A trecut deja o saptamana de la anularea Raliului Argesului, una dintre cele mai importante decizii luate de Federatia Romana de Automobilism Sportiv in ultima perioada. Se pare ca inceputul sezonului 2011 al CNRD este unul dezastruos cu multe probleme din partea organizatorilor. Am avut un Mures cu probe prea rapide si aspru criticate, jumatate din raliu fiind anulat datorita zapezii asternute. A urmat Clujul si celor de la CS Savu Racing le-a fost suspendata licenta de organizare pe o perioada de doi ani de zile pentru incercarea de organizare a unei etape internationale fara acordul FRAS.
Asadar, in 2012 in calendar isi vor face aparitia cel putin doi organizatori noi, daca nu chiar trei. Si vom avea avea nevoie de doua sau trei raliuri pe asfalt. Care vor fi etapele si organizatorii nu este foarte greu de ghicit dar va invit sa-i mentionati dumneavoastra la comentariile pentru acest articol.
Comunicarea celor de la FRAS continua sa fie una deficitara. Desi marea majoritate a celor interesati martea trecuta despre decizia pe care federalii urmau sa o ia, discutam pe wall-ul lui Marco Tempestini, aceasta a aparut in jurul orei 20:30, insa pe siteul FRAS apare publicata la ora 19:29. De ce au trebuit sa recurga la o astfel de metoda numai dansii stiu, dar numai profesionista nu se poate numi . Totodata comunicatul prin care s-a anuntat anularea Raliului Argesului are doar patru randuri iar eu personal mi l-as fi dorit ceva mai cuprinzator si mai detaliat. Mi-as fi dorit si cateva explicatii mai tehnice si sa fie explicat faptul ca alta solutie nu exista.
Acest lucru imi aduce aminte si de faptul ca in Romania nu exista o presa dedicata motorsportului ca in alte tari. As putea spune ca nu exista deloc. Orice proiect, oricat a fost de bine pus la punct, a disparut din peisaj. Cred ca este si o consecinta a faptului ca automobilismul romanesc nu conteaza pe plan european sau mondial. Nu avem niciun raliu inscris macar intr-o cupa europeana. Nici FRAS nu a reusit de la infiintare sa se apropie de FIA, daca nu chiar or fi renuntat la acest demers. Intr-un interviu acordat siteului nostru de catre dl. Ovidiu Mazilu, presedintele FRAS, acesta a evitat raspunsul la intrebarea despre stadiul demersurilor facute pentru afilierea la FIA.
Materialul acesta trebuia sa inceapa cu punctul de vedere al celor de la Hatters Motorsport, organizatorul Raliului Argesului, insa dl. Norris Mageanu nu a dorit sa raspunda la intrebarile noastre, rezervandu-si dreptul sa o faca la o data ulterioara, atunci cand va avea mai multa inspiratie pentru a scrie ceva interesant.
Despre banii cheltuiti pentru acest raliu am stat de vorba si cu liderul la zi al campionatului, Valentin Porcisteanu, pe care l-am intrebat daca ar fi luat startul pe acele probe speciale deteriorate : ” Daca s-ar fi tinut raliul, acele portiuni ramase cu gropi cu siguranta s-ar fi scos (prin scurtarea/anularea probelor) pentru ca nu s-ar fi putut merge pe acolo in regim de concurs. La fiecare raliu de asfalt mai intalnim “probleme”, adica denivelari si nisip, dar nu gropi! “.
Am vrut sa aflam si ce se intampla cu masinile de concurs atunci cand concureaza pe o astfel de suprafata si Vali ne-a explicat : ” Probabilitatea de a face pana este foarte mare si pe langa asta exista riscul de a stramba brate cand masina “se sprijina” in gropi pe viraje, dar si pe franare. Pe multi i-am auzit spunand : da sunt masini de curse, si ce, la macadam nu sunt gropi?!? La macadam discutam despre altceva! Alta suspensie, alte anvelope plus ca o groapa pe asfalt nu este la fel ca cea de pe macadam. “
Aceleasi intrebari i le-am adresat si lui Gergo Szabo, pilotul Jack Daniels Rally Team, care a avut o parere usor diferita : ” Nu ma pot pronunta pentru ca nu am vazut probele cat de deteriorate sunt, insa de-a alungul anilor nu am avut probeleme mari de acest gen. In raliu trebuie sa mergi pe ce ti se da…s-a mai intamplat, insa nu a fost o tragedie. “. Vizavi de problemele care pot aparea la rularea pe un astfel de asfalt, Gergo a spus ca : ” Prima ar fi pana clar, poti sa strici suspensile, poti sa sari afara, insa intr-o astfel de situatie cand stii ca e drumul stricat mergi mai incet si mai sigur. La recunaosteri vezi unde si cat de tare poti merge.”
L-am intrebat si despre pregatirile pe care le-a facut pentru acest raliu iar pilotul maghiar ne-a spus ca : ” Am setat masina pentru asfalt, am cumparat gume si am venit in Romania. Si inca ceva: 9 raliuri sunt prea mult in campionat avand in vedere ca pe an ce trece sunt tot mai putine echipaje pentru ca au probleme cu bugetul. Ar fi mult mai bine daca ar fi mai putine etape, dar mai lungi. “
Mihai Leu, managerul JDRT si fost campion national de raliuri a precizat faptul ca nu a vazut personal starea probelor si ca a mai concurat si pe asfalt prost, in general in Romania asfaltul nefiind unul de calitate. Despre problemele care pot aparea in astfel de situatii Mihai Leu ne-a raspuns ca : ” Daca stii ca traseul este prost reglezi suspensiile, iti notezi la recunoasteri. Evident ca un drum prost este un dezastru pentru o masina de curse si ca duce la o gramada de probleme tehnice. ” .
