Doi piloți români vor concura în Dakar 2011

Mani Gyenes și Marcel Butuza vor concura în cea de a 33-a ediție a celui mai dificil raliu din lume. Dakar 2011 se va desfășura în perioada 1-16 ianuarie în Argentina și Chile, iar cei doi piloți români vor lua startul la categoria moto.

Vectra Racing revine în Dakar după o absență de un an, iar cei doi piloți care compun echipa pentru această ediție merg în America de Sud din postura de clasați în topul 20 mondial. Atât Mani Gyenes cât și Marcel Butuza au terminat sezonul 2010 în primii rideri din lume, chiar dacă în acest an au participat la o singură etapă a Campionatului Mondial de Rally-Raid.   

Cei doi nu se află la prima participare în Dakar, însă au ca principal obiectiv terminarea raliului având în vedere că mutarea competiției din Africa în America Latină a schimbat foarte mult condițiile în care se concurează. În 2011, Mani Gyenes și Marcel Butuza, alături de ceilalți 212 concurenți de la categoria moto, vor avea de parcurs peste 9.000 de km pe ruta Buenos Aires (Argentina) – Arica (Chile) – Buenos Aires. De-a lungul celor două săptămâni, cât durează Dakar-ul, se va concura adesea la altitudini de peste 2.500 metri, având în vedere că sute de km de probe speciale sunt în munții Anzi. Cele mai dificile zile vor fi însă cele din Atacama. În cel mai arid deșert din lume se va concura în patru probe speciale, riderii români antrenându-se pentru această parte a raliului când au concurat în Raliul Tunisiei (etapă din Campionatul Mondial de Rally-Raid).

Mani Gyenes în Dakar

Pilotul sătmărean este primul român care a câștigat un raliu din Campionatul Mondial (Raliul Marocului în 2009) și are deja trecute în palmares trei participări în raliul Dakar. Primul Dakar pentru Mani a fost cel din 2007 când a ajuns la finiș pe locul 46 la general și pe 9 la categoria debutanți. A urmat ediția din 2008 în care nu a mai putut concura, aceasta fiind anulată din pricina amenințărilor teroriste. În 2009 a luat startul în prima ediție din America de Sud, însă din cauza unei accidentări la umărul stâng a fost nevoit să se retragă din raliu.

Marcel Butuza în Dakar

Având o carieră de peste 30 de ani în motociclism, Marcel are ca obiectiv terminarea Dakar-ului după ce în ediția din 2007 a fost nevoit să abandoneze din cauza unei probleme tehnice, în 2008 a trebuit să revină în România ediția din acel an fiind anulată, iar în 2009 a trebuit să renunțe din cauza unei accidentări. Ajungerea la finișul raliului ar fi un vis împlinit pentru românul care în 2007 a încheiat sezonul în top 10-ul mondial, în acel an reușind să participe la trei raliuri.

Cei doi piloți Vectra Racing vor concura în Dakar 2011 pe motociclete KTM 690 Rally, aceleași pe care le-au utilizat și la ediția din 2009. Alături de Mani Gyenes și Marcel Butuza în raliu vor porni și cei doi membri ai echipei de asistență, Liviu Butuza și Romeo Duicu. Ultimul este fost concurent în Dakar, Romeo reușind să ajungă la finișul ediției din 2009.

Prezentarea echipei pentru Dakar 2011

Până la Dakar membrii echipei Vectra Racing vor participa duminică 19 decembrie la decernarea premiilor Federației Române de Motociclism (F.R.M.). Ceremonia va avea loc în sala de conferințe a complexului Cheile Grădiștei din Moeciu de Sus începând cu ora 11.00 momentul prezentări echipei fiind programat în jurul orei 13.30. În cadrul galei F.R.M., echipei Vectra Racing îi va fi decernat trofeul pentru obținerea titlului de campioană națională la enduro în sezonul 2010. Componență echipei pentru campionatul de enduro: Mani Gyenes, Alexandru Gârbacea, Marcel Butuza și Romeo Duicu. Tot mâine Mani Gyenes va primi și trofeele pentru cele două titluri de campion obținute în 2010. Este vorba despre titlul din Campionatul de Enduro al României și de cel din Campionatul de Endurocross al României.