Sebastien Loeb castiga Raliul Mexicului

Sebastien Loeb si-a asigurat o victorie zdrobitoare in Raliul Mexicului 2010, cea de-a doua etapa a Campionatului Mondial de Raliuri , preluand si conducerea in clasamentul general .

Loeb, campionul in exercitiu si castigator de sase ori consecutiv al Campionatului Mondial de Raliuri si-a construit un ecart de aproape un minut de-a lungul zilei de sambata iar duminica s-a multumit doar sa-si conserve avantajul obtinut in fata norvegianului Peter Solberg ( Citroen C4 WRC )  , terminand raliul cu un avantaj de 24.4 secunde .

 

Victoria de azi este a 55-a pentru echipajul Loeb-Daniel Elena si a patra consecutiva la Raliul Mexicului. Dupa ce a terminat Raliul Suediei in spatele principalului adversar Miko Hirvonen , francezul s-a instalat si la sefia clasamentului general dupa doua runde.

 

Am avut un avantaj bun astazi si nu mi-am asumat riscuri inutile fiind primul pe probe” a spus Loeb. “Am parcurs probele de azi doar cu scopul de a ramane concentrat. Este o victorie buna . Sunt iarasi la conducerea campionatului si punctele pe care le-am pierdut in Suedia le-am recuperat acum – asta e lucrul cel mai important.

 

Ok, chiar daca este numai inceputul campionatului , eu sunt foarte fericit. Am avut o zi fantastica sambata si un feeling bun cu masina. Presimt ca va fi bine” a mai adaugat francezul.

 

Lupta fenomenala la secunda pentru pozitia a doua s-a terminat in cele din urma in favoarea lui Peter Solberg. El si cu pilotul Citroen Junior, Sebastien Ogier au inceput ziua de duminica separati de doar 2.7 secunde iar diferenta finala a fost facuta de norvegian pe ultima proba, super speciala, dupa ce a stabilit cel mai bun timp.

Sunt bucuros dar in acelasi timp extenuat” a spus vadit emotionat Solberg , care marcheaza cea mai buna clasare dupa Raliul Acropolis din 2008. “Dupa toate evenimentele de anul trecut si inceputul acestui an, este un rezultat foarte bun. Am preconizat timpii pe care urma sa-i pierdem fiind primii pe probe dupa ziua de vineri si stiam ca o sa fie dificil, dar chiar si asa ne-a iesit perfect. Este un sentiment extraordinar sa fim iar prezenti pe podium.

 

Terminand pe locul trei, la 1,1 secunde in spatele lui Peter Solberg, pilotul Citroen Junior Sebastien Ogier va trebui sa se gandeasca la decizia sa de sambata de a pierde timp deliberat astfel incat sa aiba o pozitie mai buna la startul ultimei zile.

 

Bineinteles ca este dezamagitor, dar per total a fost un weekend bun.” a spus Ogier. “Managerii echipei mi-au spus sa nu fortez astazi asa ca nu am facut-o. Poate din aceasta cauza am pierdut sau poate ieri cand am incetinit la sfarsitul ultimei probe. Cred ca puteam fi mai rapizi decat Peter daca ne doream acest lucru, dar suntem pe locul trei si asta e un rezultat bun.

La 1,47 minute fata de Loeb , pilotul BP Ford Abu Dhabi Miko Hirvonen a terminat pe locul patru, fiind primul dintre pilotii Ford Focus Rs WRC. Coechipierul sau Jari-Matti Latvala a terminat raliul pe locul cinci.

 

Ultima proba speciala a incheiat un raliul dezamagitor pentru cei de la Ford, care au fost invinsi in mod cinstit pe macadamul mexican de catre cei de la Citroen, desi in clasamentul constructorilor cei de la Ford pastreaza un avantaj de 6 puncte in fata francezilor.

 

A fost un weekend foarte dificil pentru intreaga echipa.” a spus Hirvonen. “Nu am avut niciodata viteza necesara si au fost si cateva greseli din partea mea . Sunt bucuros ca am reusit sa luam punctele aferente locului 4.  Acum vreau doar sa uit acest raliu si sa ne pregatim pentru urmatorul.

