Cronica Raliului Finlandei

Pilotul echipei Ford, Jari-Matti Lavala nu este un pilot tipic finlandez. Pentru inceput, el nu consuma alcool. Dupa ce a reusit sa se impuna in etapa din Finlanda, raliu pe care orice pilot doreste sa-l castige, acesta a afirmat ca s-ar putea sa “guste” un pic de sampanie, dar cu siguranta nu va consuma alcool.

Latvala este totodata foarte cinstit, acesta fiind intrebat daca ar fi crezut intr-o victorie la inceputul raliului, acesta a raspuns: “sa fiu sincer, nu”.

A fost foarte trist pentru abandonul coechipierului sau, Mikko Hirvonen si totodata l-a apreciat pe Sebastien Ogier pentru ocuparea locului al doilea.

Lasand deoparte loialitatile personale precum si cele ale echipei, castigarea Raliului Finalndei a reprezentat una din cele mai populare victorii din WRC, cu greu gasindu-se cineva in parcul de service, indiferent de culoarea tricoului, care sa afirme altceva.

Raliul Finlandei este intotdeauna o etapa speciala, iar anul acesta organizatorii au facut tot posibilul pentru a marca aniversarea celor 60 de ani ai “Marelui Premiu al Finlandei”. Una din inovatiile acestui an a reprezentat-o adoptarea unui format de 2 zile a acestei etape, ducand la zile lungi si obositoare dar si la actiune pe masura.

Cu siguranta nu a fost usor nici pentru piloti, nici pentru echipe, dar lumea raliurilor nu este usoara. Daca era usor, toti ar fi fost in stare. Legenda acestui raliu, Markku Alen, a afirmat ca aceste zile lungi ii amintesc de epoca de aur a acestui sport, cand pilotii de abia puteau sa-si traga rasuflarea fiind tot timpul cu piciorul la podea. Pana la urma somnul este pentru fraieri.

Ironia este ca, chiar daca noul format te duce cu gandul la zilele de aur, generatia mai tanara este cea care a iesit in fata anul acesta.

Latvala a fost cel mai tanar pilot care a reusit sa se impuna in Raliul Finlandei, in timp ce Ogier a terminat la doar cateva secunde de o victorie.

In mai multe privinte putem spune ca Ogier, a fost pilotul cel mai impresionant, daca luam in calcul faptul ca finlandezii cunosc foarte bine aceasta etapa. Latvala a mai participat in Finlanda de 7 ori, dintre care in doar una, nu s-a aflat la volanul unei masini de WRC. Ogier pe de alta parte, a participat doar de 2 ori in Finlanda, iar anul trecut a marcat debutul la volanul unei masini de WRC pe aceasta etapa.

Nu numai asta, dar Ogier a avut parte si de presiune, facand parte din echipa de uzina Citroen, alaturi de Sebastien Loeb, pe care l-a si invins.

Deja avem de-a face cu un tipar, Ogier reusind sa-l invinga pe Loeb in utimele 3 raliuri pe macadam: Noua Zeelanda, Portugalia si Finlanda. Nu este de mirare ca Sebastien Loeb nu este foarte incantat de ideea de a-l avea coechipier pe Ogier anul viitor.

Totusi este putin probabil ca Loeb a fortat la maxim, in primul rand, acesta are un avans considerabil in WRC si in al doilea rand pentru ca francezul a afirmat ca in acest raliu trebuie sa forteze mai mult decat ceilalti pentru a face o diferenta.

Daca este un lucru pe care Sebastien Loeb il uraste, acesta este sa iasa din zona sa de confort, stilul francezului de a pilota, precum si reusitele sale fiind obtinute fara a depasi limitele sale.

Oricine care se intreaba de viteza lui Loeb, precum si motivatia acestuia, va fi dezamagit, pentru ca urmatoarea etapa va avea loc in Germania, urmand la scurt timp, Franta si Spania, deci trebuie sa ne asteptam ca lucrurile sa revina la normal.

Cu siguranta titlul va ajunge din nou la Haguenau anul acesta, cel mai puternic adversar fiind chiar Ogier, motiv pentru care cei de la Ford doresc semnarea unui contract cu acesta.

Cei de la Ford au afirmat ca sunt dezamagiti de decizia lui Ogier de-a ramane la Citroen, dar au scos in evidenta ca vor continua sa caute un nou pilot pentru sezonul urmator.

Poate ca cei de la Ford ar trebui sa se gandeasca sa apeleze din nou la serviciile lui Juha Kankkunen, care a concurat in 1997 si 1998. Acesta a mai pilotat in 2002, iar etapa din 2010 a marcat ultima evolutie a unui pilot spectaculos.

A pilotat fara nici o problema inca de la start si pana la sfarsit, aducand in siguranta, fara nici o zgarietura Ford Focus-ul WRC. Kankkunen face parte dintr-o alta era, una care s-a bazat mai mult pe talentul pilotului decat pe telemetrie.

Modul de dictare a notitelor se face de catre copilotul acestuia Juah Repo, in limba engleza. Ce este incredibil este cat de putine detalii se ofera in timpul desfasurarii unei probe speciale, expresii precum “usor la stanga”, “usor la dreapta”, iar Kankkunen piloteaza pe traseu asa cum il vede, la fel cum Jimi Hendrix nu putea sa citeasca notele muzicale.

Aceasta a reprezentat ultima participare a lui Kankkunen in Raliul Finlandei, acesta ultima etapa fiind un adevarat privilegiu de a vedea talentul sau incredibil o ultima data.

Totusi, intotdeauna pilotii finlandezi care urca pe prima pozitie sunt cei care conteaza cu adevarat. Pentru finlandezi, sa piarda acasa este de necrezut, deci nu conteaza foarte mult numele pilotului care castiga.

Sebastien Loeb a castigat aceasta etapa acum 2 ani, iar inaintea sa Carlos Sainz si Didier Auriol, acestea reprezentand singurele momente de nefericire in istoria acestui raliu pentru finlandezi.

La fel cum si Alen a afirmat: “nu-mi pot imagina cum este sa fi invins de un strain, in propria ta tara, probabil ca nu as mai zambi pe podium si m-as inchide intr-o sauna timp de 2 saptamani pentru a medita asupra celor intamplate…..atat de mult inseamna pentru noi Raliul Finlandei”.

Foto:nesteoilrallyfinland.fi