Norris Mageanu, unul dintre candidatii la postul de presedinte al Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, a raspuns la intrebarile adresate de Edwin Keleti printr-o scrisoare deschisa care ne-a parvenit astazi pe mailul redactiei noastre. In cele ce urmeaza va redam in integralitate raspunsul transmis de Norris Mageanu pe adresa redactiei noastre.
Dragă Edwin,
Îți mulțumesc în primul rând pentru întrebările tale, recunosc că simțeam și eu nevoia începerii unui dialog. Fie cu contracandidații mei, fie cu sportivi, sau jurnaliști. Încerc să răspund repede întrebărilor tale, ca să le păstrez nota de actualitate. Unele răspunsuri nu sunt complete sau detaliate, dar cred că înțelegi, ar fi trebuit să scriu pagini întregi.
Nu în ultimul rând, Edwin, să știi că nu consider că le știu pe toate sau că am soluții perfecte de rezolvare a oricărei probleme. Ba din contra, multe lucruri pe care le discutăm sunt noi pentru mine și mă lovesc de ele pentru prima data. Dar știu că sunt o persoană activă, că am deschidere și disponibilitate spre rezolvarea oricărei probleme, sunt genul de om care nu are și nu acceptă limite și pentru care un răspuns ”NU” nu este decât un nou challenge. Am puterea să trag după mine ceea ce nu merge acum în federație și am flexibilitatea de a mă lăsa mulat pe ceea ce funcționează. Acestea fiind scrise, iată și răspunsurile mele:
Asadar:
- Cum vedeti posibila cresterea numarului de sportivi, mai ales la categoriile inferioare si ce modalitati concrete de sprijinire si premiere planuiti pentru tinerele talente?
Este una dintre prioritățile mele să cresc baza de sportivi, în primul rând prin promovarea sportului auto către tineri. În acest sens, vreau ca alături de Ministerul Tineretului și Sporturilor și alături de COSR să introducem federația noastră în programul Școala Altfel. Sunt deja 10 federații incluse în acest program, eu am avut discuții în acest sens dar aștept să primesc o calitate oficială ca să le pot duce mai departe. În al doilea rând, măsuri care să stimuleze și să ajute tinerii sportivi activi sunt necesare și cred că se pot lua imediat. Acestea ar putea fi scutirea de taxe, diverse recunoașteri ale meritelor, scutirea de la plata înscrierii la următoarea cursă pentru câștigătorii unei curse. Mai apoi, și asta nu se rezumă la tineri, va crește numărul de sportivi când vom reuși organizarea de etape locale, un fel de grupă B. Ăsta este motivul pentru care vreau să dau forță asociațiilor locale, zonale, județene, care să se nască ca o copie în miniatură a FRAS, dar care să poată să organizeze curse pentru un nivel mai scăzut, pentru piloți care nu au mijloace să participe în campionatele naționale.
- Cum planuiti sa revigorati campionatele judeteene/regionale/ promo rally/ rally sprint care in orice tara servesc ca baza de selectie/triere pentru sportivii ce vor ajunge in campionatele nationale?
Întrebarea completeaza perfect punctul de mai sus…sunt deja in discutii cu presedinti de consilii judetene si municipale, cu primari si, daca castig, vreau sa semnez cu acestia parteneriate care sa le fie de ajutor mai apoi organizatorilor si asociatiilor locale. Federatia in ansamblul ei are mult mai multe mijloace de negociere si poate obtine pentru membrii ei la nivel local avantaje pe care apoi acestia sa le acceseze in folosul lor. Elaborarea unui regulament pentru un tip de competitii secundare(gen grupă B) va fi apoi inca un pas in aceasta directie. Tot in acest sens, prin detensionarea relatiilor cu Ministerul Tineretului si Sporturilor, vizez si o mai buna relationare cu directiile judetene de sport, organizatorii stiu cat de importante sunt acestea…
- Cum vedeti posibila imbunatatirea notorietatii sportului nostru: parteneriate media, evenimente conexe (gen concert, targuri, zilele orasului), interactiune directa cu publicul, etc?
Eu cred că este cel mai sensibil punct și de altfel, problema care odată rezolvată, va aduce cu ea și rezolvarea altor probleme actuale. Aici aș putea să vorbesc și să scriu două pagini. Unele dintre măsurile care se vor lua(fără a ne limita însă la ele) sunt participarea la târguri și expoziții alături de piloți și echipe din campionatele noastre, organizarea de evenimente de genul cursei din cadrul Galei Campionilor de la Sinaia pentru public. În același timp, o creștere substanțială în vizibilitatea federației și a motorsportului, cred că va fi adusă de etapele de viteză pe circuit care se vor desfășura în centrele municipiilor. Voi susține etapele care vor închide centrele orașelor și chiar voi discuta despre acestea la nivel federal cu consiliile locale. Prezența federației(a reprezentanților săi) la evenimenete din industria auto, precum și asocierea cu diverse vedete din sport și media trebuie să devină o obișnuință.
- Cum vedeti mentinerea si imbunatatirea departajarii competitiilor interne prin calificative si coeficienti?
Sistemul este pe drumul cel bun acum, cred că cei care îl aplică trebuie să fie puțin mai relaxați și mai departe de interesele unuia și altuia. Cred ca problema va fi mult mai simpla cand vom reusi descentralizarea catre comisii, atunci cand nu va mai fi nevoie sa suni presedintele si vicepresedintele federatiei ca sa iti puna pile.
