Analiza primei jumatati a sezonului 2011 din WRC

 

Dupa Raliul Argentinei, a sasea etapa a Campionatului Mondial de Raliuri, ne aflam la jumatatea sezonului 2011, chiar daca acesta programeaza 13 raliuri. Previzibil sau nu, septuplul campion mondial – Sebastien Loeb (Citroen WRT) este liderul clasamentului, pilotul Ford – Mikko Hirvonen este pe doi inaintea lui Ogier (Citroen WRT), in timp ce pe Latvala (Ford) il regasim pe locul patru inaintea lui Petter Solberg (Citroen-privat).

 

Primul lucru care ne-a atras atentia, pentru ca deja ne-am format o parere despre noile automobile world rally cars, a fost noul regulament al campionatului. Noile masini, dezvoltate conform regulamentului ce sta la baza automobilelor S2000, au avut ca menire revigorarea unui campionat aflat pe o panta descendenta. Noile motoare de 1,6 litri turbo sunt mult mai relevante pentru producatorii auto, facand din WRC o platforma de marketing mult mai atractiva. Aceasta schimbare de regulament s-a dovedit benefica pana in prezent, atragand inca doi constructori, pe cei de la MINI si de la VW.

 

Din punctul meu de vedere, noile masini sunt putin mai spectaculoase de privit live decat modelele pe care le-au inlocuit. Vechile C4 WRC si Focus WRC par acum mai lenese si lipsite de agilitate fata de noile Ds3 WRC si Fiesta WRC, care, si intr-o pozitie statica, au un look mai agresiv. Asa ca, din partea mea, LIKE 🙂

 

 

Deci, ce-i lipseste lui Solberg ? Probabil increderea in sine si in Citroen-ul sau Ds3 WRC. Asa cum a declarat acum putin timp in urma, ” La fiecare raliu se f*** ceva“. Problemele sale tehnice au insemnat probleme la transmisie, nenumarate pene, o conducta de la turbina, si, desigur,  erorile sale ciudate de pilotaj, precum cea din Raliul Iordaniei.

 

In acest moment, Solberg are  putin sub 50% din punctele liderului Sebastien Loeb. Mr. Hollywood si-a adus aminte rapid ca, in raliuri, norocul este un produs al pregatirii, iar pregatirea lui ca pilot privat nu se va putea niciodata apropia fata de cea a unei echipe de uzina. Cred ca pana la final Solberg va reusi o victorie ca privat, sau cel putin imi doresc, dar, fara sprijinul unei echipe de uzina adevarate nu va fi niciodata un adevarat pretendent la titlu.

 

Oricat ne-am dori cu totii, este greu sa ne entuziasmam vizavi de parcusul lui Petter Solberg de pana acum. Norvegianul ramane fara victorie inca din sezonul 2005, desi a dovedit anul trecut ca poate fi rapid si ca pilot privat. Sigur, n-a reusit sa castige vreun raliu, dar a fost o prezenta relativ constanta pe podium reusind chiar sa termine campionatul trecut inaintea pilotilor de uzina Ogier si Hirvonen.

 

Am sperat ca fostul campion mondial din 2003 va fi capabil in acest sezon sa mearga putin mai bine decat anul trecut si sa reuseasca sa-si treaca in cont o victorie macar, dar se pare ca aceasta dorinta este mai putin realizabila decat in 2010. Pana acum a reusit o singura clasare pe podium fata de cele trei podiumuri marcate anul trecut la jumatatea sezonului. Ritmul pe care-l are Solberg este cel potrivit, dovada fiind cele 20 de probe speciale castigate in 2011 (cel putin una in fiecare raliu).

 

 

Jari-Matti Latvala este probabil cel mai rapid pilot al acestui sezon. De ce spun probabil ? Pentru ca, odata cu documentarea pentru acest articol mi-a venit ideea intocmirii unui clasament al “adevarului” de care promit sa ma ocup cat mai repede si atunci veti vedea exact ce vreau sa spun. Tanarul finlandez a stabilit niste timpi pe probele speciale cu care si-a lasat efectiv colegii cu gura casca, dar, din pacate, nu a reusit sa castige nicio etapa pana acum, din diverse motive. O notita gresita in dictare l-a facut sa se dea peste cap in Raliul Italiei, dar, dupa ce a revenit, a avut un ritm de neegalat!

