49 de echipaje pe lista de inscrieri a Raliului Brasovului

Vineri, 25 martie, a fost ultima zi in care echipajele se puteau inscrie pentru Raliul Brasovului – Tess Rally 2011. Pana in prezent 49 de echipaje se regasesc pe lista celor care vor fi prezenti la startul sezonului 2011 al Campionatului National de Raliuri Dunlop, numarul acestora inscriindu-se in media ultimelor editii. Cei care vor dori sa se inscrie in continuare o pot face doar dupa achitarea unei suprataxe de 20%.

Printre noutatile din acest sezon, confirmate anterior publicarii listei de inscrieri, remarcam trecerea echipajului campion al Grupei A in 2010 Edwin Keleti/ Victor Ponta pe un automobil cu tractiune integrala – Mitsubishi Lancer Evo X.  Ei si-au pastrat numarul de concurs 99  iar masina a fost preparata de catre cei de la Colina Motors conform fostei Grupe N si actualei Clase 3. Tot pe un Mitsubishi Lancer Evo X de Clasa 3 ( fosta N4 ) se pare ca vor evolua in acest sezon si echipajele Dan Tatoiu / Adrian Berghea si Szabo Gergo / Lorand Ferenczy. Un al patrulea Lancer Evo X va fi pilotat, cel putin la acest raliu, de echipajul maghiar Hubert Istvan / Zoltan Kohler. Noua Clasa 3 este foarte animata la inceputul campionatului, nu mai putin de 14 echipaje fiind inscrise pana in prezent, printre ele regasindu-se si echipajul vice-campion de anul trecut Valentin Porcisteanu – Dan Dobre ( Mitsubishi Lancer Evo 9 ), acestia fiind sprijiniti in acest an de catre cei de la Valvoline.

“Tabara” Subaru este si ea destul de bine reprezentata prin ocupantul locului 3 de la finalul sezonului 2010 – Dan Girtofan, care, alaturi de Victor Baldescu si Giorgioni Stefano, vor evolua pe modelul Impreza N15. Pe versiuni anterioare vor lua startul Jean Tatu si Bogdan Casian, toti fiind inscrisi la Clasa 3. Alte trei automobile Subaru sunt incadrate la Clasa 19 ( fosta Grupa K ), printre acestea regasindu-se si echipajul Danny Ungur / Toni Avram, acestia evoluand anul trecut pe un Citroen C2R2 Max.

Vorbind despre automobilele Citroen, acestea vor fi reprezentate de sase modele C2 R2 Max, niciun Ds3 R3 nefacandu-si aparitia in campionatul romanesc.  Citroen Racing Trophy, aflat inca sub incertitudinea organizarii, isi propune pentru acest sezon invitarea mai multor piloti din campionatele altor tari, pe lista echipajelor de la Brasov figurand astfel Bereczki Norbert / Kozma Laslo ( Ungaria), Stratiev Tihomir / Borisov Dobrin( Bulgaria), Stratieva Ekaterina / Milanova Blagovesta ( Bulgaria). Echipajul maghiar a fost prezent  anul trecut la Raliul Aradului si sunt campionii diviziei secunde de raliuri din tara vecina ( Rally 2) ei evoluand pe o Honda Civic in 2010. Pentru 2011 Norbert Bereczki a facut trecerea la Citroen C2R2 Max si se pare ca va evolua intreg sezonul din campionatul romanesc. Stratiev Tihomir si Borisov Dobrin sunt campionii Grupei A de anul trecut din Bulgaria, ei clasandu-se la final pe locul patru in clasamentul general la finalul sezonului iar Ekaterina Stratieva a acumulat o serie de prezente in raliurile din Europa, precum Mille Miglia, Barum Rally si Delta Rally din Croatia, concurand in preliminariile Pirelli Star Driver Europa in 2009, la fel ca si Vali Porcisteanu.

Surpriza placuta a Clasei 6 ( fosta Grupa A- clasa 6) o reprezinta echipajul Alina Bunica / Gabriel Lazar, care au facut trecerea de la un Citroen Saxo la un Citroen C2 R2 Max ( ex. Alex Filip). Vlad Cosma ( vice-campionul Grupei A in 2010) va continua sa participe si in acest sezon pe aceasi masina, cel putin pana la etapa de la Arad ( inclusiv – primele 6 etape fiind nominalizate in Citroen Racing Trophy in eventualitatea organizarii ). Alaturi de cele trei echipaje va lua startul in cadrul aceleasi Clase 6 si castigatorul din 2010 al Rompetrol Racing Challenge – Cristian Rus, care o va avea ca si copilot pe Carmen Poenaru.

Daca automobilelor de la fosta Grupa N, cele mai multe fiind reprezentate de fostele clase N2 ( Dacia Logan, Citroen Saxo, etc. )  si N4 ( Mitsubishi Lancer Evo, Subaru Impreza) le-a fost mai usor sa-si “gaseasca un loc” conform noului regulament  in cadrul Claselor 9 – respectiv 3, fosta Grupa A s-a cam destramat, conform noilor clase marea majoritate a masinilor prezente in campionatul romanesc fiind incadrate la Clasa 5 si 6. Astfel Alex Filip ( Renault Clio R3 ) se va “duela” in cadrul Clasei 6 cu Tomita Rares ( Honda Civic Type R) insa bursa zvonurilor il da prezent si pe George Grigorescu tot cu un Renault Clio R3.

De departe cea mai animata clasa va fi a 9-a, aici regasindu-se nu mai putin de 13 automobile Dacia Logan care se vor lupta si pentru Cupa cu acelasi nume. Implicarea constructorului de la Mioveni a crescut in acest an, castigatorul cupei monomarca urmand sa primeasca la sfarsit un automobil Dacia Logan. Grigore Adrian ( ocupantul locului 3 al Cupei Dacia in 2010) a facut trecerea catre o Honda Civic iar Szabo Csongor va lua startul pe un Suzuki Swift.

O prezenta “exotica” este reprezentata de catre Porsche-ul inscris de campionul Grupei H din 2010 – Gunther Graef iar pe lista absentilor regasim nume precum Bogdan Marisca, Manuel Mihalache sau Adrian Raspopa. Tess Rally 2011 se va desfasurade-a lungul a doua zile, vineri 8 aprilie si sambata 9 aprilie. Participantii vor avea de strabatut 248km dintre care 103.4km de proba speciala pe drumuri nationale din judetul Brasov si Prahova. Cortina se va ridica in centrul Brasovului vineri 8 aprilie cand participantii vor evolua in prima proba – superspeciala cunoscata sub denumirea de Brasov Rally Show – a carei recunoastere se va efectua pe jos, fara automobil. 🙂

Lista inscrieri

Tess Rally 2011 – date tehnice:
Lungime totala raliu : 248.30 km
Din care probe speciale : 103.40 km
Cea mai lunga proba speciala : “Babarunca” (PS4) – 28.10 km
Cea mai scurta proba speciala : “Brasov Rally Show” (PS1) – 1.20 km
Numar probe speciale: 7
Procentaj probe speciale din parcursul total: 41.64%

Suprafata: Asfalt 100%

Tess Rally – locatii:

Sediul central : Hotel Aro Palace Brasov
Parcul de start/sosire : Brasov, parcarea Parcul Central de pe b-dul Eroilor, vis-a-vis Hotel ARO-PALACE
Parcul de service : vineri, 8 aprilie: parcarea Parcul Central de pe B-dul Eroilor, vis-a-vis Hotel ARO-PALACE; sambata, 9 aprilie: Brasov, str.Poienelor, nr.2, vis-a-vis de statia LUKOIL