Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Mexicului

Pilotul Red Bull, Max Verstappen a câștigat Marele Premiu al Mexicului printr-o strategie cu o singură oprire, trecând de pe P Zero Galben medium pe P Zero Alb hard în turul 34. Aceasta a fost cea mai frecvent utilizată strategie în cursa de 71 de tururi, adoptată de majoritatea piloților (și strategia pe care Pirelli a calculat-o ca fiind cea mai rapidă).

Lewis Hamilton a încheiat pe locul secund pentru Mercedes, după ce a oprit în turul 30 pentru pneuri hard, luptându-se cu Sergio Perez pentru această poziție în utima parte a cursei – mexicanul fiind pe pneuri hard cu 11 tururi mai proaspete.

Toți piloții au început cursa pe pneuri medium, cu excepția pilotului Alpine, Esteban Ocon și a lui Yuki Tsunoda de la Alpha Tauri, care au început pe P Zero Roșu soft din spatele grilei.

Pilotul McLaren, Daniel Ricciardo cât și ocupantul pole-ului, Valtteri Bottas (Mercedes) au trecut pe pneuri hard în perioada de safety car din turul întâi. Ambii au oprit apoi pentru medium, în timp ce Bottas a mai efectuat două opriri adiționale pentru pneuri soft la finalul cursei pentru a obține cel mai rapid tur.

Temperaturile la nivelul pistei au fost de 48 de grade la start: cele mai ridicate din acest weekend.

CUM A PERFORMAT FIECARE PNEU

HARD C2: A fost pneul cheie în Mexico City, aproape toți piloții utilizând hard pentru al doilea stint și profitând de rata mică de uzură și degradare.

MEDIUM C3Această compoziție a oferit o flexibilitate optimă și o fereastră mare pentru oprirea la boxe. Pilotul McLaren, Lando Norris – care a pornit din spatele grilei – a efectuat cel mai lung stint pe medium cu 45 de tururi, încheind pe 10.

SOFT C4: Ocon a mers pe pneul soft înainte de a încheia cursa pe hard, fiind singurul pilot care a avut această strategie. Bottas a optat de asemenea pentru acest pneu cu cinci tururi înainte de final, pentru a-i sufla lui Verstappen timpul pentru cel mai rapid tur și reușind un nou record. Temperaturile ridicate au făcut ca softul să se supraîncălzească, ceea ce înseamă că nu a fost utilizat cu adevărat, așa cum era de așteptat.

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „A fost o luptă deschisă cu o strategie cu o singură oprire pentru majoritatea, combinația medium-hard oferind rezultate notabile pe aceste temperaturi ridicate. Medium-ul s-a comportat foarte bine pe stinturile inițiale lungi, demonstrând o puternică combinație de performanță și anduranță, cu puțin ajutor de la o perioadă de 4 tururi sub safety car la start. Pneul hard a demostrat o performanță solidă, cu o degradare redusă, fiind vedeta zilei în aceste condiții de cursă. Drept rezultat Max Verstappen a fost primul pilot care a bătut recordul din 2019 (când a fost ultima dată desfășurat GP Mexic) cu pneuri hard uzate, pe o pistă plină de praf.”