Doi câștigători ai raliului Dakar sunt în weekend la Cheile Grădiștei

Frans Verhoeven și Mani Gyenes concurează sâmbătă 8 octombrie în cea de a treia ediție a Cheile Grădiștei Endurocross. Cei doi câștigători ai celui mai dificil raliu din lume vor face show pe traseul amenajat de Alex Gârbacea și Romeo Duicu, piloți care au concurat în Campionatul Mondial de Rally-Raid. Ineditul acestei ediții constă în faptul că membrii Vectra Racing au decis să amenajeze traseul în același loc unde se află pista de biatlon de la Cheile Grădiștei Fundata. Cu alte cuvinte, vom avea un start tip Le Mans (concurenții aleargă către motociclete le pornesc și ulterior pleacă în cursă) la o altitudine de 1.300 metri.

 

Pe traseul ce măsoară aproximativ 7 km vor oferi sâmbătă un adevărat regal de enduro cei doi piloți care au câștigat, cu motociclete ale echipei Vectra Racing, raliul Dakar. Frans Verhoeven s-a impus la clasa Maraton (la această clasă nu ai voie să schimbi motorul de-a lungul celor două săptămâni de raliu) în 2009, în timp ce pilotul sătmărean Mani Gyenes a câștigat ediția din 2011 tot la clasa Maraton. În total, la cursa din weekend vor lua parte cinci plioți care au concurat în Campionatul Mondial de Rally-Raid patru dintre ei fiind și rideri care au reușit să termine cel mai dificil rally-raid din lume în configurația America de Sud. Este vobra de: Marcel Butuza (pilotul român care în sezonul 2007 a terminat pe locul șapte în clasamentul general al Campionatului Mondial de Rally-Raid), Romeo Duicu (primul român care a terminat Dakar-ul din America Latină – 2009), Alex Gârbacea (cel mai tânăr român care a terminat o etapă din Campionatul Mondial de Rally-Raid – Raliul Faraonilor 2007) și desigur Mani Gyenes și Frans Verhoeven. Ultimul a venit special din Olanada pentru a participa la cursa organizată de foști coechipieri de la Vectra Racing, el fiind în prezent pilot de uzină Sherco.

 

Endurocrossul este o îmbinare între enduro și motocros. Această formulă a fost aleasă pentru a le oferi piloților și spectatorilor un adevărat show care dureaza o singura zi și în care adrenalina, oferită de lupta cu secundele, este la ea acasă. Traseul este format dintr-o parte asemănătoare cu cea de pe circuitele de motocros și o parte (de regula peste 70% din întreaga lungime) de enduro.

 

O cursă de endurocross = aproximativ 2 ore în care trebuie să îți depășești limitele în off-road, să sari ca pe circuitele de motocros, să navighezi după semne și să urci pante abrupte în ritmul competițiilor de enduro. Timpul de parcurgere al traseului pentru: clasa A = 2h + 1 tur, clasa B= 1h:30min + 1 tur, clasa C =1h + 1 tur.

 

Categorie pentru fete – in campionat nu există clasament pentru fete însă la Cheile Gradistei Endurocross temerarele acestui sport vor fi premiate.

 

Cale de acces din București: București – Ploiești – Sinaia – Predeal – Râșnov – Bran – Moeciu. Complexul se află între Moeciu de Jos și Moeciu de Sus, iar în acest an cartierul general al cursei va fi în partea nouă a mini stațiunii, zona numită Cheile Grădiștei Fundata. Pentru a ajunge la traseul de endurocross și la cartierul general al evenimentului urcați din Cheile Grădiștei Holiday Complex (Moeciu de Sus) către Cheile Grădiștei Fundata.

 

Program

 

Vineri 7 octombrie

 

17.00 – 21.00 Înscrieri Cheile Grădiștei Fundata – recepție

 

Sâmbătă 8 octombrie

 

08:00 – 11:00 Inscrieri si verificari tehnice

11:00 – Briefing

11:30 – Antrenament clasa C

11:50 – Antrenament clasa A si B

12: 10 – Antrenament clasa Quad

12:30 – Formare grila clasa C

12:40 – Start cursa clasei C (1h + 1 tur)

14:10 – Formare grila clasa A si B

14:20 – Start cursa clasele A si B (clasa A 2h+1 tur, clasa B 1h30min+1 tur)

16:50 – Formare grila clasa Quad

17:00 – Start cursa clasa Quad (1h+1tur)

18:30 – Festivitatea de premiere

 

Programul poate suferi modificări în funcțtie de condițiile meteo și de nr. de concurenți.