Echipele din F1 testeaza pneurile PIRELLI pentru primele 3 curse

Pirelli se va intoarce la Barcelona, locul de desfasurare al testelor anterioare din februarie (18-21), pentru o sesiune suplimentara de teste in urma anularii etapei din Bahrein, cursa care ar fi trebuit sa deschida sezonul 2011 in Formula 1.

Testele se vor intinde pe durata a cinci zile, in perioada 8 – 12 martie, dar fiecare dintre cele 12 echipe din Formula 1, va testa maximum patru zile pentru a nu depasi, asa cum s-a stabilit de comun acord, numarul total de 15 zile de teste inaintea startului de sezon.

Tinand cont ca Pirelli a anuntat recent tipurile de pneuri P Zero – cele de compozitie dura (hard) vor fi pneurile principale, iar cele cu compozitie moale (soft) vor fi alternativa, care vor fi folosite in primele trei curse din Australia, Malaezia si China, echipele vor testa, cel mai probabil, doar aceste compozitii la ultima sesiune de teste de la Barcelona.

Compania italiana va pune la dispozitia fiecarei echipe 35 de seturi de anvelope, in total 1.680 de pneuri, la circuitul care gazduieste si Grand Prix-ul Spaniei, incluzand aici si cinci seturi de pneuri intermediare si trei seturi de anvelope de ploaie. Numarul acestora este considerabil mai mare decat cele prevazute pentru etapa din Bahrein.

Tinand cont ca acesta este ultimul test inaintea startului de sezon, toate echipele spera sa fie mult mai cald la Barcelona, decat in luna februarie, pentru a testa pneurile Pirelli in conditii cat mai apropiate de cele pe care le vor intalni la primele trei etape din acest sezon.

Ultimul test de la Barcelona s-a desfasurat la temperaturi de 6 grade Celsius, dimineata, ceea ce nu a permis ca pe asfalt sa se depuna un strat de cauciuc si nici noi nu am reusit sa adunam informatiile necesare pentru stabilirea strategiilor de cursa. Speram ca temperaturile sa fie mai ridicate, chiar daca nu va fi la fel de cald pe cat se pare ca va fi in Australia, la prima etapa din acest sezon. Tinand cont ca am anuntat deja pneurile care vor fi folosite la primele trei curse din 2011, sunt sigur ca majoritatea echipelor vor testa doar cele doua compozitii. Ma astept sa vad simulari de cursa si iesiri foarte lungi pe pista, ceea ce ar trebui sa confirme rezultatele pe care le-am obtinut si noi in timpul testelor. Cel mai probabil vom vedea cate doua, sau uneori chiar trei, opriri la boxe in timpul unui Grand Prix”,  a spus Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.

Pneurile P Zero hard (cu o compozitie dura) ofera un mix bun intre performanta si rezistenta, fiind alegerea ideala pentru inceputul cursei, putand fi parcurse mai multe tururi chiar si la temperaturi ambientale ridicate. Versiunea soft a pneurilor P Zero se incalzeste mai repede si monoposturile de Formula 1 sunt mai rapide, dar pentru o perioada mai scurta de timp. Acestea au fost concepute sa lucreze mai bine la o temperatura de peste 15 grade Celsius, temperatura pe care o regasim la majoritatea curselor de Formula 1 din calendar.

O prioritate pentru echipele care participa la testul din aceasta saptamana este si gasirea unui set-up optim pentru noile anvelope P Zero. Compozitiile sunt indentice pentru pneurile fata si spate, dar pneurile spate – asa cum este cazul la toate masinile cu tractiune spate, se vor incalzi mai rapid. Pneurile fata au nevoie de mai mult timp pentru a atinge temperatura ideala, ceea ce duce la o schimbare a tinutei de drum a masinii, schimbare care poate fi prevenita de pilot si inginerii fiecarei echipe, prin ajustarea setarilor monopstului.

Dupa sesiunea anterioara de teste desfasurata tot pe circuitul de la Barcelona cu noile monoposturi, echipele si Pirelli au ocazia sa adune informatii extrem de importante la testul programat in aceasta saptamana. Pentru toti cei implicati este ultima oportunitate sa testeze componente noi si sa ajusteze setarile monoposturilor inaintea debutului de sezon din Formula 1.