Avancronica Marelui Premiu al Austriei – Spielberg 2014

Marele Premiu al Austriei a aparut ultima data in calendarul Formulei 1 in 2003, si s-a desfasurat pe A1 Ring. 11 ani mai tarziu, pista a fost modificata si revine in Marele Circ sub numele de Red Bull Ring ca a opta cursa a sezonului. Pirelli va aduce aici pneurile soft si supersoft, pentru a treia cursa consecutiv: aceeasi nominalizare ca si la Monte Carlo si Canada. Dar Red Bull Ring este foarte diferit, cu doua linii drepte si multe viraje stranse. Drept rezultat, vitezele medii sunt in general mici, ceea ce inseamna ca masinile vor trebui sa se bazeze pe aderenta mecanica oferita de pneuri si mai putin pe apasarea aerodinamica. Oricum, cum nicio echipa nu a testat pe acest circuit, weekendul va fi similar cu o incursiune in necunoscut pentru echipe si piloti.

 Paul Hembery

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: Este intotdeauna o placere sa mergi pe un circuit nou: toti pleaca de la zero, echipele si pilotii care se pliaza cel mai bine pe noile conditii urcand in top. Pe baza mostrelor de asfalt si a specificatiilor pistei efectuate de inginerii nostri, credem ca cele mai moi compozitii din gama vor oferi cel mai bun compromis intre performanta si aderenta pe un circuit pe care ne asteptam ca echipele sa utilizeze o forta de apasare aerodinamica redusa. Una dintre cele mai interesante intrebari o ridica vremea, despre care se stie foarte bine ca este imprevizibila pe acest circuit. Ca in oricare alta noua locatie, munca depusa in antrenamentele libere va deveni extrem de importanta, astfel ca echipele vor incerca sa acumuleze cat mai multa informatie posibil in sesiunile de vineri si sambata pentru a intelege comportamentul pneurilor pe pista cu diverse cantitati de benzina la bord si diverse reglaje. Aceasta va fi cheia alegerii strategiei corecte.Datele obtinute in urma simularilor indica posibilitatea de a avea doua opriri la boxe, dar mai trebuie luate in considerare vremea si evolutia aderentei pistei, care vor fi apreciate mai bine dupa antrenamente.

 

Jean Alesi, consultant Pirelli: Spielberg se intoarce in campionatul mondial, cu cateva modificari pe care toata lumea le va afla in timpul antrenamentelor libere de vineri. In ansamblu, pista este la fel ca cea pe care o stiam odinioara. Ceea ce este insa cu adevarat interesant la Spielberg este ca circuitul urca si coboara, ceea ce este distractiv pentru pilot. Aspectul dificil al acetui lucru este ca majoritatea zonelor de franare sunt pe urcare, ceea ce face ca depasirile sa fie dificil de efctuat. Imi amintesc o intamplare cu adevărat hilara: pe vremuri se spunea ca vacile nu au mai dat lapte timp de o saptamana din cauza zgomotului produs de masinile de Formula 1. Acum masinile fac mai putin zgomot, sa speram ca va dura doar cateva zile.

 

Circuitul din punctul de vedere al pneurilor:

 

Pista alterneaza virajele foarte lente cu sectiuni de mare viteza. Tractiunea si fortele laterale asigura un nivel de stres pentru pneuri de la mediu la inalt, in special in virajele cinci si sase. Red Bull Ring necesita o apasare aerodinamica mare, cu scopul de a genera cat mai multa aderenta aerodinamica posibil pe un circuit care are doar viteze medii reduse. Efectul fortei de apasare are drept rezultat o forta de apasare verticala asupra masinii. Aceasta se combina cu fortele care apasa lateral masina cand aceasta intra in viraj, generand un stres diferit asupra pneurilor. Pneul supersoft este unul care lucreaza intr-un registru scazut, fiind capabil sa atinga performanta optima chiar si la temperaturi scazute. Pneul soft lucreaza intr-un registru superior, si se preteaza mai bine temperaturilor inalte si conditiilor de pe aceasta pista. Temperaturile la Spielberg pot varia in zona a 22 de grade Celsius, cu un inalt risc de ploaie. Asfaltul este in general foarte neted, fiind reinnoit recent.  Asta inseamna ca masinile vor derapa mai mult, in special la inceputul weekendului, ceea ce ar putea duce la aparitia fenomenului de granulare daca nu este pastrat sub control. Echipele vor decide asupra strategiei  cand vor aduna suficiente date in urma antrenamentelor, dar pornirea pe supersoft, urmata de doua schiburi cu soft-uri pare sa fie cea mai populara alegere.