Citroen agita spiritele in WTCC

In weekendul care a trecut a avut loc in Portugalia cea de-a saptea runda a Campionatului Mondial de Turisme. Cele doua etape care alcatuiesc in mod traditional o runda din acest campionat au fost castigate de Yvan Muller si James Nash ambii la volanul unor masini Chevrolet Cruze care dominau autoritar campionatul in 2012 si din cate se pare continua sa domine si in acest an. In prezent Muller este lider in clasamentul general al pilotilor cu un avans considerabil fata de urmatorul clasat ecartul fiind de 122 de puncte.

 

Cu aceasta ocazie directorul Citroen Racing, Yves Matton, si directorul tehnic al aceleiasi echipe, Xavier Mestelan-Pinon, au efectuat o vizita oficiala in WTCC. Cei doi au sustinut si o conferinta de presa alaturi de promoterul WTCC, Marcello Lotti, Matton declarand: “WTCC este o disciplina globala si este foarte important pentru Citroen sa fie implicat intr-un campionat care are runde in zonele importante pentru noi. Cu noile reglementari bugetul este rezonabil, iar masina pe care o vom folosi va fi una cu care clientul se va putea raporta cu usurinta – este foarte important pentru noi.” 

Citroen wtcc

Xavier Mestelan-Pinon a continuat: “Nu am proiectat pana acum nicio masina pentru circuit asa ca este un moment foarte asteptat de toti cei din echipa. Chiar daca este o masina cu un motor amplasat frontal, trebuie sa construim totul de la zero si este la fel pentru toti cei implicati ingineri, piloti, sefi de echipa.

 

Sebastien Loeb a fost numele cel mai des auzit la aceasta etapa de la Portimao, pilotul francez fiind anuntat oficial de cei de la Citroen pana in acest moment. Anuntul intrarii in WTCC a constructorului francez alaturi de Loeb a dat un boost mult asteptat acestui campionat, poate chiar scanteia ca acest campionat sa devina unul mult mai important decat este in prezent. Alaturi de Honda si LADA care au un program de uzina in campionat, Citroen devine cel de-al treilea constructor ce va fi prezent cu sprijin de uzina si se pare ca mai exista posibilitatea prezentei a inca unui constructor oficial in WTCC, dupa cum declara Lotti, la aceasta ora purtandu-se inca discutii. (n.r. posibil Renault)     

 

In 2014 vom avea la start trei modele Citroen, patru sau cinci modele Honda, iar LADA doar doua ei intentionand sa dezvolte modelul Priora pentru 2015. Cei de la SEAT si-au prezentat deja modelul Leon de generatie noua S2000 insa nu se stie pana in acest moment daca vor fi prezenti cu echipa oficiala de uzina in WTCC. Dar probabil ca nu, ei urmand a avea doua modele prezente in campionat in 2014, nu integral, pentru a dezvolta modelul pentru clienti din 2015.

Leon Cup Racer

In afara de Loeb Citroen a declarat ca are in vedere cei trei piloti care au facut parte din echipa Chevrolet in 2012 adica Yvan Muller, Rob Huff si Alain Menu. Muller este cel responsabil intr-o buna masura pentru introducerea lui Loeb in lumea WTCC, Yvan organizand o sesiune de teste la Rockingham unde Sebastien a putut testa o masina de WTCC. Muller a declarat ca isi doreste un loc intr-o echipa de uzina pentru anul viitor si aceasta decizie trebuie sa vina repede deoarece deja trebuie inceputa proiectarea masinii pentru la anul. Citroen nu este singura optiune pentru Muller, Honda fiind in discutie, precum si un nou constructor. De asemenea acesta nu a exclus un program in campionatul GT sau RallyCross. Dorinta lui Muller vine pe fondul deciziei din acest an cand francezul a reusit abia cu trei saptamani inainte de startul sezonului sa puna pe picioare programul RML si LUKOIL.

 

Numele lui Robert Kubica a fost de asemenea rostit, Matton declarand ca experienta de circuit a polonezului este un atuu pretios si va incerca sa ii ofere cel putin odata posibilitatea lui Kubica sa evolueze in WTCC in 2014.      

 

Piloti precum Tarquini, Huff, Thompson si Coronel au declarat si ei la unison, alaturi de Muller, ca venirea lui Loeb si Citroen in WTCC va face lucrurile mult mai palpitante in acest campionat. 

 

Noile reglementari tehnice in WTCC vor fi:

 

Masinile vor avea o masa totala de 1100kg in loc de 1150 kg

Diametrul rotilor va fi de 18inch in loc de 17inch 

Puterea creste la 380cp (cam cu 50-60cp mai mult decat in prezent)

O latime a masinii de 1950 mm (cu 100mm mai lata decat in prezent)

Un eleron care poate ajunge pana la inaltimea plafonului 

Podea dreapta

Suspensie de tip MacPherson

O crestere a performantelor masinilor cu 1.1km/h mai rapid pe 1km fata de masinile de genratie S2000 din prezent 

 

Din punct de vedere al regulamentului sportiv se vor schimba urmatoarele:

 

Cursele vor avea o distanta fixa de 60km

Startul se va face dupa loc in ambele manse

Top cinci din calificari va intra in Q3