 

Inainte ca suspensia Fiestei sa cedeze in Argentina, deasemeni, nimeni nu a putut sa se tina dupa el. Inca de la debutul sau Latvala a dovedit ca este foarte rapid, dar numai incepand cu sezonul trecut a inceput sa dea dovada si de consistenta in castigarea unor raliuri. Chiar si in debutul acestui sezon a dat dovada de aceasi viteza si consistenta pe care a aratat-o in 2010, si a reusit sa termine de patru ori pe podium, dar ultimele doua raliuri i-au afectat serios punctajul in clasamentul general. Jari-Matti merita sa imparta podiumurile cu Loeb si Hirvonen!

 

Tanarul finlandez in varsta de 26 ani a pilotat rapid pana acum, intr-o maniera suficienta pentru a castiga un raliu (din pacate a ratat victoria la o diferenta de doar 0,2 secunde in Iordania) si sunt ferm convins ca-si va trece in cont cateva victorii in acest sezon. Latvala ramane in continuare un pretendent la titlu, daca va fi ferit de ghinioane, dar nu cred ca mai poate fi favorit in acest moment.

 

 

Asemanator cu Latvala, Sebastien Ogier este acolo, la bataie. A facut pana acum niste greseli de debutant, genul acela de greseli pe care credeam ca le-a invatat in 2010! Iesirea in decor in Mexic pe final, in timp ce conducea, a avut mai multe consecinte in clasament decat iesirea in decor din Argentina, la fel in timp ce conducea, unde in cele din urma a reusit sa se claseze pe locul trei. Erori de pilotaj fara de care tanarul pilot francez ar fi trebuit sa fie liderul clasamentului general, castigand patru din primele sase etape ale campionatului!

 

Ogier este d-abia in al treilea sezon ca pilot in WRC, deci, asemenea greseli pot fi trecute cu vederea momentan. Seb 2.0 este si el un pretendent la titlu, si, daca Loeb nu ar stabili record dupa record, acest lucru ar putea parea chiar remarcabil.

 

 

Daca Ogier a fost de nenumarate ori cel mai rapid, ce s-a intamplat cu viteza lui Mikko Hirvonen? Finlandezul a avut un sezon 2010 mediocru, dar l-a inceput pe cel din 2011 cu o victorie remarcabila in Suedia. Incepand cu acel raliu, el a mai castigat doar 8 probe speciale, mai putine decat orice pilot din Top 5 !

 

“Clasamentul adevarului” despre care va spuneam mai sus ca-l voi intocmi in curand, ar dovedi ca Mikko este mai slab decat ceilalti, dar, clasamentul general dupa sase etape spune cu totul altceva! Viteza lui a fost evident mai mica decat a celorlalti pana acum. Acest lucru poate fi pus si pe seama faptului ca finlandezul a luat startul de pe prima pozitie in trei raliuri pe macadam, situatie pe care se pare ca nu o agreaza prea mult.

 

Hirvonen a avut parte si de probleme tehnice, notabile fiind suspensia si diferentialul, ambele cedand in Portugalia. Chiar daca i-a lipsit viteza, consistenta in rezultate se afla la polul opus! Patru clasari pe podium din sase raliuri disputate si alte puncte importante obtinute in rest, combinate cu aproape lipsa totala a greselilor de pilotaj, il plaseaza pe Mikko pe locul doi al clasamentului general in prezent. Lui ii poate fi acordat si un premiu special pentru rezultatele din nou infiintata Power Stage. Din cele 18 puncte cate se puteau obtine maxim dupa aceste prime sase raliuri, Hirvonen a cumulat 10, castigand de doua ori.

 

Hirvonen a fost rapid exact cand a trebuit, a fost consistent, a pilotat cu capul si a evitat greseli care l-ar fi costat mult! Aceasta abordare ar trebui sa-l claseze la finalul sezonului 2011 pe prima pozitie, la fel cum l-a plasat si pe Richard Burns in 2001.

 

 

Din pacate pentru Hirvonen, el concureaza impotriva unui pilot care este inspaimantator de consistent, rapid si increzator in sine: Sebastien Loeb. Campionul mondial en-titre a avut o prestatie anul acesta, careia nu-i poate fi adusa nicio critica. Doua momente in care a pierdut puncte semnificative ies in fata in cazul lui Seb, primul fiind cel din Suedia, cand a fost primul la start iar evolutia pe o zapada proaspata l-a indepartat de podium.

 

Al doilea moment este cel din Raliul Iordaniei, fiind cea de-a doua oara cand Loeb termina pe alta pozitie decat primele doua ale clasamentului. Din totalul de 168 de puncte care puteau fi castigate dupa primele sase raliuri, Sebastien a strans 126. Adica 75%! Daca acest lucru vi se pare uimitor, dati-mi voie sa va reamintesc ca la jumatatea anului trecut, procentajul era de 91%! Deci, inca mai exista sperante pentru rivalii sai … ?