 

Jarri-Matti Latvala a declarat : “A fost un weekend frustrant , dar daca privim intr-un mod pozitiv am castigat puncte importante in clasamentul constructorilor, ceea ce e foarte important . Deasemeni Raliul Mexicului este al doilea pe care il termin intr-o pozitie buna ceea ce-mi da incredere pentru viitor.

Norvegianul Hening Solberg a terminat pe locul 6 in clasamentul general punctand pentru echipa Stobart M-Sport Ford Rally Team dupa ce a stabilit cativa timpi impresionanti de-a lungul zilei secunde iar argentinianul Federico Villagra a terminat pe locul 7 si a castigat primele puncte pentru echipa sa, Munchi`s Rally Team .

 

Pe proba speciala cu nr.10 Ibarilla din ziua a doua Dani Sordo, Mathew Willson si Ken Block au fost nevoiti sa abandoneze din cauza problemelor tehnice.

 

Pilotul Citroen a iesit in decor si a rupt un element al suspensiei fiind nevoit sa abandoneze. Acesta a revenit duminica datorita regulei Super Rally si chiar daca a terminat raliul pe locul 15 , managerul Citroen, Olivier Quesnell s-a declarat public dezamagit de greseala acestuia.

 

Managerul Ford, Malcolm Willson a declarat ca pilotul sau Mathew Willson a pierdut aderenta pe o portiune de franare si a iesit in decor, oprindu-se in niste pietre. Acesta a oscilat daca sa derapeze intentionat intr-un viraj , gandidu-se la pietrele care pot rupe suspensia spate si a ales sa treaca drept dar a ramas suspendat pe niste bolovani. La fel ca spaniolul acesta a revenit duminica si a terminat raliul pe pozitia a 17.

Ken Block a facut o greseala asemanatoare cu a lui Willson. A pierdut aderenta pe o portiune de franare dar impactul sau cu bolovanii a fost mai violent, rupand intreaga suspensie si distrugand o roata complet.  Revenind duminica datorita regulei Super Rally acesta a incheiat etapa pe locul 18 .

 

Pilotul Citroen Junior, Kimmi Raikkonen a dezamagit din nou, avand parte de o iesire in decor foarte violenta.

 

Clasamentul general la sfarsitul raliului:

1.   Sébastien LOEB 3:42:41.7 0.0
2.   Petter SOLBERG 3:43:05.9 +24.2
3.   Sébastien OGIER 3:43:07.0 +25.3
4.   Mikko HIRVONEN 3:44:29.2 +1:47.5
5.   Jari-Matti LATVALA 3:44:56.8 +2:15.1
6.   Henning SOLBERG 3:45:29.7 +2:48.0
7.   Federico VILLAGRA 3:52:55.1 +10:13.4
8.   Xavier PONS 4:01:26.1 +18:44.4
9.   Martin PROKOP 4:01:43.7 +19:02.0
10.   Armindo ARAÚJO 4:04:14.2 +21:32.5

 

Clasamentul general dupa primele doua etape :

1. FRA Sebastien Loeb 18 25                       43
2. FIN Mikko Hirvonen 25 12                       37
3. FIN Jari-Matti Latvala 15 10                       25
4. FRA Sebastien Ogier 10 15                       25
5. NOR Petter Solberg 2 18                       20
6. NOR Henning Solberg 8 8                       16
7. ESP Dani Sordo 12 0                       12
8. GBR Matthew Wilson 6 0                       6
9. ARG Federico Villagra 6                       6
10. NOR Mads Ostberg 4                       4

 

Clasamentul general al constructorilor dupa primele doua etape :

1. ford BP Ford Abu Dhabi World Rally Team 40 27                       67
2. citroen Citroen Total World Rally Team 30 31                       61
3. citroen Citroen Junior Team 14 18                       32
4. ford Stobart M-Sport Ford Rally Team 14 14                       28
5. ford Munchi’s Ford World Rally Team 8                       8