CITROËN, LOEB SI SORDO VOR SA CUCEREASCA MEXICUL

Dupa debutul pe zapada, in Campionatul Mondial de Raliuri FIA urmeaza o serie de cinci raliuri pe macadam. Primul dintre ele, Raliul Mexicului, este programat in acest sfarsit de saptamana. Ca de obicei, echipa Citroën Total World Rally Team va lua startul in raliu cu o singura ambitie – Victoria. Sébastien Loeb si Daniel Elena, ocupantii locului second in Suedia, vor sa-si treaca in cont a patra victorie in etapa din America Latina.

Campionatul Mondial de Raliuri, mai mult ca oricare alta competitie din luma sporturilor cu motor, garanteaza la fiecare etapa un scenariu complet diferit fata de celelalte etape. Dupa padurile, frigul, zapada si gheata din Raliul Suediei, pilotii echipei Citroën Total vor purta sombreros si se vor confrunta cu caldura, praful si drumurile de macadam din Mexic, singura tara de pe continentul American care gazduieste o etapa din WRC.

“Este o etapa care imi place foarte mult. Poti sa simti ca organizatori isi daU silinta sa transforme acest raliu intr-un eveniment senzational, iar spectatorii sunt pur si simplu fantastici aici. Startul care se da pe strazile din centrul istoric al orasului Guanajuato este, fara indoiala, unul dintre cele mai frumoase momente ale sezonului”, spune Dani Sordo. Dupa o pauza de un an, si Sébastien Loeb este incantat ca va lua startul, din nou, in Raliul Mexicului: “Am luat startul la toate etapele de cand acest raliu a fost inclus in calendarul WRC in 2004. In primii ani interesul spectatorilor nu a fost unul foarte mare, dar incet, incet oamenii de aici au devenit pasionati de acest sport si acum Raliul Mexicului este una dintre cele mai populare etape ale sezonului.”

Loeb si Elena nu au mai pierdut in Mexic din 2006, iar obiectivul lor este sa-si mai adauge o victorie in palmares pe specialele mexicane. “Nu pot spune ca sezonul a inceput prost, dupa locul second obtinut in Suedia, dar nu-l voi lasa pe Mikko Hirvonen sa-si mareasca avansul in clasamentul general”, a spus campionul mondial en-titre. “Probele sunt foarte interesante din punctul de vedere al pilotului, mai ales ca nu sunt foarte dure pentru masina. Este un raliu cu multe provocari care contine portiuni foarte rapide, portiuni lente, tehnice si unele extreme de spectaculoase!”

“Modelul C4 WRC se va comporta mult mai bine pe o astfel de suprafata, mai ales ca avem o experienta foarte mare aici. Nu voi face insa niciun prognostic pentru ca nu am mai concurat in astfel de conditii de acum sase luni. Mikko Hirvonen a progresat mult in ultimul timp si sunt sigur ca va porni plin de incredere si foarte motivate in acest raliu. Anul trecut a pierdut titlul la o diferenta de un punct si sunt sigur ca anul acesta va da totul in fiecare raliu. Cred ca si Dani va avea, din nou, o evolutie foarte buna. Chiar daca nu are o experienta la fel de mare ca Mikko, a reusit sa faca progrese la fel de mari. Are toate motivele sa demonstreze acest lucru si, de ce nu, chiar sa incerce sa castige”, a mai adaugat Sébastien Loeb.

Dani Sordo este si el foarte motivat la prima etapa pe macadam din sezonul 2010: “Sper sa fac aceleasi progrese ca si in Suedia. Sunt avantajat de faptul ca voi pleca al patrulea in prima zi, deci trasa ideala va fi deja curatata de primii trei. Am toate avantajele de partea mea si voi incerca sa-mi ating obiectivul care mi-a fost trasat si anume, sa adun cat mai multe puncte pentru Citroën in clasamentul constructorilor. Rivalii nostri au avut un inceput mai bun in Suedia, dar acum suntem foarte hotarati sa-i prindem din urma.”

TREI INTREBARI PENTRU DANI SORDO

Ai fost bucuros sau dezamagit de locul 4 obtinut in prima etapa a sezonului?

“Desigur, as fi preferat sa termin pe podium, dar locul patru este bun pentru mine intr-un raliu pe zapada. Am avut o prima zi foarte buna si acest lucru se datoreaza faptului ca m-am pregatit intens pentru acel raliu. Am reusit sa tin pasul cu Seb si Mikko, iar faptul ca am terminat prima zi la doar zece secunde in spatele liderului a fost oarecum surprinzator si pentru mine. In ziua a doua am pierdut contactul cu liderul dupa o rasucire. Au urmat alte cateva greseli si am pierdut si locul trei.”

Atunci ai fost foarte suparat sambata seara!

“Da, chiar am fost. Este suparator sa fii implicat intr-o lupta in care fiecare secunda si sa pierzi peste un minut incercand sa scoti o aparatoare a radiatorului care ar fi trebuit scoasa inaintea startului pe proba. A fost o greseala stupida. De fapt, toata lumea a fost suparata atunci! Nu ne vom gandi insa tot restul vietii la acest lucru. Trebuie sa poti trece peste astfel de momente si sa mergi mai departe. Marc si cu mine am uitat deja de acest incident si acum suntem concentrati 100% pentru Raliul Mexicului.”

Crezi ca vei fi la fel de rapid pe macadamul mexican asa cum ai fost pe gheata din Suedia?

“Intotdeauna m-am simtit acasa in Mexic. In 2008, sansele mele de a obtine un rezultat bun s-au spulberat pe prima proba speciala cand suspensia masinii a cedat. Dupa aceea am reusit sa obtin timpi foarte buni pe proba. Anul acesta sunt sigur ca pot face aceleasi progrese pe macadam, asa cum a fost cazul si pe zapada. Imi place foarte mult acest eveniment si nu doar pentru ca vorbesc aceeasi limba cu localnicii. Spectatorii sunt foarte entuziasti, iar atmosfera din Léon este fantastica. Sper ca la finalul raliului sa fiu pe podium! ”

Laura Antonov

Citroen Romania – www.citroen.ro