Williams, din nou cu motoare Renault

Echipa de Formula 1 Williams a anunţat că va folosi motoare Renault din sezonul 2012, reînnoind astfel un parteneriat care a dominat Formula 1 pentru o mare parte a anilor 1990. Înţelegerea iniţială este pentru anii 2012 şi 2013, cu opţiunea de a continua şi în cazul în care noile norme sînt introduse în 2014. Renault a furnizat motoare lui Williams în  perioada 1989 – 1997, colaborare care a adus echipei britanice 4 titluri pentru piloţi şi 5 titluri în clasamentul constructorilor. Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill şi Jacques Villeneuve au devenit campioni mondiali la volanul unor maşini Williams cu motoare Renault.

 

Echipa foloseste în prezent motoare Cosworth. Ei speră că acordul cu motoristul francez este începutul revenirii la vîrful clasamentului, după o lungă perioadă de “secetă” în rezultate. Ultima victorie pentru Williams a fost obţinută de Juan Pablo Montoya în 2004, în Marele Premiu al Braziliei.

 

Probabil pentru mulţi din fanii actuali ai Formulei 1, echipa Williams-Renault a fost unul din cele mai importante repere, în primul rînd fiindcă a coincis cu primele transmisii de curse în Romania, după anul 1990. Pentru unii, poate, imaginea bolidului la volanul caruia a murit Ayrton Senna e la fel de pregnantă şi azi.