BMW Motorsport ocupă primele patru poziţii în cursa de calificare Nürburgring 24h

Cursa de calificare pentru întrecerea de 24 de ore ce a avut loc pe bucla Nordschleife de la Nürburgring (Germania) a adus o premieră mondială pentru fanii anduranţei prezenţi la circuit. După ce BMW a anunţat că va utiliza în premieră tehnologia farurilor laser la un automobil de serie, BMW Motorsport devine şi primul constructor care participă la o cursă cu această inovaţie. Cele patru BMW Z4 GT3, înscrise de BMW Sports Trophy Team Schubert şi BMW Sports Trophy Team Marc VDS, au fost echipate cu faruri inovatoare, similare celor care vor fi disponibile la BMW i8 cu începere din toamna anului 2014. Prin aceasta, BMW Z4 GT3 deschide o nouă eră în tehnologia farurilor din motorsport.

Motor Racing - ADAC Zurich 24 Hours Qualifying Race - Nurburgring, Germany

Cele două echipe BMW s-au comportat excelent şi la sfârşitul cursei aveau să ocupe primele patru poziţii în clasamentul general plecând de pe locurile 10-13 în grila de start. Victoria i-a revenit trioului Maxime Martin (BE), Marco Wittmann (DE) şi Uwe Alzen (DE) de la BMW Sports Trophy Teams Marc VDS. Echipajul Jens Klingmann (DE), Dominik Baumann (AT) şi Claudia Hürtgen (DE) de la BMW Sports Trophy Team Schubert s-a clasat pe poziţia a doua, în timp ce locurile trei şi patru au fost ocupate de echipajele  Dirk Werner (DE), Dirk Müller (DE), Lucas Luhr (DE) şi Alexander Sims (GB), respectiv Bas Leinders (BE), Markus Palttala (FI), Nick Catsburg (NL) şi Dirk Adorf (DE).

 

Alexander Mies (DE) a debutat ca membru BMW Junior în BMW M235i Racing cu numărul 25. A luat startul alături de fostul pilot MotoGP Alex Hofmann (DE) şi ziaristul biratanic Jethro Bovingdon (GB), reuşind o clasare exceletă pe locul 17 în clasamentul general.

 

Despre farurile laser

Nu a fost nicio coincidenţă că prima dată când am folosit noua tehnologie a farurilor laser într-o cursă a fost pe bucla Nordschleife de la Nürburgring“, a declarat directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt. “Ca laborator de teste exigent, acest circuit a jucat întotdeauna un rol important în dezvoltarea automobilelor şi maşinilor de curse BMW. Din acest motiv, sunt încântat că am reuşit să depăşim un nou reper prin prima utilizare a farurilor laser într-o cursă. Foarte eficiente, farurile laser sunt un factor important pentru siguranţă, în special la cursa de 24 de ore de pe Nordschleife. Calificările de sâmbătă au oferit echipelor BMW Sports Trophy – Schubert şi Marc VDS – şansa ideală de a utiliza în premieră noua tehnologie în mediu competiţional, înaintea marii curse de la sfârşitul lunii iunie.

Motor Racing - ADAC Zurich 24 Hours Qualifying Race - Nurburgring, Germany

La BMW, ideea dezvoltării unei noi generaţii de faruri bazate pe tehnologia laser datează încă din 2009. Dezvoltarea de serie a luminilor laser BMW a început doi ani mai târziu, ceea ce a făcut posibilă lansarea BMW i8 Concept cu faruri laser la Salonul Auto de la Frankfurt, din 2011. Specialiştii în tehnologia luminilor laser BMW au colaborat îndeaproape cu inginerii BMW Motorsport de la jumătatea anului 2013, obiectivul fiind acela de a permite noii tehnologii să fie utilizată şi pe circuit.

 

Performanţe înalte şi eficienţă deosebită: prin echiparea BMW i8 cu lumini laser BMW, faza lungă a automobilului creşte până la aproximativ 600 de metri, dar în acelaşi timp reduce consumul de curent electric cu aproape 30%. Totuşi, beneficiile principale pentru piloţii aflaţi pe circuit cu BMW Z4 GT3 sunt iluminarea perfectă a pistei şi posibilitatea de ajustare a farurilor în funcţie de preferinţele pilotului – şi toate acestea fără a-i orbi pe cei din trafic.

 

Diodele laser sunt de zece ori mai mici decât diodele luminilor convenţionale. Acestea contribuie nu doar la reducerea spaţiului necesar pentru montare în interiorul farului, ci şi a masei. Acest lucru a fost posibil prin lumina mai strălucitoare furnizată de sursele de lumină laser nou dezvoltate – în consecinţă, dimensiunea suprafeţei reflectorului este mai mică de aproape zece ori comparativ cu luminile LED. Reflectorul are o înălţime de doar trei centimetri.

 

Numeroase diode de înaltă performanţă emit un fascicul foarte puternic, prin intermediul lentilelor speciale, pe o substanţă fluorescentă cu fosfor aflată în interiorul farului. Această substanţă transformă fasciculul într-o lumină albă foarte strălucitoare, similară cu lumina zilei. În schimb, aceasta îmbunătăţeşte vizibilitatea oferită pilotului în întuneric, ceea ce are un efect pozitiv asupra siguranţei în cursele de anduranţă. Luminozitatea a crescut cu peste 40 de procente în comparaţie cu farurile cu xenon utilizate acum la BMW Z4 GT3.