Formula 1: prezentări oficiale de maşini la Valencia

Cu doar o zi inainte de  începerea testelor oficiale, majoritatea echipelor au sosit la Valencia. Astăzi – 31 ianuarie – trei echipe şi-au prezentat în premieră monoposturile cu care vor participa la sezonul 2011 al Campionatului Mondial de Formula 1.

Prima a fost Team Lotus, care a avut o lansare online la prima oră a dimineţii. Maşina pentru acest sezon este denumita T128, şi creatorul ei, celebrul Mike Gascoyne, se declară foarte mulţumit de rezultat, considerînd că va fi un mare pas înainte faţă de primul monopost al echipei, de anul trecut. Culoarea predominantă a maşinii rămîne verde, malaezienii renunţînd la planurile initiale de dinaintea litigiului cu Group Lotus. In acest sezon, bolidul va fi propulsat de un motor Renault, iar cutia de viteze va fi fabricată de Red Bull, dar cel puţin pentru început nu va avea implementat sistemul KERS.

A doua lansare a zilei a fost a echipei Sauber-Ferrari. Monopostul Sauber C30 – dezvelit de mexicanul Sergio Perez şi de prietenul nostru Kamui Kobayashi – pare o evoluţie a celui de anul trecut, tehnicienii echipei elveţiene preferînd să aibă o bază simplă de pornire pentru înţelegerea comportamentului noilor pneuri Pirelli, modificările vizibile nefiind foarte importante.

Echipa Renault (încă nu e clar care va fi denumirea oficiala, chiar dacă sponsorul principal Group Lotus încearcă să-şi impună şi numele pentru echipă) a venit cu cele mai importante schimbări. Culorile fuseseră deja prezentate acum două săptămîni la Birmingham, negrul şi auriul fiind predominante şi amintind de Lotus 78, faimosul Lotus-JPS. Dar se pare că noul model, denumit R31, ascunde sub haina negru-strălucitor o abordare aerodinamică foarte inovatoare, despre care se discută deja cu febrilitate de către specialişti. E destul să spunem că nu există ieşiri aparente pentru ţevile de eşapament!

Pe lîngă inovaţiile tehnice, echipa Renault (Lotus Renault GP) a venit şi cu mai mulţi piloţi de rezervă, noutăţile fiind cooptarea lui Bruno Senna alături de Romain Grosjean, cu olandezo-chinezul Ho-Ping Tung, cehul Ian Charouz si malaezianul Fairuz Fauzy completînd team-ul, ai carui piloţi principali rămîn Robert Kubica şi Vitaly Petrov.

Mîine vor avea loc încă trei lansări, chiar înainte de startul oficial al şedinţei de teste: Red Bull Racing, Mercedes GP şi Toro Rosso îşi vor dezvălui bolizii cu care încep noul sezon. Pe 4 februarie se va lansa noul McLaren, iar pe 7 februarie Marussia-Virgin Racing îşi va prezenta maşina, inainte de inceperea celei  de-a doua perioade de teste, de data aceasta la Jerez, tot în Spania.