Cum naiba reuseste Loeb sa-i bata mereu – prima parte

 

“Clanul Sebastienilor” a inceput sa-l deprime pe cel al lui Michael Schumacher. Pana anul acesta, recordurile germanului – sapte titluri mondiale, 91 de curse castigate, 76 cele mai rapide ture de circuit, 68 de pole position si 13 victorii intr-un sezon – pareau invincibile…dar nu mai sunt !

 

Raliul Monte Carlo - 2004

 

In Formula 1, compatriotul Sebastian Vettel s-a pus serios pe treaba, in raliuri Sebastien Loeb si-a trecut in cont cel de-al optulea titlu, devenind astfel cel mai titrat pilot din istoria motorsportului, in timp ce in Romania, Sebastian Stanciu, dupa prima victorie la clasa, se pregateste sa lanseze asaltul final asupra campionatului de raliuri 🙂 Cele opt titluri ale alsacianului nu-l eclipseaza doar pe Schumacher dar si pe Valentino Rossi, care detine tot sapte titluri mondiale la clasa regina in MotoGP. 

 

Loeb a lasat deoparte modestia si a fost extrem de sincer : ” Cu siguranta sunt mandru ca am devenit cel mai titrat pilot din istoria motorsportului, sunt foarte fericit” spunea francezul in varsta de 37 de ani care are in acest moment 67 de victorii din cele 151 de starturi luate in WRC. ” Pana acum eram egal cu Michael Schumacher, care are sapte titluri, acum eu am opt! Nu as vrea sa comparam aceste ramuri ale motorsportului, dar cu siguranta este un sentiment special. Nu m-am gandit ca voi ajunge aici atunci cand am debutat.” a mai adaugat el, vizibil emotionat.

 

Raliul Germaniei - 2005

 

 

In urma cu doua weekenduri, Sebastien Loeb a castigat cel de-al optulea titlu mondial. M-am tot gandit de atunci cum as putea sa exprim in cuvinte acest rezultat magnific. Pentru ca suntem pe blogul meu si Gabi Tomescu nu ma poate certa, m-am gandit la o alta abordare, decat cea clasica, spre care am fi cu totii tentati sa apelam la ea 🙂 Am tot stat si analizat cum naiba reuseste alsacianul asta sa-i bata de atatia ani, fara ca nimeni sa-i gaseasca antidotul ? Vom lasa astazi deoparte carcotasii care spun ca Loeb a omorat spectacolul in WRC prin hegemonia inceputa cu multi ani in urma si ne vom rezuma doar sa-i prezentam acest rezultat remarcabil. Sper ca Mugurel Pirscoveanu sa aprecieze cu vreo 20 000 de like-uri articolul 🙂

 

Loeb reuseste sa domine lumea raliurilor prin mentinerea unui nivel ridicat al motivatiei si printr-o disciplina proprie de invidiat. Abordate separat, cele doua aspecte reprezinta deja o mare realizare. Principalul avantaj al sau este cu siguranta inteligenta sportiva de care da dovada. Sa nu poti fi batut de atatia ani, este pur si simplu de pe alta lume. Loeb are o virtute asemanatoare cu alte nume celebre precum Schumacher, Rossi, Federer, Ali, Armstrong sau Wood, personaje impresionante in domeniul lor – desi niciunul dintre acestea nu a reusit o serie de succese la fel de indelungata ca cea a lui Sebastien.

 

Raliul Finlandei - 2006

 

A depasit de-a lungul anilor atatia adversari de calibru, care acum cu greu mai pot fi comparati cu el. Finlandezul Marcus Gronholm a fost cel mai de temut rival alaturi de  McRae – Burns – Makinen- Sainz, reusind sa-si treaca in cont doua titluri mondiale. Desi Marcus a avut doua ocazii extraordinare sa-i fure titluri lui Loeb, niciodata nu a reusit sa se ridice la nivelul francezului. 

 

Loeb a recunoscut de mai multe ori ca o parte a secretului consta in faptul ca mereu a avut cea mai rapida masina din parcul de service, dar si aici are un merit important, depunand o munca impresionanta in dezvoltarea unor masini precum Citroen C4 WRC sau Ds3. Directorul tehnic al Citroen Racing, Xavier Mastelan-Pinon spunea nu cu multa vreme in urma ca : ” Datoria lui pe durata testelor este sa inteleaga ce este dar si ce nu este important, sa ne explice noua cat mai bine ceea ce simte. El intelege extraordinar aceste lucruri, ceea ce-l face un excelent pilot de teste“.

 

Raliul Argentinei - 2007

 

Viteza sa pe probele speciale se datoreaza in mare parte incredibilului sistem de notite la recunoasteri. In timp ce alti piloti isi fac notitele astfel incat acestea sa le spuna cat de tare pot ataca un viraj, notitele lui Loeb descriu fiecare curba pana la cel mai mic detaliu. Astfel, el poate calcula cat de repede poate ataca virajele care urmeaza tinand cont si de restul informatiilor. Sistemul sau de notite nu sufera variatii datorate schimbarilor meteorologice, tocirii pneurilor sau vizibilitatii reduse! Acesta este un alt mic secret !

 

Nu in cele din urma, succesul incredibil al lui Loeb este un produs propriu, rezultat al stilului de pilotaj si al increderii in sine. Este de departe cel mai bun pilot din istorie pe asfalt, dar a reusit sa-si adapteze acest stil si pe probele de macadam sau cele acoperite de zapada. Dupa cum stiti, un viraj pe un circuit de curse are un punct optim de franare, un moment in care masina incepe sa vireze, o trasa si un moment in care se reincepe accelerarea. Cei mai buni piloti din Formula 1 ating aceste puncte, viraj dupa viraj, tura dupa tura.

 

Despre aceasta tehnica dar si despre alte lucruri interesante vom vorbi si maine 🙂

 

 

foto : Arhiva Citroen