Renault ZOE
Electrificați-vă
Renault este unul dintre producătorii care investesc în portofoliul de mașini electrice. Interesant este că experiența căpătată începe să se vadă. ZOE este cea ma vândută mașină electrică din Europa, nu mai puțin de 39000 de unități găsindu-și loc în garajele cetățenilor eco-friendly, până la finalul anului 2015. Este suficient să îl vezi și vei înțelege imediat de ce. Dacă majoritatea mașinilor electrice, prin aspectul lor, îți vor pune o etichetă de tocilar și te vor proteja de fete ca sandalele purtate cu ciorapi albi, ZOE arată surprinzător de comun. Cred că aș merge mai departe, nu arată doar comun, ci chiar foarte bine. Forma rotunjită și fățuca de extraterestru simpatic arată că este prietenos cu mediul fără să urle. Bine, literele mari „Zero Emissions” lipite pe caroserie cam fac asta, dar dacă dați bani pe mașină, Renault promite să le scoată.
De fiecare dată când merg cu o mașină electrică mă gândesc cât de plăcute ar fi plimbările la pas dacă nu s-ar mai auzi zgomot pe șoselele Bucureștiului, cât de relaxante ar fi plimbările cu bicicleta dacă nu am mai respira noxe la semafor, cât de calmi ar fi oamenii dacă fiecare claxon și demaraj puternic le-ar știrbi din autonomie.
Doamna ZOE față în față cu reacțiunea
ZOE, înainte de toate este mult Clio. Destul de mult Clio, dar asta e un lucru bun. Un pic de familiar este un lucru foarte bine venit pe genul ăsta de mașini. Dar pe lângă Clio este și un milion de lucruri noi. Atât în faruri cât și în stopuri, Renault a adăugat inserții albastre, care dau un efect distinct, „electrizant”. Chiar și geamurile au un tint ușor albăstrui. La interior la fel. Mici accente albăstrui la tot pasul. Ceva metalic pe schimbator, o dungă pe bord, un LED pe lângă controlul climei. E cam ca în melodia aia – I’m blue da ba dee da ba da!
Instrumentele de bord au fost înlocuite cu un display digital simplu, colorat albastru (bineînțeles) și foarte plăcut. În funcție de setări, acesta arată nivelul bateriei, autonomia, viteza curentă, cât de tare tragi din baterie sau cât de tare o încarci prin frânare regenerativă. Panoul central este împrumutat de la Clio, iar un pic mai în dreapta este un buton dreptunghiular dubios. Apăsați-l și butonul începe să iasă cu o mișcare lină și lentă din bord – un spectacol mecanic suav. Nerdgasm. Mmm…foarte spațial. Oare ce o fi?? După ce iese complet, partea de sus se detașează ușor. Sunt cartușele cu miresme pentru aerul condiționat. Franțuzisme la MAXX.
Cum se conduce buburuza
ZOE are vreo 88 de cai putere. Este fantastic de agilă în oraș, cuplul disponibil în orice moment făcând un număr neimpresionant de căluți să pară vânjoși. De fiecare dată când merg în oraș cu o mașină electrică îmi dau seama cât de inutilă e puterea pe care tot o înghesuim în mașinile noastre. Motorașul ăsta perfect silențios e tot ce mi-a trebuit.
Ce este de menționat este că ZOE încearcă să fie o mașină normală, o mașină în care uiți că nu ești la fel ca toți ceilalți. Are o frână de mână convențională, cu levier, așezată acolo unde te-ai aștepta. Un selector „de viteze” tip PRND. Volan rotund. Aer condiționat cu posibilitatea de a selecta rece sau cald. Două pedale. Patru roți. Ba chiar pleacă ușor de pe loc atunci când eliberezi pedala de frână. Personal, aș fi preferat ca înaintarea să fie condiționată de apăsarea accelerației, dar fiecare cu preferințele sale. Direcția e ușoară, dar faptul că centrul de greutate e foarte aproape de sol (pentru că: baterii) înseamnă că mașina are un comportament dinamic mai mult decât decent.
Per total este o mașină foarte plăcut de condus. Accelerația la viteze de oraș este puternică, dar de scurtă durată. Mașina accelerează de la 0 la 100 kmph în 8 secunde și ceva. Ne-ar fi plăcut ca suspensia să fie mai moale, însă nu este cu adevărat deranjantă.
Experiența
Noi am reușit să facem în jur de 160 km cu un plin de curent, fără să ne străduim să practicăm un comportament eco, pentru că, la naiba, suntem eco oricum. Ușor, ușor infrastructura de încărcare a mașinilor electrice începe să prindă viață și în țara noastră. Kaufland oferă locuri de parcare cu priză, MegaImage la fel. Noi am încărcat mașina la MegaImage Concept Store Băneasa. De la 0 la 22kwh în doar o ora jumate. Dacă ai o latură sportivă te poți plimba prin Decathlon cu bicicleta. Dacă nu, poți face ca mine: chipsuri din cartofi mov și o bere fără alcool.
În continuare cred că este foarte important, cel puțin în București, să stai la casă sau măcar să ai priza la locul de muncă. La priza lu ‘nea ENEL încărcarea durează aproximativ 8 ore. E greu să te poți baza exclusiv pe cele câteva prize strănutate pe harta Bucureștiului.
Pentru că e eco și pentru că e cool, am reușit să conving paznicii să bag mașina în parc, printre oameni și bicicliști și câini. Mașina a atras foarte multă atenție, în special de la oamenii cu un stil de viață activ – bicicliști și alergători – care s-au arătat interesați și care au fost încântați de prețul foarte scăzut al modelului. Eticheta de pe mașină indică 20000 de euro, iar în standard primiți un display cu navigație, o „cutie” automată și un factor cool inegalabil. Dar asta nu e tot. Statul promite o primă de 20000 de lei pentru cei care își iau autovehicule electrice, ceea ce ar duce prețul undeva la 15000 de euro. O încărcare costă undeva la 12 lei. Reviziile sunt ieftine (nu uleiuri, nu cutii de viteze, nu nimic). Singura problemă e că bateriile se uzează după un anumit număr de reîncărcări, motiv pentru care Renault te obligă să plătești o chirie pe baterii de 79 de euro pe lună. E trist într-un fel, dar citeam de curând că noile tehnologii în dezvoltare (nanofire și alte denumiri pompoase) vor crește durata de viață a bateriilor peste cea a mașinilor pe care le alimtează. Viitorul este luminos.
Concluzielectrică
ZOE este ce mai vândută mașină electrică din Europa dintr-un motiv foarte simplu – cel mai bun raport calitate-preț. Confortul și exclusivitatea unei mașini electrice merită fiecare ban, cu mențiunea că dacă vreți să plecați în concediu vă trebuie altă mașină…sau prieteni cu mașină…sau închiriați una cu banii economisiți. Soluții sunt. Programați-vă un test-drive și faceți calculele după!