VICTORIE PENTRU CITROËN, SEBASTIEN LOEB SI DANIEL ELENA IN RALIUL MEXICULUI

Sébastien Loeb si Daniel Elena si-au atins obiectivul stabilit pentru Raliul Mexicului, etapa a doua din Campionatul Mondial de Raliuri FIA. Pilotii echipei Citroën Total au castigat, pentru a patra oara consecutiv, etapa mexicana si au trecut pe prima pozitie in clasamentul pilotilor. Dupa problemele din ziua a doua, Dani Sordo si Marc Marti au continuat raliul in sistemul Super Rally ajutand astfel echipa Citroën Total sa adune mai multe puncte decat rivalii sai in clasamentul constructorilor.

 

Dupa prima zi din Raliul Mexicului, patru masini Citroën C4 WRC se aflau pe primele patru pozitii in clasamentul provizoriu. Petter Solberg si Sébastien Ogier au profitat cel mai mult de pozitia pe lista de start si s-au instalat la conducere. In spatele lor, Sébastien Loeb si Dani Sordo au incercat sa se distanteze cat mai mult de rivalii de la Ford, avand o pozitie ideala, la start, pentru a ataca in ziua a doua.

 

Sébastien Loeb si Daniel Elena au avut un parcus excelent in ziua a doua si s-au instalat pe prima pozitie in clasamentul general, reusind sa ia un avans suficient de mare pentru a putea sta linistiti in ultima zi din Raliul Mexicului. In spatele echipajului campion mondial en-titre, Petter Solberg si Sébastien Ogier s-au luptat pentru ultimele doua locuri ale podiumului, deznodamantul acestui duel fiind amanat pentru ultima zi. Pentru Dani Sordo si Marc Marti ziua a doua a fost insa una cu probleme. In urma incidentului de pe speciala Ibarilla, cea mai lunga a raliului, cei doi au fost nevoiti sa se opreasca pe proba, dar, in parcul de service, mecanicii echipei Citroën Total au reusit sa rezolve toate problemele, iar Dani Sordo si Marc Marti au luat startul in ultima zi a raliului in sistemul Super Rally.

 

In ziua a treia a raliului au fost programate trei probe speciale si o super speciala pe „Autodrome de León”. Sébastien Loeb, liderul raliului cu un avans de aproape un minut, a abordat foarte serios aceasta ultima bucla: “Chiar daca doua speciale includ sectiuni pe care am mai trecut in zilele anterioare, eu voi fi cel care curata drumul. Trebuie sa gasesc un ritm bun ceea ce nu este chiar foarte usor pentru mine. Eu prefer sa merg la limita, dar aici nu e cazul!” Dupa speciala a 19-a, lunga de 30 kilometri, campionul mondial a pierdut 16 secunde in comparatie cu castigatorul probei: “Sébastien Ogier si Petter Solberg sunt foarte rapizi, dar ei se lupta pentru locul secund. In ceea ce ma priveste pe mine, lucrurile sunt  asa cum mi-am dorit. Nu am riscat deloc si sigur nu voi merge la limita pe ultimele probe.

 

Seb si Daniel au parcurs ultimii kilometri fara greseala si au revenit in „Poliforum de León” in postura de castigatori ai raliului. “Au facut o treaba perfecta in ziua a doua. Atunci si-au consolidat prima pozitie, iar astazi totul a decurs normal”, a spus Olivier Quesnel, directorul echipei Citroën Racing. “Modelele C4 WRC au dominat acest raliu si au castigat toate probele speciale. De asemenea am obtinut aici prima tripla pe macadam a unui constructor francez. As vrea sa-i felicit si pe Petter Solberg si Sébastien Ogier pentru felul in care s-au luptat in aceasta etapa.

Aceasta victorie a venit exact in momentul potrivit”, a spus Loeb, inainte sa urce pe cea mai inalta treapta a podiumului. “Am controlat aceasta cursa si cred ca putem fi increzatori si in ceea ce priveste etapele urmatoare pentru ca se vor desfasura pe suprafete similare. In urma acestei victorii am preluat conducerea in clasamentul general si avem un mic avantaj in fata lui Mikko Hirvonen. Suntem intr-o pozitie foarte buna, chiar daca acest lucru inseamna ca vom pleca primii si vom curata drumul in Raliul Iordaniei.

 

Dani Sordo a revenit, in ultima zi a Raliului Mexicului, in sistem Super Rally si a adunat puncte pretioase pentru echipa Citroën Total: “Am trecut peste dezamagirea de sambata si sunt fericit ca am avut o evolutie buna care s-ar fi putut termina cu o clasare pe podium. Sunt multumit ca am reusit sa termin totusi acest raliu, mai ales ca datorita acestui rezultat Citroën a adunat mai multe puncte decat rivalii sai in clasamentul constructorilor si acest lucru este cel mai important acum.

 

Rezultate Raliul Mexicului (etapa a 2-a din 12)*

1. Loeb / Elena – Citroën C4 3h42’41’’7

2. P. Solberg / Mills – Citroën C4  +24’’2

3. Ogier / Ingrassia – Citroën C4  +25’’3

4. Hirvonen / Lehtinen – Ford Focus  +1’47’’5

5. Latvala / Anttila – Ford Focus  +2’15’’1

6. H. Solberg / Minor – Ford Focus  +2’48’’0

7. Villagra / Perez Companc – Ford Focus  +10’13’’4

8. Pons / Haro – Ford Fiesta  +18’44’’4

9. Prokop / Tomanek – Ford Fiesta  +19’02’’0

10. Araujo / Miguel – Mitsubishi Lancer  +21’32’’5

15. Sordo / Marti – Citroën C4 +39’52’’4

 

Clasament general – PILOTI dupa Raliul Mexicului (etapa a 2-a din 12)*

1. Sebastien Loeb 43 p, 2. Mikko Hirvonen 37 p, 3. Jari-Matti Latvala 25 p, 4. Sebastien Ogier

25 p, 5. Petter Solberg 20 p, 6. Henning Solberg 16 p, 7. Dani Sordo 12 p, 8. Matthew Wilson 6 p, 9. Federico Villagra 6 p, 10. Mads Ostberg 4 p.

Clasament general – CONSTRUCTORI dupa Raliul Mexicului (etapa a 2-a din 12)*

1. BP Ford Abu Dhabi World Rally Team  67 p, 2. Citroen Total World Rally Team 61 p,

3. Citroen Junior Team 32 p, 4. Stobart M-Sport Ford Rally Team 28 p, 5. Munchi’s Ford World Rally Team 8 p.

*Sub rezerva omologarii rezultatelor de catre FIA.

Laura Antonov – Citroen Romania

www.citroen.ro