WTCC, BTCC e mai misto ca tine!

Sa le luam pe rand. In Formula1 avem Ferrari, Mclaren, Mercedes, Renault si Lotus. Restul sunt bauturi energizante, miliardari si o casa de discuri. Dar constructori de masini de strada care sa-si asocieze numele cu F1 nu sunt altii. Infiniti nu se pune. Si nici Lada. Nu poti sa nu remarci ca Ferrari si Renault, de exemplu, nu sunt concurenti pe piata automobilelor. Iar legaturile dintre Renault si Lotus sunt foarte complicate.
In WTCC avem Chevrolet, BMW, SEAT si un Volvo. Si doar Chevrolet e de la mama lui. Dar e adevarat ca de cand cu WTCC-ul am prins gustul Cruze-ului. Si mi se pare o masina chiar faina. Cea de strada adica. Chiar mi-ar placea una. Eu, care sunt fan SEAT. Blasfemie!

 

Mai departe. In WRC avem Citroen si Ford. Mini e inca mic si Volkswagen e in proiect. In IRC sunt Skoda, Peugeot, Proton si Fiat. Se bat de fapt doar primele doua. In Le Mans avem practic Peugeot si Audi. Hopa. Peugeot se cam intinde. Il avem de doua ori. Iar in Dakar conteaza doar Volkswagen si BMW. Adica Volkswagen, care se va retrage.
Cel mai tare e in DTM. Mercedes si Audi. Punct. O semnatura de la cativa directori si ramanea Audi sau Mercedes singur pe tarla. Dar intre timp le-a venit mintea la cap celor de la BMW si vor veni si ei in curand. Auzi tu, Campionatul German de Turisme fara BMW!?

 

Totusi, cam subtirel, nu-i asa? Ai zice ca constructorii s-au impartit pe competitii in asa fel incat sa prinda toate cate un podium. Chestie de marketing si PR. Interesant este ca daca vrei sa-ti iei o masina, fie ea si mai putin sportiva, tot nu te gandesti sa-ti iei un Citroen, un Renault sau un Peugeot pentru ca le-ai vazut in curse. Gandul iti merge la un Evo sau o Impreza. Si marcile astea s-au cam retras oficial din motorsport. Dar au fost implicate mai demult si au facut rezultate. Si acum traiesc de pe urma lor. Cei care isi iau S Classe 63AMG habar nu au de DTM sau Formula1. Asa am vazut prin Romania. In Germania poate sunt cativa clienti de 63 AMG mai rasariti.
Asa ca pana la urma iti iei un Volkswagen. Fara nici o legaura cu Dakarul. Eu cred ca poate Petrov sa castige toate cursele de anul asta ca Renault tot nu o sa vanda mult mai multe masini. Ceva nu se leaga acolo la Renault. Asa cum nu se leaga nici la Citroen.

 

Lucrurile stau cu totul altfel in BTCC, Campionatul Britanic de Turisme. In 2011, vor concura printre altele urmatoarele modele: Chevrolet Cruze, Honda Civic, Ford Focus (modelul actual), BMW 320 SI, Toyota Avensis (generatia actual), Audi A4, Opel Vectra (Vauxhall adica), SEAT Leon, Volkswagen Golf V. Ati inteles? Numai Dacia nu e acolo. Dar sa nu zicem hop.

 

Stiu sigur ca in Anglia, SEAT a vandut mult mai multe Leon FR si Cupra dupa ce s-a luptat pentru titlu in cateva sezoane. Au crescut in vanzari chiar si alte modele mai putin sportive ale marcii spaniole. Pe date statistice clare. Se pare ca englezii sunt mult mai receptivi la tot ce inseamna implicare in motorsport a unui constructor.
In BTCC sunt trei curse in duminicile cu pricina. Ceea ce e foarte misto. Si stiti ce mai e misto? Busiturile. Imbrancelile de pe pista. Accidentele, determinarea, nervii. De aceea cred ca se inghesuie importatorii sa-si vada masinile in acest campionat. Si sponsorii sa plateasca bani grei pe reparatiile masinilor. Pentru ca in BTCC vezi curse old school. Adica asa cum ne dorim de la orice campionat. Cand doi rivali ajung roata la roata stii ca pot sa se intample doar doua lucruri. O depasire fenomenala sau o iesire in décor. Tin minte si acum cum urmaream ca hipnotizat cursele de BTCC la Motors TV prin 2003 si 2004.

 

Asa ca trebuie sa-i admiram pe englezi! La ei, pilotii nu se lasa depasiti ci isi scot adversarii afara. In BTCC masinile ajung la finis fara spoilere. Sau nu ajung deloc. In BTCC, campionul este un prezentator tv care in 2007 a pierdut titlul pentru ca a concurat cu mainile bandajate in ultimele trei curse. Avea mainile arse.

 

As muta de pe WTCC-ul de la Eurosport fara sa clipesc pe alt canal, sa vad BTCC. Dar nu prind un astfel de canal asa ca raman la fadele batalii dintre SEAT, BMW si Chevrolet. Iar dupa cum se vede va castiga Cruze-ul. Ma consolez cu gandul ca SEAT va prinde cel putin podiumul. Ceea ce nu e foarte rau daca te gandesti ca sunt “aproape” patru constructori in batalie.

 

Mai ca nu ar merita ca cei trei grei sa finanteze participarea Volvo in campionat doar ca sa aiba mai mare valoare oricare loc de pe podium. Dar dupa cum merg lucrurile in motorsport i-ar bate Volvo pe toti. Ca sa vanda suedezii cu 125 de masini de strada mai mult la nivel international!