Asteptarea a luat sfarsit : Raliul Suediei 2011 este gata de start

Asteptarea a luat sfarsit. Patru luni au trecut de la momentul in care Sebastien Loeb  marca sfarsitul erei WRC 2.0 cu o victorie in Raliul Marii Britanii. Campionatul Mondial de Raliuri revine cu un regulament tehnic nou, masini noi si echipe noi. Totul se va intampla in jurul orasului Karlstad care, are pentru al doilea an la rand, onoarea de a deschide sezonul si de a fi singurul raliu 100% pe zapada.

Probele speciale din Suedia impun pilotilor un anumit stil de pilotaj, rapid si precis, deoarece acestia vor concura pe drumuri inconjurate de bancuri de zapada si copaci. Toate masinile vor fi echipate cu pneuri cu cuie care vor macina zapada batatorita si isi vor gasi aderenta in stratul subtire de gheata de sub aceasta. Probele sunt atat de alunecoase incat abia poti merge pe jos pe ele, insa masinile vor atinge viteze apropiate de 200 km/h la temperaturi de minus 20 de grade Celsius, asadar spectatorii trebuie sa fie unii speciali care sa reziste in aceste conditii extreme.

Raliul este alcatuit din 11 probe speciale care vor fi parcurse de cate doua ori, insumand nu mai putin de 351 km de probe speciale. Raliul Suediei este etapa si pentru pilotii din PWRC dar si pentru cei din campionatul national. Raliul debuteaza maine cu o superspeciala programata seara iar Duminica, in ultima zi este prevazuta asa numita ” Power Stage”, Gustavsfors fiind o proba speciala care va fi transmisa LIVE la Tv dar care va aduce si puncte bonus pentru primii trei clasati.

Cine va castiga ?

Probabil cine se va adapta cel mai repede la noile specificatii tehnice ale masinilor. Motoarele de 2 litri au fost inlocuite de unele de 1.6, ceea ce in practica inseamna mai putin cuplu iar pilotii vor fi nevoiti sa le tureze mai mult pana aproape de 8 500 rpm. Masinile sunt mai late dar si mai scurte. Rezultatul este o manevrabilitate imbunatatita pe portiunile tehnice cu viraje care se succed rapid, dar si o stabilitate scazuta in cazul curbelor largi abordate la viteze mai mari. In Suedia vor lua startul 13 masini conforme cu noua specificatie de world rally car , patru dintre acestea fiind Citroen DS3 WRC iar noua Ford Fiesta Rs WRC. De mentionat ar mai fi ca incepand cu 2006 Ford a castigat de fiecare data in Suedia, Latvala si Hirvonen fiind ultimii doi pe lista.

Pneuri

Echipajele pot alege intre Michelin X Ice North sau DMACK DMG-Ice, acestia fiind singurii producatori omologati de FIA pentru 2011. Daca echipele oficiale si marea majoritate vor folosi pneuri Michelin exista totusi si 8 masini care vor concura cu pneuri ale producatorului chinez DMACK.