BMW “Concept Roadster” a fost prezent la Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014

Cu ocazia Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2014, aspiraţiile BMW Motorrad cu privire la generaţiile viitoare ale roadsterelor propulsate de motoare boxer vor lua o formă concretă, plină de emoţie, întruchipată de BMW Concept Roadster. Anul trecut, în acelaşi loc, BMW Motorrad a prezentat BMW Concept Ninety – o interpretare modernă a motocicletei BMW clasice, cu motor boxer, care a demonstrat cât de plină de emoţie poate fi retrospectiva celor 90 de ani de istorie BMW Motorrad. Prin contrast, BMW Concept Roadster întruchipează viitorul modelelor roadster BMW cu motor boxer: “BMW Concept Roadster arată că, atunci când BMW se implică, motociclismul înseamnă mult mai mult decât funcţia perfectă. Acest concept de motocicletă simbolizează cât de modern şi plin de emoţie poate fi un roadster BMW cu propulsor boxer“, a explicat Edgar Heinrich, directorul BMW Motorrad Design.

BMW Concept Roadster 2014

BMW Concept Roadster este un roadster BMW specific, cu motor flat-twin cu doi cilindri, basculă pe o singură parte, transmisie pe cardan şi şasiu tubular uşor. Conceptul reinterpretează aceste elemente clasice în cea mai dinamică şi mai revoluţionară formă. “BMW Concept Roadster întruchipează esenţa puterii unui roadster BMW. Este atractiv să îl priveşti şi este şi mai interesant să-l conduci. Acest roadster BMW va revoluţiona încă o dată universul moto“, a spus directorul BMW Motorrad Vehicle Design, Ola Stenegard, despre BMW Concept Roadster.

BMW Concept Roadster 2014 1

Motorul boxer BMW a oferit întotdeauna performanţe impresionante şi livrare superioară a puterii pe parcursul întregului interval de turaţii. În cea mai recentă generaţie a sa, propulsorul generează 92 kW/125 CP la 7.50 rpm, dintr-o capacitate de 1170 cmc, în timp ce cuplul maxim este de 125 Nm la 6500 rpm. Şi din punct de vedere vizual, motorul este punctul central al BMW Concept Roadster. Proporţiile compacte, cu un puternic accent pe roata faţă şi spatele foarte scurt, promite o manevrabilitate uşoară şi agilă. Divizarea coloristică realizează o separare vizuală între secţiunea inferioară, cu motorul de culoare închisă, şi cea superioară, mai luminoasă, cu şaua, rezervorul şi partea din spate. Secţiunea inferioară de culoare închisă apropie BMW Concept Roadster din punct de vedere vizual de suprafaţa şoselei, accentuând astfel o experienţă a condusului orientată spre drum. În acelaşi timp, secţiunea superioară, mai deschisă, transmite uşurinţă şi un centru de greutate coborât vizual.

BMW_Concept_Roadster_medium_1600x1068

Farul prezintă o interpretare dinamică şi modernă a clasicului far rotund. Grupul luminos LED mat formează “faţa” distinctivă a BMW Concept Roadster, oferindu-i un aspect extrem de tehnic. Mai mult, tehnologia LED face ca masca farului să pară plată şi foarte luminoasă când este privită din lateral. În spatele farului, un panou de instrumente redus oferă toate informaţiile relevante într-o manieră elegantă şi exclusivistă.

BMW_Concept_Roadster_medium_1600x1068 (2)

Un punct de atracţie se dezvoltă după rezervor: secţiunea spate înclinată, realizată din aluminiu şlefuit lucios. Structura spate autoportantă este concepută dintr-o singură piesă, astfel că permite un element spate extrem de redus şi finisat cu fineţe. Marcajele vizibil şlefuite creează un aspect brut, aproape industrial, care contrastează cu suprafeţele vopsite şi eloxate. Suprafeţele modelate expresiv de deasupra şi de dedesubtul elementului spate translatează discret aspiraţiile emoţionale ale BMW Concept Roadster. Din punct de vedere vizual, şaua integrată provine din motorsport – o interpretare elegantă a ambiţiilor dinamice ale motocicletei. Totodată, accentul Neon Yellow din secţiunea inferioară a pernei şeii adaugă o linie îndrăzneaţă de contrast coloristic sub pielea Alcantara cu perforaţii. Accente suplimentare de culoare în nuanţa Neon Yellow se regăsesc pe capacele supapelor şi pe nervurile de răcire din interiorul prizelor de aer ale capacului lateral, astfel că imaginea globală este divizată din lateral. Şasiul tubular iese in evidenţă prin elementul portant de culoare Sparkling Racing Blue – o finisare foarte expresivă care conferă o notă de eleganţă sportivă modernă unui element tradiţional al roadsterului BMW cu motor boxer. Prin interacţiunea albului specific BMW Motorrad cu albastru strălucitor, rezervorul şi cadrul prezintă o interpretare caracteristică şi totuşi contemporană a culorilor tradiţionale BMW Motorrad.

BMW_Concept_Roadster_medium_1600x1068 (1)

În plus faţă de structura spate, există şi alte componente din aluminiu şlefuit care subliniază aspectul sculptat din punct de vedere tehnic al perspectivei laterale. Cele mai importante caracteristici sunt prizele laterale de aer. Acestea sunt din aluminiu lucios şi realizează un efect deosebit prin contrast cu suprafeţele negre ale radiatorului. Ele realizează o deschidere triunghiulară spre partea frontală, care formal se bazează pe elementele “branhie” ale motocicletelor supersport BMW. Pe lângă faptul că îndeplinesc funcţia de canalizare a aerului spre radiator, acestea realizează şi o accentuare a impresiei dinamice a părţii laterale. Nervurile de răcire în nuanţă Neon Yellow din interiorul prizelor sunt vizibile doar la o privire mai atentă.

 

Un detaliu special îl reprezintă capacele supapelor, realizate din aluminiu şlefuit: forma lor tridimensională împrumută suprafeţelor rezervorului o orientare spre înainte, ceea ce oferă motorului boxer BMW un aspect foarte atletic. În plus, căptuşeala de protecţie de pe capacele supapelor indică faptul că BMW Concept Roadster poate şi ar trebui să se încline foarte mult la abordarea virajelor. Inspirate de protecţiile pentru genunchi de pe costumele de curse, acestea dau o notă de motorsport conceptului. Un detaliu în nuanţă Neon Yellow subliniază suplimentar acest element radical.

 

Forma şi funcţia sunt combinate într-o manieră inovatoare în spoilerul motorului, orientat spre viitor. La BMW Concept Roadster, acesta nu îndeplineşte doar funcţia aerodinamică, ci încorporează şi întregul amortizor al evacuării faţă pentru a îndeplini cerinţele viitoare de prevenire a zgomotului. Împreună cu ţeava de eşapament scurtă şi înclinată a sistemului de evacuare, spoilerul motorului concentrează forma şi funcţia în jurul propulsorului. Prin aceasta se accentuează atitudinea compactă şi dinamică a părţii laterale, precum şi partea spate scurtă. Dincolo de reperele şlefuite şi elegante, BMW Concept Roadster cuprinde componente de înaltă performanţă şi de cea mai bună calitate. Tuburile furcii, frânele şi amortizorul spate se deosebesc prin eleganţa conferită de eloxare, ceea ce oferă BMW Concept Roadster o notă exclusivistă de sportivitate.