CITROËN DS3 R3: NOUL STANDARD

In afara participarii oficiale in Campionatul Mondial de Raliuri, unde a castigat cinci titluri mondiale la constructori, Citroën Racing a oferit intotdeauna si produse concepute pentru clienti. Producatorul francez trece la nivelul superior in acest domeniu prin noul Citroën DS3 R3, ce este programat sa-si faca deputul in raliuri la sfarsitul anului 2010. Versatil, performant si accesibil ca pret, DS3 R3 isi propune sa devina noul leader al segmentului sau de piata.

Bazat pe regulamentul FIA al grupei R3T, DS3 R3 are acelasi design structural si exterior ca si modelul de serie. Caroseria de otel a fost insa ranforsata cu ajutorul unui roll cage sudat in mai multe puncte, rigidizand astfel sasiul si imbunatatind nivelul de siguranta.

Capota ascunde un motor cu patru cililindri de 1.6 litri THP (turbina de inalta presiune), ce a fost dezvoltat pe baza motorului de serie. Prin imbunatatirile aduse de Citroën Racing (filtru de aer, arbore cotit, pistoane, biele, sistem de evacuare si sistem turbo, unitate electronica de control, etc) acesta dezvolta o putere de 210 CP. Alaturi de puterea pura, o atentie speciala a primit si curba de cuplu a motorului pentru a imbunatati aderenta, unul dintre factorii cheie in cursa catre performanta. Datorita celor 350 Nm, DS3 R3 ofera flexibilitate fara egal.

DS3 R3 a beneficiat de experienta adunata de Citroën Racing prin implicarea in Campionatul Mondial de Raliuri. Exact ca si in cazul modelului C4 WRC, cutia de viteze cu sase rapoarte este controlata in mod semiautomat, secvential. Aceasta cutie permite schimbarea vitezelor de doua ori mai repede decat in cazul unei cutii manuale, imbunatatind totodata si fiabilitatea transmisiei.

Sistemul de suspensie beneficiaza de cele mai noi tehnologii si a fost conceput pentru a fi folosit pe toate suprafetele, de la macadam dur pana la asfalt perfect. O mare varietate de setari este disponibila, permitand lui DS3 R3 sa se adapteze oricarui stil de pilotaj. In competitii, Citroën Racing recomanda folosirea anvelopelor BFGoodrich.

Deoarece este construit folosind piese derivate din cele produse in serie, precum si piese speciale create pentru competitii, DS3 R3 este disponibil la un pret accesibil. DS3 R3 poate fi achizitionat atat in varianta de kit, cat si in varianta „ready to race”.

SASIUL: CITROËN RACING, EXPERTI IN SIGURANTA

Citroën Racing s-a folosit de experienta sa vasta in siguranta pasiva si rigiditate a sasiului cand a conceput DS3 R3. Sasiul standard monocabina este mai usor pentru ca nu are suportii folositi pe modelul de serie. Acesta a fost sudat din nou si i s-a adaugat un roll cage multi-punct pentru care s-au folosit mai mult de 45 de metri de tubulatura de otel. Roll cage-ul este pre-asamblat in afara masinii, ceea ce inseamna ca sudurile sunt de calitate mai buna. Mai multe detalii ale designului sasiului, precum barile ce sustin motorul si cele ascunse in usi, ajuta la cresterea sigurantei echipajului. Sasiul monocabina este livrat alaturi de toate componentele necesare pentru asamblarea masinii, ceea ce reduce timpul si costul de constructie.

Pentru a imbunatati distributia maselor, bateria si extinctorul automat sunt pozitionate in spatele scaunelor. Un scut de otel protejeaza compartimentul motor si ajuta la coborarea centrului de greutate. Rezervorul usor, omologat FIA, ramane in pozitia originala.

SISTEME DE SUSPENSIE: ADAPTABILE SI DE INALTA PERFORMANTA

Eficienta pe orice suprafata a lui DS3 R3 se datoreaza sistemului de suspensie de inalta calitate, conceput pentru a se folosi la maximum de regulile grupei R. In fata, lonjeroanele au fost modificate pentru a face loc basculelor tubulare. Puntea spate este atat mai usoara, cat si mai rezistenta decat cea a modelului de serie. Dezvoltate alaturi de BOS, amortizoarele prezinta cateva caracteristici inovatoare:

–          Tijele de aluminiu sunt lubrifiate intr-o baie de ulei, ce imbunatateste consistenta si durata de viata a suspensiei.

