Modificarile de regulament pentru 2013

Pentru sezonul 2013 regulamentul tehnic al F1 a suferit cateva modificari minore referitoare la masa monoposturilor, stepped nose, deviatia aripii fata, testele de impact si utilizarea sistemului DRS.

ta_article_1033

 

1. Masa monopostului – De anul acesta, masei minime a monopostului i-au fost adaugate 2 kg, ajungand la 642kg. Modificarea a survenit datorita noilor pneuri Pirelli cu compozitia modificata fata de anul trecut, adaugand o greutate de aproximativ 0.5 kg/roata. Prin adaugarea a acestor doua kilograme, a fost modificat si regulamentul cu privire la raportul de distributie al maselor, puntea fata suportand de anul acesta 292 kg, iar puntea spate 343 kg. Plasarea celor 7 kg ramase pana la masa minima admisa de 642 kg ramane la latitudinea fiecarei echipe.

 

2. Stepped nose – Echipele pot din acest sezon sa acopere acea diferenta de nivel, considerata inestetica, prin plasarea unui panou care nu face parte din structura monopostului.    

 

3. Deviatia aripii fata – Pentru a preveni indoirea excesiva a aripii fata, acestea vor trebui sa faca fata, de anul acesta, unor teste mai severe: 1.000 N sau 100 kg, aplicate in doua puncte pe directia axelor longitudinale si transversale. Valoarea deviatiei maxime admise a fost micsorata de la 20mm la 10mm.

 

4,5. Testele de impact si solicitare – Din acest sezon se vor introduce teste mai severe referitoare la sarcina monopostului, iar cerintele testelor de impact au fost modificate. Cockpitul trebuie sa suporte o sarcina laterala mai mare, iar testele trebuie aplicate asupra tuturor sasiurilor produse de o echipa, nu doar asupra unuia ca pana acum.

 

6. DRS – Sistemele active dublu-DRS (DDRS) sunt considerate ilegale, ramanand permise doar cele pasive. O alta modificare a fost adusa la articolul care prevede utilizarea DRS-ului in antrenamente si calificari, cand acest sistem va putea fi folosit doar in anumite zone, identice cu cele din cursa. Pana acum acest sistem putea fi utilizat pe toata lungimea circuitului in zilele de vineri si sambata.