Surprize şi foc la Barcelona

 

Marele Premiu al Spaniei, desfăşurat pe circuitul de la Barcelona, a furnizat multe surprize şi chiar lovituri de teatru anul acesta. Prima a fost descalificarea lui Lewis Hamilton, care obţinuse în mod autoritar pole-position în ziua de sîmbătă, dar care a fost retrogradat la coada grilei, fiindcă nu a reuşit să aducă maşina la standuri, rămînînd fără benzină.

 

Astfel, noul deţinător al pole-ului era promovat Pastor Maldonado, pe o maşină Williams-Renault, care a avut o evoluţie excelentă în calificări. Toată lumea urca cu un loc mai sus în grila de start, ceea ce însemna că Alonso – cu un Ferrari revigorat – pornea din prima linie, iar cele două Lotus ocupau linia a doua.

 

Subiectul cel mai important la această cursă, ca dealtfel la toate cursele din acest sezon, a fost constituit de felul în care fiecare pilot va şti să-şi gestioneze pneurile, în aşa fel încît să menţină un ritm suficient de bun fără să le degradeze prematur. Michael Schumacher a fost foarte critic la adresa pneurilor aduse de Pirelli în acest sezon, considerînd că piloţii au acum ca primă grijă să nu le uzeze prea tare şi nu mai “forţează” la maximum.

 

La startul cursei, Fernando Alonso l-a depăşit pe Maldonado, trecînd la conducere în uralele publicului “de casă”. De pe locul patru, Kimi Raikkonen a reuşit să urce un loc, în dauna coechipierului Grosjean, care a pierdut cîteva locuri din cauza unui start mai slab. Alonso şi-a mărit uşor avantajul înainte de primul schimb de pneuri, însă la al doilea schimb Maldonado a reuşit să treacă în faţa spaniolului de la Ferrari, distanţîndu-se chiar la 7 secunde. Suspense-ul a fost amplificat la a treia intrare la boxe, unde Williams s-au mişcat mai încet, dar venezueleanul a reuşit să păstreze conducerea, urmărit îndeaproape de Alonso. A părut apoi că spaniolul va reuşi să-l depăşească, punînd presiune pe Maldonado, dar acesta a rezistat superb şi nu i-a oferit practic nici o oportunitate pilotului Ferrari. Pe ultimele ture, pe Alonso au început să-l “lase” cauciucurile şi astfel Kimi Raikkonen – pe gume mai proaspete – a început să se apropie de el într-un ritm infernal. Totuşi poziţiile s-au păstrat pînă la final, Maldonado trecînd primul linia de sosire, urmat de tandemul Alonso-Raikkonen, despărţiţi de numai 6 zecimi.

 

Romain Grosjean a terminat al patrulea în al doilea Lotus, cu Kamui Kobayashi pe locul cinci, în urma unor depăşiri caracteristice.

 

Sebastian Vettel a avut o cursă bună şi a terminat al şaselea, deşi a fost penalizat cu o trecere pe la boxe, şi a înlocuit “nasul” maşinii la ultimul pitstop. Asaltul final al campionului i-a avut ca “victime” pe Nico Rosberg şi pe nefericitul Lewis Hamilton, care a sosit al optulea după ce luase startul de pe ultimul loc, folosind o strategie cu doar două opriri la boxe. Jenson Button a încheiat un weekend dificil pe locul nouă, iar ultimul în puncte a venit Nico Hulkenberg, care a rezistat atacurilor prelungite ale lui Mark Webber.

 

Felipe Massa a avut încă o cursă foarte slabă, terminînd abia al 15-lea, fiind şi el penalizat cu un “drive-through”, iar “Schumi” a avut o coliziune cu Bruno Senna care i-a făcut pe amîndoi să abandoneze.

 

Surprizele nu s-au terminat însă cu finalul cursei, prima ştire fiind penalizarea lui Schumacher cu 5 locuri pe grila de la cursa următoare.

 

Dar weekend-ul avea să se termine într-o notă incendiară la propriu, un foc puternic izbucnind chiar la boxele echipei cîştigătoare, Williams-Renault, după ce aceştia se fotografiaseră cu trofeele!

 

Rezultate MP al Spaniei:

Poz.   Pilot Echipa Ture Timp    
1   Pastor Maldonado Williams-Renault 66 1:39:09.145    
2   Fernando Alonso Ferrari 66 +3.1 sec.    
3   Kimi Räikkönen Lotus-Renault 66 +3.8 sec.    
4   Romain Grosjean Lotus-Renault 66 +14.7 sec.    
5   Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 66 +64.6 sec.    
6   Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 66 +67.5 sec.    
7   Nico Rosberg Mercedes 66 +77.9 sec.    
8   Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 66 +78.1 sec.    
9   Jenson Button McLaren-Mercedes 66 +85.2 sec.    
10   Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 65 +1 tur    
11   Mark Webber Red Bull Racing-Renault 65 +1 tur    
12   Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 65 +1 tur    
13   Daniel Ricciardo STR-Ferrari 65 +1 tur    
14   Paul di Resta Force India-Mercedes 65 +1 tur    
15   Felipe Massa Ferrari 65 +1 tur    
16   Heikki Kovalainen Caterham-Renault 65 +1 tur    
17   Vitaly Petrov Caterham-Renault 65 +1 tur    
18   Timo Glock Marussia-Cosworth 64 +2 ture    
19   Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 63 +3 ture    
Ret   Sergio Perez Sauber-Ferrari 37 Transmisie    
Ret   Charles Pic Marussia-Cosworth 35 Planetara    
Ret   Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 22 Mecanica    
Ret   Bruno Senna Williams-Renault 12 Accident    
Ret   Michael Schumacher Mercedes 12 Accident