–          Punctele mai joase de prindere, distantate in fata, ajuta sa imbunatateasca cursa si lungimea ghidata a amortizorului.

Pentru a se putea adapta tuturor stilurilor de pilotaj, DS3 R3 ofera o varietate de optiuni de setare: amortizoare cu trei cai de reglaj (rata de compresie si detenta, precum si comportamentul masinii pe drum denivelat), caderi si unghiuri (fata si spate), etc.

In spate, traversa de serie a fost ramforsata si modificata pentru a fi mai usor de montat bara anti-ruliu. Protectiile de noroi pot fi scoase pentru a permite setarea independent a caderii si a unghiurilor.

MOTORUL: 1.6-LITRI CU TURBINA DE INALTA PRESIUNE SI CUPLU INCREDIBIL

Pentru prima oara in istorie, Citroën Racing a produs o masina pentru clienti echipata cu un motor cu turbina. Experienta adunata de marca in peste 10 ani de WRC a fost la indemana in proiectarea sa. Acest 1.6 THP este foarte apropiat de motorul de serie care echipeaza modelele PSA. Folosind restrictorul de 29 mm, acesta dezvolta 210 cai putere si genereaza un cuplu de 350 Nm (cu combustibil disponibil la pompa). Cea de-a doua valoare imbunatateste aderenta si ofera motorului versatilitate extraordinara la orice turatie.

Conform regulamentului, multe piese folosite sunt de serie sau modificate dupa cele de serie. Spre exemplu, galeriile de admisie si evacuare, turbinele, injectoarele si pompele de benzina sunt identice cu cele folosite pe motoarele de serie. Filtrul de aer, arborele cotit, pistoanele, bielele si volanta sunt, in schimb, piese concepute special pentru raliuri. Pentru a evita o ungere necorespunzatoare in virajele lungi si pentru a mari garda la sol, baia de ulei a fost modificata. Sistemul turbo si sistemul de evacuare sunt, de asemenea, speciale; catalizatorul este identic cu cel folosit pe C4 WRC.

Unitatea electronica de control (ECU) de pe DS3 R3 include un sistem de achizitie al datelor ce este capabil sa verifice un numar mare de parametrii.

CUTIA DE VITEZE: O PREMIERA CU CONTROL SEMI-AUTOMAT

Una dintre principalele inovatii de pe DS3 R3 este legata de cutia de viteze. Pentru prima data, o masina de raliu pentru clienti este dotata cu o cutie de viteze semi-automata, ce reduce timpul de schimbare a rapoartelor si creste fiabilitatea. Sistemul electronic de management permite schimbari de rapoarte doar atunci cand parametrii motorului o permit. Din nou, experienta acumulata de Citroën Racing in WRC i-a permis sa adapteze aceasta tehnologie revolutionara pentru DS3 R3.

In interior, padelele din material compozit montate pe volan sunt la fel de ergonomice ca si in cazul C4 WRC: pilotul trage padela spre el pentru a schimba rapoartele in sus si o impinge pentru a retrograda. Pedala de ambreaj este prezenta in continuare, dar este intrebuintata doar la plecarea de pe loc. In timpul schimbarii celorlalte viteze, ambreiajul este controlat automat.

Sub capota, elementele speciale controlului cutiei semiautomate (valve solenoid, elemente de actionare si unitate de presiune)  au fost luate de pe versiunea de serie si adaptate cutiei cu sase rapoarte. Ambreajul dublu este adapostit intr-o carcasa de aluminiu, in timp ce rapoartele de viteza sunt asezate separat.

DEZVOLTARE: PESTE 10.000 KM DE TESTE

Dupa doisprezece luni petrecute in birourile de design Citroën Racing, DS3 R3 a vazut pentru prima oara lumina zilei in august 2009. Pentru a verifica robustetea diferitelor componente, testarile initiale au avut loc pe macadam dur, tipic suprafetelor intalnite in majoritatea raliurilor mediteraneene. Dezvoltarea a continuat pe asfalt, suprafata ideala pentru a testa performanta, dar si pe drumuri de macadam. In total, DS3 R3 a acoperit mai mult de 10.000 km de dezvoltare si testare, impartiti in mod egal intre cele doua suprafete de rulare.

La sesiunile de teste au participat un numar mare de piloti. Cu totii aveau experienta diversa in acest sport, preferinte si stiluri de pilotaj diferite, ceea ce a insemnat ca inginerii au putut acumula date ce vor folosi viitorilor posesori de DS3 R3. Toti pilotii au fost de acord ca masina este usor de condus si au subliniat trei atuuri: cuplul motorului de 1.6 litri, cutia semi-automata si suspensia. DS3 R3 ofera performanta impresionanta si este hotarat sa devina noul lider la categoria R3 in competitiile de raliuri.

