Valtteri Bottas a câștigat Marele Premiu al Turciei

Pilotul Mercedes, Valtteri Bottas a câștigat Marele Premiu al Turciei după ce a plecat din prima poziție a grilei, utilizând două seturi de pneuri intermediare Cinturato Verde. Aceeași strategie a fost adoptată de aproape toți piloții. Bottas a preluat ulterior conducerea de la pilotul Ferrari, Charles Leclerc cu 11 tururi înainte de final, Leclerc rămânand mai mult timp pe setul original de intermediare cu care a luat startul.

Cei mai mulți piloți au efectuat un prim stint foarte lung cu pneurile intermediare, pista oferind o gama de condiții de la umed la ud de la start și până la sosire. Pilotul Mercedes, Lewis Hamilton a oprit după 50 de tururi pentru a doilea set de intermediare, încheind în final pe cinci după ce pornise de pe 11 ca urmare a unei penalizări (a reușit cel mai bun timp în calificări). Pilotul Alpine, Esteban Ocon nu a oprit deloc pentru schimbul de pneuri, încheind cursa pe 10 cu un singur set de intermediare.

Carlos Sainz de la Ferrari a urcat 11 poziții cu două seturi de intermediare, de pe poziția a 19-a a grilei (după o penalizare ca urmare a schimbării motorului) până pe opt la final. Spaniolul a fost votat pilotul zilei.

Vremea a fost rece cu ploaie intermitentă, temperatura la final fiind de 17 grade, respectiv 19 la nivelul asfaltului.

CUM A PERFORMAT FIECARE PNEU

MEDIUM C4: Doar un tur s-a efectuat cu acest pneu de către Vettel, cu 20 de tururi înainte de final, dar pista era încă plină de apă, în ciuda unor trase mai uscate care se observau din loc în loc.

INTERMEDIARE: Utilizat pentru întreaga cursă de către fiecare pilot, Ocon folosind un singur set de la start la sosire. Au fost câteva stinturi inițiale lungi, între 35 până la 50 de tururi pe această compoziție, care s-a dovedit extrem de adaptabilă la condițiile schimbătoare, oferind aderență și performanță.

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „După condițiile de ploaie din antrenamentele de sâmbătă, am avut o cursă desfășurată pe ud de la start la final. Oricum, nu a plouat suficient pentru a fi nevoie de penurile de ploaie: a fost însă teritoriul perfect pentru intermediare, care s-au dovedit foarte potrivite gamei variate de condiții schimbătoare. Piloții care și-au schimbat pneurile în ultimele tururi ale cursei au avut o pistă în uscare, care a accelerat grainingul. Cei care au oprit mai devreme au putut limita grainingul datorită pistei mai ude, iar acesta a reprezentat un avantaj cheie în condițiile de ploaie intermitentă. Bottas a mers pe o strategie perfectă în aceste circumstanțe: o singură oprire cu două stinturi pe intermediare. Mulți piloți și-au amânat prima oprire: asta și deoarece nu era clar în ce măsură pista se va usca spre final, cu speranța unui ultim stint pe slick-uri. Rularea întregii curse pe intermediare nu a fost la însemnul nostru, ba chiar am avertizat unele echipe despre riscul la care se suspun făcând asta. Oricum, performanța intermediarelor a fost una solidă aici, niciun pilot neretrăgându-se în ciuda condițiilor de pistă alunecoasă în cele 58 de tururi.”