3 intrebari pentru Alex Filip si Bogdan Iancu

Astazi a venit randul unui alt echipaj din cadrul echipei campioane de anul trecut, BCR Leasing Rally Team, dupa ce ieri l-am avut in prim plan pe Edwin Keleti. Alex Filip si Bogdan Iancu au avut un sezon perfect la finalul caruia au urcat pe prima treapta la clasa 5 si au devenit campioni nationali la 2 Roti Motrice.

 

2013 va fi un sezon dedicat perfectionarii stilului de pilotaj, asa cum Alex ne spunea cu ceva vreme in urma. Chiar daca asupra lor nu plana vreun zvon, am vrut totusi sa avem o confirmare oficiala a programului din acest an, acum, pe ultima suta de metri.

 

Alex Filip alaturi de Alina Puscas, interpreta principala din serialul Narcisa Salbatica
Alex Filip alaturi de Alina Puscas, interpreta principala din serialul Narcisa Salbatica

 

Care este programul vostru in 2013 si ce v-ati propus sa realizati in acest sezon?

 
A.F: Pornim la drum cu gandul la reeditarea succesului din 2012, atat in cadrul grupei 2WD si al clasei 5, dar si in clasamentul echipelor. Imi doresc foarte tare sa participam la o etapa ERC, alta decat Raliul Sibiului, dar asta va tine exclusiv de parcursul din CNR. Mai sper ca lupta sa fie incarcata de fairplay, asa cum am fost obisnuit in compania celor cu care am impartit podiumul in 2012 – Vlad Cosma si Sebi Barbu alaturi de copilotii lor.
 
 
 
Ce parere aveti despre noul format al Campionatului National de Raliuri si despre etapele revenite in calendar?
 
A.F: Mi-am exprimat parerea in nenumarate randuri legat de ingrasarea artificiala prin marirea numarului de etape a CNR. Sunt foarte multe aspecte de luat in calcul, dar din pacate orice discutie este de prisos cata vreme conducerea FRAS este focusata mai mult pe interesul de moment in defavoarea unei viziuni pe termen lung de relansare a automobilismului. Nu poti face performanta si spectacol daca esti gatuit si sufocat din punct de vedere financiar. Noi sportivii gasim bugete din ce in ce mai greu, iar Federatia ne impovareaza de la an la an cu noi cheltuieli (taxe de media, taxe inmultite cu coeficientul curselor, cresterea numarului de kilometri si al etapelor) .
 
Eu cred ca bugetul majoritatii echipajelor corespunde unui Campionat format din 6 etape, dar asta ar inseamna diurne mai mici si deplasari mai putine pentru distinsii Federali, deci nu incape discutie! 🙂 Cu alte cuvinte, in an de criza in care orice activitate din lumea asta isi propune reduceri de cheltuieli si eficientizarea acestora, FRAS mai adauga o etapa in Campionat si mareste taxele prin noul sistem de coeficienti. Iar pentru ca acei coefincienti sa aiba acoperire, se  mareste numarul de kilometri de proba speciala, zile de deplasare si implicit, cheltuielile.
 
filip2
 
Cum vi se pare programul pentru prima etapa de la Brasov? 
 
A.F: Cu bucurie vad o schimbare in atitudinea organizatorului brasovean, iar in acest an nu vom mai avea parte de un Copy/Paste Rally. Cu toate astea, in timp ce etape cu renume din Campionatul Mondial sau European recurg la compactarea curselor, noi ne “lafaim” in zile de deplasare care atrag costuri inutile. Dar cand, repet, focusul nu este pe sportivi si pe sprijinirea fenomenului automobilistic, ci pe interesul de moment, nu ne putem astepta la eficientizare si randament maxim, ci doar la astfel de derapaje organizatorice. Si asta pentru ca cel care ne piloteaza nu prea mai are reflexele necesare pentru a ne “tine” pe drum, ci mai mult prin santuri… Dar asa e cand mergi la vedere si nu dupa dictare, adica dupa un plan clar si coerent.
 
Insa euforia de a incepe un nou Campionat dupa atata pauza parca ma face sa las de-o parte toate aceste neajunsuri si abia astept sa simt emotia si tensiunea cursei. Ne vom orienta pe parcurs in functie de datele problemei, ca doar asa-i romanul,  adaptabil 🙂 Iar cand faci lucrurile cu pasiune, parca orice obstacol este mai usor de depasit.