Marele Premiu al Mexicului – Avancronica Pirelli

Acesta este unul dintre circuitele istorice din Formula 1, având rădăcinile în 1950, dar a fost extensiv modificat – cel mai recent de către renumitul arhitect de circuite Herman Tilke – înaite de a reveni în calendar în 2015.

Situat la o altitudine de 2285 metri, Autodromo Hermanos Rodriguez este circuitul aflat la cea mai mare altitudine dintre toate cele existente în Formula 1 (cu mai mult de 1000 metri). Aceasta înseamnă că aerul este foarte rarefiat, astfel că mașinile rulează cu o forță mare de apăsare aerodinamică pentru a avea aderență aerodinamică pe viraje, dar în realitate efectul de apăsare este mult diminuat, ceea ce poate duce la ușoare derapaje.

Primii trei piloti din 2019 au mers pe o strategie cu o singură oprire (cu câteva stinturi lungi pe hard) deși pilotul Ferrari, Charles Leclerc a încheiat pe patru cu o strategie cu două opriri cu două stinturi pe medium. Soft-ul C4 nu a fost utilizat prea mult datorită grainingului – deși acesta a fost redus între antrenamente și cursă, piloții care au pornit pe soft mergând în general pe o strategie cu două opriri.

Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis der USA 2021. Lewis Hamilton
Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, United States GP 2021. Lewis Hamilton

Pista nu este utilizată prea mult de-a lungul anului. Drept rezultat piloții pot găsi o suprafață alunecoasă la început, dar care evoluează rapid de-a lungul week-end-ului. Vremea este de asemenea imprevizibilă, în această perioadă în Mexic, cu posibilitatea de a ploua, ceea ce va „reseta” asfaltul.

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: În special datorită altitudinii, dar și a formei circuitului, există mereu câteva surprize în Mexic, astfel că mereu avem o cursă imprevizibilă, cu o mare varietate de opțiuni strategice. Ultima dată, medium și hard au fost pneurile pe care echipele s-au concentrat în cursă: în funcție de gradul de graining și derapaj observat la soft, acesta ar putea fi cazul în anul acesta. Este de înțeles că diferența de timp dintre soft și medium va fi cheia pentru calificări. Mexic este un circuit istoric și interesant, astfel că după o absență de doi ani, suntem fericiți că am revenit aici. Cursa se desfășoară aproape în aceeași perioadă a anului ca și în urmă cu două sezoane și nu sunt modificări ale pistei față de atunci – în afară de o reasfaltare în virajul 1 ca să se niveleze o denivelare – dar mașinile s-au schimbat mult astfel că e greu de spus dacă datele din 2019 sunt relevante.