Graham Jarvis conduce dupa prima zi la Red Bull Romaniacs

Peisajele incredibile din Făgărași le-au atenuat riderilor de la clasa Pro momentele chinuitoare de pe unele din cele mai extreme secțiuni din această ediție a Red Bull Romaniacs. Prima zi în munți i-a revenit lui Graham Jarvis, riderul Husaberg caracterizând etapa ca pe cea mai grea zi din cariera sa. Andreas Lettenbichler a ajuns al doilea la finișul celor 131 de kilometri din prima zi, iar surpriza a venit din partea lui Alfredo Gomez, spaniolul încheind pe trei prima sa etapă în cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Riderul iberic a izbutit să treacă peste cele mai dificile obstacole din carieră fără să rateze nici un punct de control orar, chiar dacă se află la prima sa participare într-o competiție unde se navighează după GPS.

Emanuel Gyenes, 106 , Day1, (c) Tibi Hila

Jonny Walker și Ben Hemingway au mers împreună în a doua parte a specialei și au rămas fără benzină înaintea celui de al treilea punct de realimentare de pe traseu. Fairplay-ul s-a dovedit a fi ceva normal și natural în condițiile extreme de la Red Bull Romaniacs, așa că rideri de la clasa Expert Single și Hobby Single s-au oprit să le dea câte puțin din benzina lor pentru a le oferi celor doi britanici posibilitatea să meargă în continuare pe traseul clasei Pro și să ajungă la finiș. După chinul de a parcurge secțiuni dificile doar cu câțiva centilitri de carburant pentru cei doi a venit momentul să înfrunte Bad Shape. Urcarea este atât de lungă și abruptă încât cu greu poți sta în picioare și așa cum afirma Chris Birch ”nici un om normal nu ar putea face acest Bad Shape fără ajutor”. Într-un final cei doi au ajuns la finiș Ben Hemingway fiind clasat al patrulea, în timp ce lui Jonny Walker i-a fost atribuit cel de al cincilea timp. Dacă Walker se află la a doua prezență în România, Ben Hemingway este la prima participare și a rămas surprins de frumusețea peisajelor și de traseele dificile din Carpați.

 

In pofida chinuielii Paul Bolton a fost primul pe traseu miercuri și așa cum avea să concluzioneze a avut pur și simplu o zi proastă. S-a rătăcit de câteva ori ajungând pe traseul claselor Experți și a fost într-o formă care nu i-a permis prea multe. Câștigătorul Prologului a încheiat cu al șaptelea timp prima zi în munți. Chris Birch are al șaselea timp al zilei, iar neo-zeelandezul pare că a pierdut orice șansă la victoria din acest an, Graham Jarvis având un avans de peste 1h30.

 

Mani Gyenes a fost cel mai rapid rider român încheind cei 114 km de la Expert Single în 5h44min26sec. Sătmăreanul a încheiat prima zi din munți pe podiumul categoriei și deși își dorește doar să termine pentru a 10-a oară Red Bull Romaniacs, Mani are mari șanse să obțină pentru a patra oară o clasare pe podium în acest raliu. Anterior s-a impus în 2005 și 2006 la Expert Team (coechipier Laszlo Olah) și a încheiat pe locul 2 la Expert Single în 2009.

 

În cea de a doua zi din munți se merge în Parâng, pe 4 iulie caravana Red Bull Romaniacs ajungând în Petroșani. Până să poposească în orașul minier, riderii au de parcurs un traseu care măsoară 170 km pentru cei de la clasa Pro, 154 km pentru cei de la Experți și 139km. Prima motocicletă va porni pe traseu la ora 6:35 și cel mai propabil va fi pilotată de Jarvis.