” Ca manager al echipei JDRT pot sa va spun ca noi asteptam cu nerabdare acest raliu sa ne luam revansa dupa Cluj. Evident ca toti membrii echipei s-au pregatit, au cumparat cauciucuri , au cheltuit bani. Gergo a venit deja din Ungaria …sunt niste pierderi. JDRT pregatise un concert after rally care nu poate fi amanat oricum. “
In toata aceasta ecuatie, fanii si spectatorii au fost uitati complet. Nimeni nu i-a luat in calcul atunci cand s-a luat decizia anularii Raliului Argesului. Sigur, cele mai mari cheltuieli le fac organizatorii si echipele pilotilor, dar cu siguranta pe Transfagarasan ar fi fost depasit numarul celor 10 000 de spectatori de la editia din 2010. Toti au ramas cu un gust amar, ba mai mult foarte multi nici nu au inteles exact de ce s-a anulat raliul. Nici nu o sa incercam sa le spunem despre implicatiile politice, pentru ca nu am face altceva decat sa-i bulversam si mai mult. Aceste implicatii nu sunt surprinzatoare, insa in Romania totul se face cat mai pe ascuns. Silvio Berlusconi a mers la presedintele FIA pentru a-i solicita reintroducerea Raliului Italiei in calendarul din 2012 al WRC si a reusit, insa totul s-a desfasurat “la vedere”.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate siteului nostru, pilotul MINI WRC Kris Meeke ne spunea ca ” niciodata sa nu uitam cat de importanti sunt spectatorii! “. Asta ne dorim si noi sa se intample, macar pe viitor, de la toti cei implicati in motorsportul romanesc. Ne dorim ca la conceperea formatului unui raliu sa fie si ei luati in calcul iar desfasurarea probelor sa le permita sa ajunga pe cat mai multe speciale, asa cum se intampla la Raliul Sibiului de exemplu. Fras a introdus o taxa, de copilot one event pentru Campionatul National de Viteza in Coasta, in valoare de 30 de euro. Asta era una din posibilitatile in care spectatorii puteau simti pe pielea lor cum este intr-o masina de curse. Si acum imi aduc aminte cum la Alba Iulia unul dintre oficialii aflati la start efectiv urla dupa Paul Andronic care avea un invitat in dreapta : ” Banii, banii, unde sunt banii ? A platit taxa? ” de parca Paul ar fi fugit din tara. Asta in conditiile in care la shakedown-ul de la raliuri nu exista o taxa asemanatoare.
Ar fi multe de spus dar probabil nu prea intereseaza pe nimeni. Sezonul 2011 se afla deja la jumatate si nu mai avem altceva de facut decat planuri pentru 2012 cand speram ca lucrurile sa fie mai bune. Din pacate in motorsportul romanesc, la fel ca in intreaga societate, constructia unor planuri pe termen mediu si lung este inexistenta. Anul acesta vom avea doi campioni nationali la Karting, dupa ce ANST le-a acordat CIS-ul celor de la Federatia Romana de Karting, o subsidiara a celor de la ACR. Merita mentionata totusi decizia FRAS care a stabilit ca secretariatul competitiilor sa trimita rezultatele direct la organizatiile media acreditate si interesate. Poate in curand vom avea si un live timing adevarat! A cui este vina pentru aceasta anulare ? Cred ca poate fi impartita. Organizatorul are si el partea lui despre care nu a dorit sa discute cu noi, iar federatia, desi a luat o decizie ferma, o putea face mai devreme si putea sa incerce sa o explice mai bine.
Spectatorii?!?!? Pentru ce sa fie bagati in seama?!?
Aduc ei vreun euro ( de lei nu mai vorbim, nu e "cool" ) la bugetul FRAS ?
Conteaza cu ceva in ecuatia sponsorizarilor? Nu. Ne-am vazut cu banii-n cont, gata! Nu ne mai doare ca organizator / sportiv de soarta spectatorilor si imaginea pe care-o cream. Nu se poate generaliza in tot campionatul, bineinteles. Exista si organizatori / echipaje care-si fac datoria fata de sponsori, dar putine din pacate.
La noi nu se intelege o chestie simpla: spectatorii ( live sau la TV sau internet) sunt cei datorita carora sportivii si organizatorii primesc bugete grele ca sa-si poata desfasura raliurile. De la ei incepe si se termina toata treaba. Cand n-o mai fi nimeni pe marginea probelor o sa stam sa ne intrebam de ce nu mai avem bugete. Nu va trebui cautat mult raspunsul; il vom gasi in tribune la fotbal, la show-uri de tuning, la fotbal in sala etc.
🙂 imi place ca se evita explicatia "politica" care a dus la anularea raliului… pacat, ar trebui sa stie toata lumea ca daca nu esti cu ei esti impotriva lor, deci implicit nu poti face nimic. care "ei"? ei, basestii…
Eu nu inteleg care-i partea "politica" din toata treaba asta! Nu explica nimeni? Adica si-a bagat vreun politician coada in organizare sau in banii sponsorilor?! Exista presiuni politice locale / nationale pentru aceasta etapa/ Pentru ce? Pentru banii din sponsorizarI?
Toata lumea i da inainte cu "politica" in chestia asta. N-are nimeni curaj sa vorbeasca explicit? Ramanem romani pana-n capat!?
@Bubu cam ce rost are sa vorbim noi explicit cand NIMENI ALTCINEVA nu a mai facut-o? Intereseaza pe cineva acest sport ? Organizatorul nici macar nu s-a obosit sa ne raspunda…de ce i-am expune noi lui unele dintre scuze ?
@Laurentiu te rog sa ne dai si nou un link catre altcineva care nu a "evitat" sa explice implicatia politicului. Multumesc