Cum au ajuns acasa echipele din WRC

A ajunge in Istanbul la Raliul Turciei, a patra runda din World Rally Championship a fost partea cea mai usoara pentru toata lumea. A ajunge acasa prin haosul cauzat de intreruperea zborurilor datorita norului de cenusa ce a plutit deasupra Europei, s-a dovedit o adevarata aventura.

Pentru a inrautati lucrurile, principalele echipe din WRC s-au aflat sub presiune pentru a ajunge acasa cat mai repede si pentru a pregati masinile pentru urmatoarea etapa ce va avea loc in Noua Zeelanda, intre 6 si 9 mai.

Ce trebuia sa fie o calatorie fara probleme pentru autobuzele echipelor s-a dovedit un adevarat calvar pe vapor, in incercarea disperata de a scuti timpul.Unele nave au parasit portul cu peste 2 ore intarziere.

Cu toate ca echipa Citroen a reusit sa revina acasa in timp util, nu acelasi lucru se poate spune despre cei de la Ford, care au consemnat pierderi mari de timp, atat de mari, incat mecanicii au fost nevoiti sa lucreze si in weekend pentru a pregati cat mai repede masina si a ajunge in Auckland.

A lucra in weekend, este ultimul lucru pe care mecanicii si-l doreau dupa un drum de 70 de ore, care i-a purtat din Turcia in Mare Britanie, prin Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Belgia si Franta.

De-a lungul saptamanii, povestiri despre aventura echipelor din WRC au inceput sa iasa la iveala. Cei mai norocosi care au reusit sa prinda un zbor care sa-i duca din Turcia in Grecia dupa care in Spania (unde restrictiile nu au intrat in vigoare) s-au confruntat totusi cu o calatorie obositoare cu autobuzul sau cu trenul. Din pacate multe din firmele de inchiriat masini au profitat de situatie cerand preturi exorbitante, iar trenurile nu au mai facut fata numarului de calatori, ultima alegere ramanand taxiul sau mini autobuzele pentru a nu ramane blocati pe aeroport.

Coechipierii Mikko Hirvonen si Jarmo Lehtinen si-au sunat cativa prieteni pentru a se intalni in Bulgaria, iar acestia aveau sa-i duca in Finlanda. Directorul tehnic al echipei Ford, Christian Loriaux a reusit sa prinda un avion de la Istanbul la Nice, dar a fost nevoit sa conduca catre Calais, dupa care catre sediul central al echipei. Tehnicienii Pirelli si-au petrecut calatoria din Turcia catre Italia in autobuz.

Organizatorii raliului ce va avea loc in Noua Zeelanda s-au temut de o posibila amanare a etapei din WRC, dar cum majoritatea liniilor aeriene au fost deschise, temeriile ca echipele din WRC nu vor putea ajunge in emisfera sudica s-au evaporat.