiar dupa primii metri de la startul primei probe speciale pilotii au avut parte de un drum extrem de alunecos, zapada facandu-si aparitia dupa ce masinile “spion” inspectasera probele la primele ore ale diminetii. Cum toti concurentii optasera pentru neuri tip slick si cu informatii care prognozau un traseu umed, iar cateva portiuni de traseu erau acoperite deja de zapada, incidentele nu au contenit sa apara.

monte-carlo-hyundai-neuville1

Prima veste neplacuta venea din partea celor de la Hyundai, Thierry Neuville abandonand dupa primii 6 km ai PS1. “A fost un start dificil pentru noi alaturi de o noua echipa si o noua masina. Pe prima proba am fost mult prea rapizi intr-un viraj masina subvirand fapt care a dus la lovirea spatelui masinii intr-un stalp. Din pacate nu am putut continua si ascesta a fost sfarsitul aventurii noastre in Raliul Monte-Carlo.” declara Neuville.

Sordo Monte 2014

 

Dani Sordo a reusit sa demonstreze ca noul i20 WRC este un model competitiv, reusind sa termine prima bucla a zilei in pozitia a treia. Bucuria nu a tinut foarte mult pentru cei de la Hyundai pentru ca Sordo a fost nevoit sa abandoneze cu probleme la instalatia electrica pe drumul de legatura intre PS 4 si PS5. “Evident ca suntem foarte suparati ca raliul s-a terminat atat de repede pentru noi, mai ales cand aratam un ritm bun. In prima bucla masina a functionat perfect, conditiile de pe prima speciala au fost extrem de rele, dar pe PS2 am avut o aderenta mai buna. Dupa pranz am reusit sa terminam prima proba din a doua bucla pe pozitia a doua si in drum spre PS5 ne-am oprit sa verificam presiunea in pneuri. Cand am vrut sa repornim masina nu am mai putut. Am incercat sa gasim problema care parea una electrica, dar nu am reusit.” spunea Sordo. 

Meeke Monte 2014

Pentru cei de la Citroën ziua a decurs bine Kris Meeke reusind sa pozitioneze unul din cele doua modele DS3 WRC pe locul secund la finalul zilei. “Sigur ca pozitia 12 la start nu m-a avantajat foarte mult mai ales in prima jumatate a dupa-amiezii pentru ca trasa ideala era acoperita de noroi. Am considerat ca e mai bine sa fiu precaut chiar daca ne-a costat ceva timp. Sa termini in pozitia secunda in conditiile extrem de dificile ale probelor de astazi cred ca este un rezultat bun.” declara Meeke. Coechipierul sau Mads Østberg a avut parte de cateva incidente, dar din fericire masina nu a fost avariata si a reusit sa termine ziua in pozitia a cincea. 

Rally Monte Carlo 2014

Campionul en-titre Sebastien Ogier a fost primul la start si alegerea gresita a pneurilor l-a costat cel mai mult. “Un start clasic la “Monte” cu o vreme nebuna. Nimeni din echipa nu a anticipat prezenta zapezii pe traseu si asta ne-a facut sa alegem gresit pneurile. Si cand esti primul la start pe slick-uri esti clar dezavantajat.  In primul viraj am lovit parapetul cu partea stanga a masinii, dar am avut noroc si am putut continua. Mecanicii au reusit sa repare tot in pauza de service de la pranz. Chiar daca am avut pneuri de iarna in partea a doua a zilei tot am avut cateva momente dificile. Deviza pentru maine este atac, dar nu cu orice pret pentru ca “Monte” se poate termina mai repede decat crezi.”  declara Ogier dupa prima zi. Jari-Matti Latvala a fost precaut mai ales dupa ce l-a vazut in decor pe Neuville lucru care l-a costat timp pretios. El a terminat prima zi pe locul al saptelea cu un ecart de peste 2 minute in urma liderului Bryan Bouffier. 

Bryan Bouffier Monte 2014

In tabara celor de la Ford Elfyn Evans a confirmat increderea lui Malcolm Wilson care a declarat inaintea sezonului ca un program de trei ani il asteapta pe tanarul britanic.  El a reusit sa termine ziua pe pozitia a sasea.  

 

Robert Kubica si-a luat prin surprindere adversarii reusind sa obtina cel mai bun timp pe primele doua speciale ale zilei lucru care i-a adus locul trei la finalul zilei.

Kubica Monte 2014

Francois Delecour a abandonat dupa doar cativa kilometri de la startul primei probe speciale cu probleme tehnice la modelul Ford Fiesta RS WRC. Francezul este recunoscut pentru ecxperienta sa la Monte-Carlo cu 19 participari si isi propusese top 5 la finalul acestei editii.

 

 

 

Clasament dupa prima zi:

1. Bryan Bouffier / Xavier Panseri (Ford Fiesta RS WRC) 1:25:36.6
2. Kris Meeke / Paul Nagle (Citroën DS3 WRC) +38.8
3. Robert Kubica / Maciej Szczepaniak (Ford Fiesta RS WRC) +39.5
4. Sébastien Ogier / Julien Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +47.3
5. Mads Østberg / Jonas Andersson (Citroën DS3 WRC) +1:20.7
6. Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta RS WRC) +1:38.6
7. Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila (Volkswagen Polo R WRC) +2:20.8
8. Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta RS WRC) +2:46.9
9. Andreas Mikkelsen / Mikko Markkula (Volkswagen Polo R WRC) +4:06.2
10. Olivier Burri / Fabrice Gordon (Ford Fiesta S2000) +4:47.4