- Ce masuri concrete de imbunatatire a securitatii sportivilor/publicului/oficialilor propuneti, mai ales la superspeciale si zonele fara acoperire cu telefonie mobila?
Pentru că suntem în anul 2015, cred că nu mai putem vorbi de zone fără acoperire. Chiar și pe Aconcagua, la 7000 de metri înălțime, am găsit soluții de comunicare. Organizatorii trebuie să acorde o atenție mai mare acestui aspect și, dacă nu reușesc, voi face discuții la nivel federal cu diverse companii de telefonie mobilă și prin satelit pentru găsirea de soluții. Am certitudinea că nu trebuie să mai existe niciun metru pătrat pe care să nu-l putem acoperi într-un fel sau altul.
- Ce viziune aveti in legatura cu problema afilierii/recunoasterii de catre FIA si normalizarea relatiei cu ACR, detinatorul ASN pentru Romania.
Eu am pârghiile care vor duce la afilierea federației la FIA în cel mai scurt timp posibil. Subiectul este însă prea sensibil, aș vrea să cer încredere în această privință și pot să spun doar că viitorul va demonstra că există soluții.
- Ce masuri concrete de apropiere de public prin mediul ONLINE (web, YouTube, Facebook, Twitter, etc) veti adopta?
Primul lucru care trebuie modificat este site-ul nostru care este cea mai neprietenoasă unealtă de marketing și comunicare pe care o avem. Dacă ești liniștit și vrei să te enervezi, nu ai decât să cauți o informație pe site-ul FRAS. Deci site-ul trebuie schimbat din temelii, o altă interfață, alt mod de distribuire al informației și neapărat cu varianta de mobil(smartphone, tablete). în 2014 accesările de pe smartphone-uri au crescut cu 70% față de anul precedent. FRAS trebuie de asemenea să aibă pagina de facebook, instagram, tweeter și să le facă plăcute, interesante. Asta se face cu postări interesante, cu mici filmulețe de la curse, cu imagini in exclusivitate, cu interviuri cu piloți importanti. De asemenea, atragerea publicului trebuie facuta cu concursuri online, premiile pot fi participari in postura de copilot al unor piloti, sau obiecte promotionale de la partenerii federatiei.
In anul 2015, oricum canalul media pe care il voi utiliza daca voi fi ales va fi mediul online. Are cea mai mare crestere in ultimii ani, poate inlocui fara probleme canalele TV, mult mai scumpe și este cel mai accesat de tineri.
- Cum vedeti problema INCOMPATIBILITATII/CONFLICTULUI DE INTERESE ale unor sportivi activi sau organizatori propusi in echipele de conducere ale Federatiei in mentinerea OBIECTIVITATII acestora?
Eu am evitat-o neacceptând în echipă persoane care pot fi incompatibile, dacă voi fi nevoit să lucrez cu persoane aflate în situația aceasta mă voi asigura că se vor delimita de zonele în care activează. Pentru viitor voi încerca să reglementăm această problemă printr-un regulament electoral care acum lipsește cu desăvârșire.
- Ce masuri concrete veti lua pentru cresterea calitatii si impartialitatii actului de arbitraj, a verificariilor tehnice, echipamentelor de cronometraj, etc?
Sper că odată cu îmbunătățirea activității în general, se va da mai multă importanță poziției de arbitru, acesta va căpăta mai multă prestanță și imparțialitate și inevitabil vom avea măsuri corecte și responsabile. Sper ca destul de repede după ce voi convinge sponsori să ni se alăture să putem să investim în niște sisteme de cronometrare mai performante.
- Ce masuri concrete veti lua pentru cresterea calitatii inspectiilor si validarii traseelor de concurs, a amplasarii sicanelor, a vitezelor medii pe probele speciale, etc.
Întrebările 9 și 10 au după părerea mea același răspuns. Niște arbitri demni, fără obligații în stânga și în dreapta, pregătiți și ancorați în realitatea anului 2015, alături de o aparatură performantă, vor rezolva problemele acestea. Cum devin arbitrii demni? Susținuți de regulamente clare, pregătiți conform normelor internaționale și cu respect pentru meseria lor.
Si ca sa nu ramana in istorie ca decalogul lui…Keleti, va mai adresez una suplimentara dar de baza:
- 11. Ce masuri concrete veti lua pentru a nu mai fi pe…MUCHIE la 11 ani dupa mica dar zgomotoasa noastra revolutie???
Oricare dintre măsurile de mai sus, Edwin, alături de descentralizarea pe care o doresc și o visez, au ca scop secundar mai multă liniște, mai multă prietenie în cadrul federației. O federație în care nu ne vom mai certa, în care ne vom face fiecare treaba pentru care am fost angajați, va fi o federație cu adevărat puternică.
PS nu cred că a fi pe muchie este neapărat ceva grav. De multe ori suntem pe muchie, aduși de viață, nu de deciziile noastre și trebuie să dansăm frumos. Amintirile cu care rămânem sunt cele din momentele când suntem pe muchie, nu cele din momentele când privim relaxați un film de pe canapea de acasă…Dar sunt de accord cu tine, federația nu trebuie să fie pe muchie. Doar membrii ei, și doar când sunt în competiții 🙂 …