Lewis Hamilton a câștigat Marele Premiu al Spaniei

Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton a câștigat în Spania plecând din pole și având o strategie cu două opriri soft-medium-medium: aceeași ca și pilotul Red Bull, Max Verstappen care a încheiat pe doi. Oricum, Verstappen a oprit cu câteva tururi înaintea lui Hamilton de fiecare dată.

Al doilea pilot Mercedes, Valtteri Bottas a încheiat pe trei, pornind de asemenea pe soft înainte de a trece pe medium, dar finlandezul a mai oprit apoi de două ori: pentru a schimba pe soft, iar apoi din nou pe medium, efectuând al treilea și ultimul pit stop cu două tururi înainte de final. El a acumulat punctul bonus pentru cel mai rapid tur.

 

În timp ce majoritatea piloților au efectuat câte două opriri, unii au făcut una singură: pilotul Racing Point Sergio Perez a încheiat pe cinci după ce a pornit pe soft și a schimbat pe medium, în timp ce pilotul Ferrari, Sebastian Vettel a pornit pe medium din poziția 11 și a efectuat un excepțional de lung ultim stint pe soft pentru a încheia pe 7.

Carlos Sainz de la McLaren a încheiat pe șase cu o strategie soft-soft-medium în timp ce Alex Albon de la Red Bull a terminat pe opt cu o altă strategie unică: soft-hard-medium. Albon a fost singurul pilot care a utilizat hard în această cursă. Drept rezultat au fost șapte strategii diferite pentru primii opt piloți.

 

Timpul total al cursei de la Barcelona a fost cu 10 minute mai bun decât în 2014: primul an al erei turbo hibride. Aceasta s-a tradus printr-un timp mediu pe tur mai bun cu peste opt secunde: o rată de dezvoltare cu care pneurile au trebuit să țină constant pasul.

 

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „Gestionarea uzurii pneurilor în aceste condiții severe cu peste 50 de grade temperatură la nivelul pistei a reprezentat o încercare dificilă, în special pentru pneurile soft. Oricum, am văzut și peste 30 de tururi pe această compoziție, ceea ce a fost impresionant, și un fapt care a dus la strategii cu o singură oprire pe care nu le-am anticipat. În special, Sergio Perez de la Racing Point care a încheiat pe cinci cu o singură oprire soft-medium, iar Sebastian Vettel de la Ferrari cu o altă strategie curajoasă cu o singură oprire medium-soft. În ciuda celor mai ridicate temperaturi, cu mulți dintre piloți adoptând variate abordări, pneurile s-au comportat foarte bine oricăror solicitări.”

 

Cum a performat fiecare compoziție de pneu:

  • HARD C1: Utilizat doar de către Albon în cursă, această compoziție a oferit un nivel redus de aderență pe Circuit de Catalunya comparativ cu celelalte două.
  • MEDIUM C2Unul dintre cele mai importante pneuri în cursă s-a dovedit capabil de stinturi lungi: Hamilton la finalul cursei a spus că pentru moment se gândise la o singură oprire, dar apoi a decis împreună cu echipa să respecte planul inițial. A ajutat la obținerea celui mai rapid tur, de către Valtteri Bottas.
  • SOFT C3: Utilizat de toți piloții din top 10 la start a combinat performanța cu fiabilitatea, permițând chiar strategii cu o singură oprire.