COMPONENTELE KITULUI DE DS3 R3Marcate de Citroën Racing pentru a fi asamblate pe un DS3 THP 150

KIT DE ASFALT (500 DE REPERE)

– Motor performant, asamblat si testat pe banc, gata de montare

– Cutie de viteze, asamblata si testata pe banc, gata de montare

– Caroserie ranforsata, cu roll-cage, suporti de montare a scaunelor si accesorii (frana de mana, ECU, roata de rezerva, suporti)

– Sistem de sustinere a motorului ranforsat

– Scut de protectie pentru motor si evacuare

– Suspensie ajustabila fata/spate

– Bascule fata speciale, ajustabile

– Discuri fata/spate de dimensiune maxima

– Etrieri fata/spate speciali

– Punte spate ranforsata

– Elemente de ajustare a geometriei puntii spate

– Caseta de servodirectie

– Sistem de franare special

– Asamblare speciala a pedalelor

– Roti de asfalt 7×17”

– Sistem de alimentare cu rezervor omologat FIA

– Sistem special de racire a motorului si cutiei de viteze

– Indicatoare de bord de tip digital

– Sistem de achizitie a datelor integrat in unitatea de injectie

– Priza de aer montata pe plafon

– Protectii roti speciale

– Inele de tractare fata/spate

– Elemente fixare roata de rezerva

COMPONENTE OPTIONALE

– Kit de adaptare pentru macadam, ce include amortizoare, arcuri, bara anti-ruliu, discuri de frana fata, roti pentru macadam 6×15” si protectii pentru caroserie

– Setare a cuplului

– Suport de picioare pentru pilot

– oglinzi laterale Citroën Racing

– Fete de usi deformabile la impact, omologate FIA

– Faruri cu xenon

– Upgrade de 64MB pentru unitatea de achizitie de date

– Remaparea ECU pentru combustibil de curse

– Trusa de scule

– Arcuri de diferite niveluri de rezistenta

– Bare anti-ruliu de diferite dimensiuni

– Panouri de caroserie standard, de rezerva

COMPONENTE NEINCLUSE IN KIT:

– Scaune

– Centuri de siguranta

– Extinctoare

– Baterie

– Roata de rezerva

– Cric si accesorii de schimbat roata

SPECIFICATII TEHNICE

SASIU

Structura caroseriei ranforsata prin sudura, roll cage multi-punct

Caroserie DS3 THP 150 cu priza de aer speciala pe capota si oglinzi laterale

MOTOR

Tip 1.6 THP PSA

Diametru cilindru x cursa cilindru 77×85.8 mm

Capacitate 1,598c

Putere maxima 210 CP la 4,750 rpm

Cuplu maxim 350 NM la 3,000rpm

Cai putere/ litru 131.4 CP/l

Tren motor cu doua axe cu came

Pistoane, biele, volanta si arbore cotit speciale

Alimentare cu benzina de tip injectie directa

Valva de accelerare unica motorizata

AMBREAJ

Disc de ambreaj ceramic dublu de 184 mm

FRANE

Discuri fata ventilate 330x30mm (asfalt) si 300x30mm (macadam)

Etrieri fata cu patru pistoane

Discuri spate 300x8mm

Etrieri spate cu doua pistoane

Sistem de reglare a distributiei fortei de franare

Frana de mana hidraulica

SUSPENSIE

Suspensie fata tip McPherson

Prinderi si ansambluri speciale

Punti spate in H

Amortizoare BOS reglabile pe trei cai (rata de compresie si detenta, precum si comportamentul masinii pe drum denivelat)

Limitator de cursa suspensie hidraulic ajustabil

DIRECTIE

Servodirectie hidraulica asistata

ROTI

Asfalt roti 7×17’’

Anvelope BFGoodrich 200/50/R17

Macadam roti 6×15’’

Anvelope BFGoodrich 195/70/R15

DIMENSIUNE, GREUTATE SI CAPACITATI

Lungime 3,948mm

Latime 1,715mm

Ampatament 2,465mm

Ecartament 1,520mm (fata) – 1,490mm (spate)

Rezervor 67 litri

Greutate 1,230kg cu echipaj (conform regulamentului)

Distributia greutatii 64/36% (fata/spate)

Laura Antonov – Citroen Romania

www.citroen.ro