Raliul Tara Barsei Dunlop incepe cu SS Dunlop

Superspeciala Dunlop inseamna primii kilometri parcursi in regim de cursa pentru concurentii Raliului Tara Barsei Dunlop 2012. Chiar daca proba a fost conceputa avandu-i pe spectatori in minte, fiind una extrem de spectaculoasa, cei 2.7 km vor pune probleme deosebite si pentru piloti, fiind condimentata cu o serie de dificultati, condensate in spatiul oferit de colina universitara. Speciala debuteaza pe inserat, la ora 20 :44, fiind un urmas al probelor de noapte care au facut de atatea ori deliciul publicului in raliurile organizate la Brasov.

Proba va oferi un cocktail interesant pentru pilotii participanti, care de multe ori nu au tocmai ce si-ar dori din punct de vedere sportiv intr-o proba superspeciala. Compromis acceptat insa, pentru posibilitatile foarte bune de a “vorbi” in limbajul lor cu fanii, mult mai aproape de acestia. SS Dunlop este o proba veritabila de raliu, care ii poate pedepsi aspru pe cei care o trateaza superficial si este totodata frumoasa din punct de vedere al pilotajului. Ea imbina viraje de toate categoriile, sectiuni lente, moderate sau rapide, zone late, zone inguste, totul cu o aderenta schimbatoare, mai ales la trecerea de pe piatra cubica pe asfalt si invers.

Brasoveanul Dorin Toma, multiplu campion de automobilism si karting, este unul din cei care cunosc foarte bine detaliile acestei probe, copilarind in apropiere. El este legat mult mai mult de acest drum insa, marturisind ca traseul servea de multe ori drept banc de teste pentru masinile sale, inainte de a pleca la un raliu. « As putea spune ca este traseul meu de casa » povesteste Toma. Aici imi faceam reglajele inainte de raliurile de asfalt, in urma cu 20 de ani” isi aminteste el, insa era vorba de “alte vremuri”, cu mult mai putine masini si aproape de o lipsa totala a traficului pe “Colina”.

As spune ca este un traseu chiar mai periculos decat pare avertizeaza Dorin Toma, “in principal din cauza pietrei cubice, care acopera jumatate din traseu. Va fi alunecos, mai ales in conditii de ploaie, iar o alta problema deosebita este lipsa spatiului in cazul unei greseli, traseul fiind marginit peste tot de parapeti, ziduri, sau borduri.

Masinile cele mai puternice au potentialul de a atinge viteze foarte ridicate, in special in cea mai rapida portiune a cursei,  unde pot depasi chiar 160 km/h. Concurentii vor parcurge de doua ori inelul central, care inconjoara campusul in prima parte, pentru a trece apoi chiar prin centrul sau. Masinile coboara apoi pe zona cu piatra cubica si gonesc la vale, catre sosire. “Schimbarea de aderenta este brutala, indiferent daca este uscat sau ud apreciaza Dorin Toma virajul de stanga, inchis, in coborare. Denivelarile ingusteaza si mai mult drumul, iar pe margine sunt borduri.

PS 1, Superspeciala Dunlop este singura proba speciala ce are loc vineri, 7 septembrie, urmand ca a doua zi sa se desfasoare actiunea de pe specialele de macadam din padurile dintre Sacele, Predeal si Azuga.

Organizatorii brasoveni au pus la dispozitia celor care vor sa asiste la spectacolul automobilistic al Superspecialei Dunlop un ghid care contine harta traseului si indicatii pentru parcare, acces si locuri pentru vizionare.

 

Raliul Tara Barsei Dunlop 2012 – date tehnice
Lungime totala 371.62 km
Numarul probelor speciale 8
Lungimea totala a probelor speciale 104.20 km
Suprafata de rulare : macadam

 

Raliul Tara Barsei Dunlop 2012 – program

 

Vineri 7 septembrie 2012
Ora 08:00 – 16:00 Shakedown – Tarlungeni (Targ auto)
Ora 20:00 Start raliu – Brasov – Bd. Eroilor (cladirea Modarom)
Ora 20:44 PS 1 SS “Dunlop”
Ora 21:00 Service B
Ora 21:59 Sosire ziua intai – Brasov – Bd. Eroilor (cladirea Modarom)

Sambata 8 septembrie 2012
Ora 09:01 Start raliu ziua a II-a – Brasov – Bd. Eroilor (cladirea Modarom)
Ora 10:23 PS 2 “Azuga – Predeal”
Ora 11:08 PS 3 “Azuga – Cabana Susai”
Ora 12:58 PS 4 “Sacele – Azuga”
Ora 13:33 PS 5 “Azuga – Cabana Susai”
Ora 16:05 PS 6 “Azuga – Predeal”
Ora 16:50 PS 7 “Azuga – Cabana Susai”
Ora 17:53 PS 8 “Sacele – Azuga”
Ora 19:37 Sosire raliu – Brasov – Bd. Eroilor (cladirea Modarom)
Ora 21 :30 Festivitatea de premiere – Brasov – Bd. Eroilor (cladirea Modarom)