Marele Premiu al Principatului Monaco 2014 – Antrenamente libere

In prima sesiune de antrenamente libere (FP1), desfasurata pe uscat, toti pilotii au folosit pneurile P Zero Galben soft, care au fost nominalizate impreuna cu pneurile P Zero Rosu Supersoft pentru acest weekend. In cea de-a doua sesiune de antrenamente libere (FP2), echipele au folosit si pneurile Cinturato Verde intermediare, dar si versiunile soft si supersoft.

 

Ploaia cazuta inaintea startului sesiunii de antrenamente a facut ca echipele sa ramana mai mult timp la boxe in prima parte a sesiunii, niciuna dintre ele nedorind sa-si asume riscurile unei iesiri in decor. In aceste conditii, pneurile Cinturato Green intermediare si-au dovedit inca o data versatilitatea avand performante eficiente chiar si atunci cand circuitul a inceput sa se usuce.

 Monaco 2014

In ultimele 10 minute ale sesiunii, echipele au trecut pe slick-uri, majoritatea pilotilor optand pentru pneurile de compozitie supersoft. Fernando Alonso (Ferrari) a stabilit cel mai rapid timp cu aceasta compozitie in FP2, in timp ce Lewis Hamilton (Mercedes) a fost cel mai rapid in FP1 cu pneurile de compozitie soft.

 

Timpii stabiliti au fost cei mai buni pe tur obtinuti cu un monopost echipat cu motor turbo. Ultima oara cand masini de Formula 1 echipate cu motoare turbo au mers la Monte Carlo a fost in 1988, an in care Ayrton Senna a obtinut o performanta remarcabila in calificari, fiind cel mai rapid, iar avansul fata de colegul sau de echipa a fost de 1,4 secunde.

 

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: “Ca de obicei circuitul nu a avut aderenta si a fost extrem de alunecos la inceput. Apoi cauciucul depus in prima sesiune de antrenamente libere a fost spalat de ploaie. Ca urmare, pneurile de compozitie supersoft, cele care vor fi utilizate preponderent pentru a obtine timpul cel mai bun in calificari, au fost folosite foarte putin. Sesiunea de antrenamente de sambata dimineata va fi extrem de importanta pentru ca echipele vor incerca sa acumuleze informatii despre ambele compozitii, cu cantitati diferite de combustibil in rezervor, pentru a stabili strategia pentru cursa. Oricum, uzura si degradarea pneurilor nu reprezinta o problema aici la Monaco, mai ales ca anul acesta toate compozitiile noastre sunt putin mai dure in comparatie cu cele folosite anul trecut. Am vazut inca o data versatilitatea pneurilor intermediare, timpii pe tur fiind foarte buni chiar si atunci cand suprafata a inceput sa se usuce. In comparatie cu alte curse, echipele au acum o zi suplimentara pentru a analiza informatiile si au suficient timp pentru a gasi cea mai potrivita strategie.

 

FP1:  FP2:
Hamilton 1m18.271s – Soft noi Alonso 1m18.482s – Supersoft noi
Rosberg 1m18.303s – Soft folosite Hamilton 1m18.901s – Supersoft noi
Ricciardo 1m18.506s – Soft noi Vettel 1m19.017s – Supersoft noi

Lauda & Rosberg

A fost odata

Pneurile Pirelli au dominat podiumul la prima cursa din Campionatul Mondial desfasurata aici la Monaco in 1950. Masinile din top trei au folosit pneuri Pirelli, in lupta fiind si alte doua companii rivale. Juan Manuel Fangio a castigat cursa din pole position cu o masina Alfa Romeo, Alberto Ascari a fost pe doi cu Ferrari, iar Louis Chiron pe trei cu Maserati. Giuseppe Farina a castigat titlul in acel an cu Alfa Romeo si pneuri Pirelli.