Rob Huff este noul campion in WTCC

Rob Huff a câştigat titlul de campion mondial in WTCC odata cu runda finală susţinută pe traseul sinuos de la Macao, unde Chevrolet a încheiat sezonul cu un punctaj fără precedent, de 1.025 de puncte, obţinând două, respectiv trei locuri pe podium în cele două curse.

 

Huff a obţinut primul său titlu de campion mondial WTCC la categoria Piloţi, dar a avut emoţii până în ultima clipă a celei de-a doua curse după ce a făcut o greşeală atipică în prima cursă, o greşeală care l-a forţat să abandoneze şi să amâne sărbătorirea victoriei până în ultimul tur.

 

Întreaga echipă a avut o zi incitantă şi emoţionantă. Yvan Muller şi Alain Menu au ocupat primul, respectiv al doilea loc în cursa 1, iar elveţianul care a adus mărcii Chevroletprima victorie WTCC în anul 2006 a înregistrat ultima victorie pentru echipă şi a luat laurii în cursa 2, clasându-se înaintea piloţilor Huff şi Muller. 

 

Cursele de duminică au fost pline de suspans şi accidente. Muller a avut un start de excepţie în cursa 1, ajungând la primul viraj înaintea piloţilor din pole position, Huff şi Menu. Britanicul a reuşit să-l depăşească pe Muller în turul 4, la virajul Lisabona, dar a condus cursa doar câteva minute, după care a lovit parapetul pe porţiunea Pariol, autovehiculul său Cruze fiind astfel avariat, iar Huff obligat să abandoneze.

 

Între timp, Muller şi Menu se băteau pentru victorie în fruntea cursei. Cei doi au intrat în contact, dar elveţianul a reuşit să evite barierele şi în cele din urmă să treacă linia de finiş înaintea coechipierului său.

 

În cursa 2, Menu a avut un start excepţional din poziţia P8 şi a preluat conducerea rapid, menţinându-se pe primul loc până la final. Huff a încheiat cursa pe locul 2, după ce i-a întrecut rând pe rând pe cei dinaintea sa. I-a evitat la milimetru pe Oriola (SEAT) şi Michelisz (BMW), cei doi piloţi independenţi rulând foarte strâns în ultimele tururi. Muller a ocupat locul al 3-lea, după ce a fost implicat într-un incident cu MacDowall. A fost necesară intervenţia safety car-ului în urma a două incidente.

 

Cursa de la Macao a fost ultima participare a mărcii Chevrolet la Campionatul Mondial de Turisme (WTCC), după o călătorie extraordinară de opt ani, care a adus câte trei titluri WTCC la categoriile Constructori şi Piloţi şi un număr impresionant de 68 de curse câştigate. 

 

Proaspatul campion, Rob Huff, declara la finalul zilei: Ce zi incredibilă! Mi-am creat singur probleme în cursa 1 când am lovit un parapet, cred că vroiam să păstrez suspansul până în ultimul moment. A fost o greşeală stupidă care ar fi putut să mă coste mult. Băieţii au făcut o treabă extraordinară, reparând maşina pentru cursa 2 şi trebuie să mulţumesc tuturor mecanicilor, inclusiv echipelor lui Alain şi Yvan, care şi-au adus de asemenea contribuția. Este dovada unui spirit de echipă de excepţie. 

 

Va mai trece un timp până când voi realiza că sunt noul campion mondial. Cred că este ceva de care devii conştient încet-încet. Este finalul perfect al unei aventuri incredibile. Chevrolet şi RML au pariat pe mine cu opt ani în urmă şi sper că astăzi am dovedit că au avut dreptate să mă susţină.”

 

Vijay Iyer, director de comunicare Chevrolet Europe, concluziona: Aş dori să mulţumesc piloţilor noştri şi tuturor celor de la RML pentru realizările de excepţie, angajamentul şi spiritul de echipă demonstrate pe parcursul acestui weekend, al întregului sezon şi în timpul celor opt ani de prezenţă a Chevrolet la WTCC. Câştigarea locurilor 1, 2 şi 3 simbolizează în mod foarte clar experienţa extraordinară pe care am trăit-o noi, toţi cei implicaţi în acest proiect. A fost un program fantastic pentru Chevrolet, care a însemnat mult pentru marca noastră, şi ne luăm la revedere de la WTCC cu un sentiment de mândrie pentru tot ce am realizat.

 

Clasament final WTCC piloti:

1. Huff (Chevrolet), 413;

2. Menu (Chevrolet), 401;

3. Muller (Chevrolet), 393;

4. Tarquini (SEAT), 252;

5. Coronel (BMW), 207