Scenariu de Oscar pentru Raliul Perla Harghitei

Intrat cu pregatirile pe ultima suta de metri, Raliul Perla Harghitei poate oferi concurentilor in acest an un scenariu demn de filmele de la Hollywood. Chiar daca diferentele de puncte intre ocupantii podiumului clasamentului general mai pot fi cu greu surmontate, niciunul nu si-a asigurat din punct de vedere matematic pozitia, totul urmand sa se decida weekendul acesta, pe 26 si 27 septembrie, la Raliul Perla Harghitei, ultima etapa din cadrul Campionatului National de Raliuri Dunlop.

Afis Raliul Perla Harghitei 2014

Cu Francois Delecour si Dominique Savignoni, campionii nationali ai ultimelor doua sezoane, prezenti pe lista de inscrieri la debutul campionatului, fanii raliurilor din Romania aveau pareri diametral opuse cu privire la nivelul combativitatii pentru primele locuri. Si totusi, decizia echipei fostului vicecampion mondial de a utiliza un Subaru Impreza de clasa 3 la etapele de macadam, constanta lui Dan Girtofan si evolutiile foarte bune ale lui Edwin Keleti din a doua parte a sezonului ne-au adus la ultima etapa, Raliul Perla Harghitei, unde se vor stabili ierarhiile finale.

 

Pentru a iesi campion national a treia oara consecutiv, conform regulamentului SuperRally, Francois Delecour are nevoie sa ajunga la finalul uneia din cele doua zile de concurs de la Raliul Perla Harghitei pe unul din primele sapte locuri, astfel incat sa-si treaca in cont cel putin un punct. Daca francezul nu va reusi acest lucru, Edwin Keleti trebuie sa castige ultima etapa ca sa devina campion.

 

In lupta pentru titlul de vicecampion, in care sunt angrenati Edwin Keleti si Dan Girtofan, pilotul clujean are prim-planul, avand in acest moment un avans de 1,2 puncte. Conform regulamentului Campionatului National de Raliuri Dunlop, clasamentele finale se altcatuiesc dupa regula N-1, adica lui Girtofan i se vor scadea cele 9,6 puncte obtinute la Arad, aflandu-se practic la o distanta de 10,8 puncte in spatele lui Keleti, ecart greu de recuperat in conditii normale.

 

Francois Delecour este angrenat si in lupta pentru titlul clasei 3, rezervat masinilor de productie, clasament in care Horatiu Savu are un avans de 3,2 puncte inaintea Raliului Perla Harghitei, insa este greu de crezut ca pilotul francez va avea o abordare precauta la aceasta ultima etapa. Pentru ultima pozitie pe podiumul clasei, la Raliul Perla Harghitei, se vor duela Florin Crisan si Manu Mihalache, care sunt despartiti in acest moment de 8,6 puncte.

 

Daca pe campionii clasamentului rezervat automobilelor cu 2 Roti Motrice i-am aflat de la Raliul Moldovei, acolo unde Adrian Raspopa si Catalin Grigoriu au sarbatorit in fata propriilor fani, pentru titlul de vicecampioni, care se va stabili de asemenea la ultima etapa, se vor lupta Bogdan Barbu si Szabo Csongor, primul avand un avans de doar 3 puncte. In schimb, la clasa 9, cei doi ocupa aceleasi pozitii, insa inversate, Szabo Csongor aflandu-se pe primul loc la un ecart de 1,8 puncte. Bogdan Barbu este angrenat si in lupta pentru titlul Cupei Dacia, acolo unde este lider si trebuie sa termine Raliul Perla Harghitei in fata ocupantului locului secund, Adrian Teslovan.

 

In rest, lupta pentru un loc in primele zece pozitii ale clasamentului general la Raliul Perla Harghitei va fi interesanta, la fel ca si cea pentru victorie, intrucat aceasta este ultima etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop si sunt cateva echipaje dornice de a lasa o impresie cat mai buna la sfarsitul acestui sezon. Printre pilotii cu pretentii la un rezultat cat mai bun se afla Simone Tempestini, al doilea in clasamentul castigatorilor de probe speciale in campionat, Marco Tempestini care inca nu a castigat un raliu la bordul Ford-ului Fiesta R5, Sebastian Barbu, Bogdan Marisca sau David Botka, cel care a condus etapa harghiteana anul trecut pana sa abandoneze.

 

Raliul Perla Harghitei 2014 este organizat de CS Maxx Racing, sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, cu sprijinul Consiliului Judetean Harghita, Primaria Odorheiu Secuiesc, Consiliile Locale din Corund, Dealu, Varsag, Capalnita, Zetea si Vlahita si este sustinut de partenerii principali Perla Harghitei,  Seroussi, Amigo&Intercost, PBS, ING Service, Magdolna Impex, Septimia, Hotel Tarnava, Dancea si Asociatii si Color Metal, Scorpion Trans, Odorest, Pickup.ro, Aticream Comore, Automoso, Brother, Roseal, Uiet, Euro WC, L Design, Serendipity, R&R, Aramis.ro si are ca parteneri media Autorally.ro, Motorsportnews.ro, Szekelyhon.ro, Uh.ro, Revista Autoexpert, Presztizs Media, Rallyphoto.ro, Rallymax.ro, Rallymagazin.ro, Cityreklam.ro, Harghitanepe, Udvarhely Hirado, Prima Radio si Star Radio iar echipajele vor fi monitorizate de către echipa EVO GPS.