Citroen obtine a saptea victorie consecutiva in Argentina

Raliul Argentinei a fost o cursa extrem de disputata pana la final, si, pana la urma, Sébastien Loeb si Daniel Elena au castigat acest raliu pentru a sasea oara. Campionul mondial a preluat conducerea in ultima zi, dupa ce a recuperat minutul de penalizare primit in prima zi. In ciuda unei iesiri in decor pe cea mai lunga proba a raliului, Sébastien Ogier si Julien Ingrassia au terminat pe locul 3. Citroën continua astfel seria de victorii inceputa in 2004.

 

 

Cu speciale pe macadam si asfalt, prima zi a Raliului Argentinei a fost una plina de incidente pentru echipa Citroën Total. Dupa 160 de kilometri de proba speciala, Sébastien Ogier si Julien Ingrassia se aflau pe locul 3, la mai putin de 30 de secunde in spatele liderului. Chiar daca au castigat doua probe speciale, Sébastien Loeb si Daniel Elena nu au terminat prima zi decat pe locul 5 in urma unei penalizari de un minut.

 

 

In schimb, ziua a doua a fost dominata de echipajele Citroën Total. Sébastien Ogier si Julien Ingrassia s-au instalat la conducere, cu un avans de peste 40 de secunde, fata de urmatorul echipaj, iar Sébastien Loeb si Daniel Elena au urcat pana pe locul 3, la doar patru secunde in spatele echipajului aflat pe pozitia secunda.

 

 

Ultima zi din Raliul Argentinei a fost una destul de atipica. Pentru prima proba, lunga de peste 48 kilometri, pilotii s-au trezit la 5 dimineata pentru o scurta oprire in parcul de service din Villa Carlos Paz dupa care au plecat spre Ascochinga, pentru cea mai lunga proba speciala din acest sezon. Sébastien Ogier si Julien Ingrassia, plecati primii la start, au pornit prudent incercand sa-si conserve avansul de 43,7 secunde. Totusi pe ultimii kilometri, Citroën-ul DS3 WRC a iesit in decor si s-a rasturnat. „A fost o greseala stupida”, a admis Ogier la final. „Tot ce trebuia sa facem era sa ajungem la sosire si sa castigam. Aveam notat apexul in acel viraj si totul s-a terminat cu o iesire in decor. Am putut pleca mai departe dar masina era avariata. In plus, am ramas si fara servo directie. Parbrizul era spart si am ramas fara eleronul spate.”

 

 

Sébastien Loeb si Daniel Elena, aflati pe pozitia a treia,au realizat ca sansele de a trece de Mikko Hirvonen sunt destul de mici: „Era ceata si multa umezeala. In aceste conditii nu se punea problema sa curete cineva drumul. Primii timpi intermediari nu au fost deloc buni. Trebuia sa mergem la limita pentru a castiga o pozitie”, a spus Loeb, care a reusit pana la urma sa treaca pe pozitia secunda.

 

 

Pe ultimele trei probe speciale, in lungime totala de aproximativ zece kilometri, Ogier a incercat sa-si apere pozitia, dar inaintea startului in Power Stage, ultima speciala a raliului, mai avea dor 3,3 secunde avans fata de Loeb, si 5,7 secunde fata de Hirvonen. „A fost foarte greu. Pe ultima proba am simtit ca nu mai pot tine volanul. Fara servo directie masina a devenit incredibil de grea. A fost imposibil sa abordam virajele asa cum am fi vrut”, a spus Sébastien Ogier. In timp ce Loeb si Hirvonen au profitat de problemele sale, Ogier a reusit sa ramana totusi pe podium. „Pentru echipa nu este chiar atat de rau. Nu am pierdut foarte multe puncte la constructori. Nu este insa un rezultat bun in ceea ce priveste lupta pentru titlul pilotilor. Sunt foarte dezamagit”, a mai adaugat Ogier.

 

 

Loeb a mers pe „modul atac” pana la final si a preluat conducerea. In final s-a impus cu un avans de 2,4 secunde fata de Hirvonen. „Dupa penalizarea de vineri nici nu ma mai gandeam la victorie. Am mers la limita pentru a-i ajunge din urma pe pilotii din fata noastra si pentru a trece de Hirvonen. Inca o data am avut parte de un final foarte strans. Se pare ca Raliul Argentinei este terenul meu favorit pentru vanatoare”, a spus Loeb care l-a felicitat si pe colegul sa de echipa. „Stiu ce simte el acum pentru ca si eu am avut astfel de erori in cariera. Este frustrant si dezamagitor, dar astfel de greseli se pot intampla. El au reusit sa termine totusi cursa si a adunat puncte importante pentru echipa”, a mai adaugat campionul mondial en-titre.

 

 

Petter Solberg si Chris Patterson, tot pe un Citroën DS3 WRC, au terminat Raliul Argentinei pe locul 4. Campionul mondial din 2003 concureaza pentru Petter Solberg World Rally Team, iar masina este preparata de Citroën Racing Technologies.

 

 

Urmatoarea provocare pentru pilotii Citroën si modelul DS3 WRC este Raliul Greciei, programat in perioada 16 – 19 iunie 2011.

 

 

Rezultate Raliul Argentinei (etapa a 6-a din 13)*

1 S. Loeb / D. Elena Citroën DS3 WRC 4h03m 56.9s
2 M. Hirvonen / J. Lehtinen – Ford Fiesta RS WRC +2.4s
3 S. Ogier / J. Ingrassia – Citroën DS3 WRC +7.3s
4 P. Solberg / C. Patterson – Citroën DS3 WRC +32.6s
5 M. Ostberg / J. Andersson – Ford Fiesta RS WRC +5m 16.8s
6 F. Villagra / J. Perez Companc – Ford Fiesta RS WRC +6m 48.5s
7 JM. Latvala / M. Anttila – Ford Fiesta RS WRC +11m 34.5s
8 M. Wilson / S. Martin – Ford Fiesta RS WRC +13m .32.7s
9 H. Paddon / J. Kennard – Subaru Impreza +25m 43.8s
10 P. Flodin / M. Andersson – Subaru Impreza +33.m 34.1s

 

 

Clasament general – PILOTI dupa Raliul Argentinei (etapa a 6-a din 13)*
1. Sebastien Loeb 126 p, 2. Mikko Hirvonen 113 p, 3. Sebastien Ogier 96 p, 4. Jari-Matti Latvala 74 p, 5. Petter Solberg 61 p, 6. Mads Ostberg 48 p, 7. Matthew Wilson 28 p, 8. Frederico Villagra 20 p, 9. Kimi Raikkonen 18 p, 10. Henning Solberg 10 p, 11. Dani Sordo 8 p, 12. Juho Hannien 8 p, 13. Ott Tanak 7 p, 14. PG Andersson 6 p, 15. Martin Prokop 6 p.

 

 

Clasament general – CONSTRUCTORI dupa Raliul Argentinei (etapa a 6-a din 13)*
1. Citroen Total World Rally Team 207 p, 2. Ford Abu Dhabi 174 p, 3. M-Sport Stobart Ford 75 p, 4. Petter Solberg WRT 49 p, 5. Munchi’s Ford WRT 32 p, 6. Ice 1 Racing 26 p, 7. Team Abu Dhabi 19 p, 8. FERM Power Tools 10 p, 9. Monster WRT 6 p, 10. Brazil World Rally Team 1p.

 

*Sub rezerva omologarii rezultatelor de catre FIA.