Toata lumea i-a vazut in parcul de asistenta tehnica, la standul Serus. De multe ori i-au ajutat pe concurentii lui Bogdan Rusea, fie cu un montaj de curea de distributie, fie cu un furtun, fie cu un alt sfat, piesa sau serviciu. Unul e brunet, celalat carunt, unul foarte glumet, celalalt foarte serios, unul foarte energic, celalalt cu o meticulozitate germana. I-am invitat astazi la interviu pe Tudor Ghiuta si Mihai Stelian Iacob, sefii de schimb de la Serus Bucuresti – Bd. Timisoara si in timpul liber echipa suport pentru Dacia Logan Serus, campioana nationala din 2011 si 2012 a grupei H2.
De cand lucrati la Serus si care sunt etapele pe care le-ati prins?
Mihai Stelian Iacob: Lucrez la Serus inca din anul 1992, iar Tudor a venit câteva luni mai târziu. Serus si-a inceput activitatea in curtea unei case din str. Carol Knappe: aveam 2 posturi in garaj si un post in curte, dar o multime de clienti care ne recomandau. In 1998 s-a inaugurat un sediu modern in Bd. Timisoara nr. 60E unde ne desfasuram activitatea si astazi. Activitatea crescuse si regulile erau si mai stricte, iar clientii ne comparau adesea cu o farmacie. Seful venea in halat alb sa ia parte la operatii si nu ne lasam pâna nu gaseam cea mai buna solutie pentru client. Aveam cazuri grele si nimeni nu se mira când cel mai bun cotech din tara era declarat un angajat de la Serus: Emil Crisbaseanu, Paul Dinu. Oamenii se programau la noi in service stiind ca trebuie sa astepte 2-3 saptamâni ca sa le vina rândul. In 2006 si in 2007 am trimis din echipa noastra la noile sedii Serus Nissan si Serus PRO+, iar in 2010 am ajuns si la Serus Ploiesti. Sunt multi oameni in Serus cu care ne stim de 20 de ani, de 15, de 10, oameni care au crescut Serus pe baza rezultatelor personale foarte bune.
Cum ati format echipele din Serus ? Cum ii testati?
Tudor Ghiuta: Prin miinile mele si ale lui Mihai si ulterior ale lui Ionel Dima de la Serus PRO+ au trecut majoritatea ucenicilor din Serus. E greu sa fii ucenic la Serus: e mult de munca, multe controale, dar si placut pentru ca ii ajutam sa se dezvolte rapid. Sunt mândru de mecanicii pe care i-am format si care astazi sunt foarte buni. Câteodata ii puneam pe ucenici sa treaca testul saibei de la cutia de viteze. Dupa ce demontau si montau la loc o cutie de viteze, veneam la ei cu o saiba sa imi spuna de unde este. Ei ma stiu cam glumet din fire, dar si foarte exigent. Avem si testari impreuna cu constructorii in care iesim foarte bine, peste media retelei nationale autorizate de Renault sau Dacia, dar testul cel mai bun este munca de fiecare zi. II chemam si discutam cu ei si cu inginerii Serus fiecare problema si posibilele solutii.
Cum a evoluat masina pe care ati pregatit-o Dacia Logan in campionatul national de viteza in coasta?
Mihai Stelian Iacob: Masina Dacia Logan a avut o evolutie foarte buna, practic e numai pe podium de la debut, iar anul trecut a luat numai locul I. In 2,5 ani a avut o singura cursa la care nu a putut participa din motive tehnice ceea ce arata o fiabilitate de exceptie chiar in conditii limita. Despre munca din spate nu va putem spune prea multe: am reconstruit-o in interior de câteva ori pentru a ii imbunati performantele, piesele se gasesc uneori numai in Franta si vin greu. Dacia Logan pe care mai degraba am descrie-o ca pe o masina de mers in concediu cu familia, astazi concureaza de la egal la egal cu modele sport pe care constructorii le-au proiectat special pentru curse.
Tudor Ghiuta: Ceea ce este foarte haios este faptul ca altii cu masini mai puternice care ar putea usor concura la grupe mai mari isi fac un titlu de glorie din invingerea masinii Dacia Logan. Inseamna ca ne-am atins obiectivul: de acum toti trebuie sa se compare cu Dacia Logan, cea mai tare masina.