Formula 1: ce trebuie să urmărim în 2011, partea a 2-a

KERS. Sistemul de recuperare al energiei cinetice va fi din nou folosit din acest sezon, după o pauză de un an. Din păcate, nici anul acesta nu toate echipele vor avea posibilitatea să-l folosească, echipele “sărace” neavînd mijloace să-şi permita acest dispozitiv.

Asa cum îi spune şi numele, KERS înmagazinează o parte din energia care se pierde la frînare, această energie fiind stocată în nişte baterii. La momentul oportun (şi reglementat pe o perioadă limitată de cîteva secunde în fiecare tur) această energie poate fi eliberată către sistemul de propulsie (în diferite configuraţii) adăugînd maşinii o putere suplimentară – de maximum 60 kW – şi va putea creşte viteza pe liniile drepte, facilitînd depăşirile.

În 2009, primul sezon în care a fost folosit sistemul KERS, doar McLaren şi Ferrari au avut o soluţie eficientă şi relativ fiabilă, care i-a şi ajutat să obţină victorii, cea mai relevantă fiind a lui Kimi Raikkonen la Spa, care l-a depăşit cu ajutorul acestui sistem pe Giancarlo Fisichella, care pilota un Force India, fără KERS. Renault a fost altă echipă care a folosit sistemul la unele curse, dar nu a extras prea multe avantaje din aceasta.

Team-ul Williams dezvoltase in 2009 un sistem care înmagazinează energia într-o volantă care se roteşte cu mare viteză, dar a renunţat să-l utilizeze, ei preferînd pentru acest an tot varianta cu baterii. Această soluţie a fost utilizată anul trecut de Porsche pe un model 911 GT2.

La integrarea KERS pe maşină se pot ivi unele probleme. Una este de natură termică, bateriile încălzindu-se în timpul folosirii, ceea ce face necesară o soluţie de răcire eficientă. Altă problemă este amplasarea, deoarece aşa cum ştim bateriile nu sînt deloc uşoare, iar la un monopost de F1 este foarte importantă distribuţia maselor şi menţinerea unui centru de greutate cît mai jos. De asemenea, amplasarea sistemului şi a bateriilor nu trebuie să influenţeze prea mult aerodinamica maşinii, astfel că toţi constructorii încearcă sa le “ascundă” cît mai adînc sub capote. Ultimul, dar nu cel din urma aspect îl reprezintă siguranţa, fiindcă sistemul lucrează cu curenţi mari, existînd pericolul electrocutării. Mecanicii care ating maşinile echipate cu KERS trebuie să poarte mănuşi din cauciuc speciale.

Pînă în acest moment, Team Lotus, Marussia Virgin şi HRT sînt echipele care au anunţat că nu vor folosi KERS. Decizia acestora este foarte clar legată de problemele financiare, costurile pentru dezvoltarea sistemului fiind foarte mari. Din păcate, cred că este şi nejustificat, el contribuind doar la imaginea “eco” a Formulei 1, dar cu costuri enorme care nu se regăsesc în economia reală de combustibil.

ELERONUL SPATE REGLABIL. O altă modificare importantă pentru acest sezon este posibilitatea reglării unui element al aripii deportante din spate. Dacă anul trecut se putea regla aripa faţă, anul acesta se poate ajusta o parte din eleronul spate, în ideea scăderii rezistenţei la înaintare şi cresterii vitezei pe liniile drepte. Aceasta se poate face doar în anumite situaţii, şi în funcţie de configuraţia fiecarui circuit, astfel: în cazul in care doi piloţi se luptă pentru poziţie, dacă cel din spate ajunge la mai putin de o secundă faţă de cel urmărit, el poate regla eleronul pe următoarea linie dreaptă astfel încît să faciliteze depăşirea adversarului din faţă, acestuia din urmă nefiindu-i permisă acţionarea eleronului.

Pînă acum, în teste, acest sistem nu a fost testat în situaţii reale, astfel că rezultatul rămîne o necunoscută, iar piloţii şi-au exprimat temerea că ar putea periclita siguranţa prin scăderea deportanţei pe spate. De asemenea, “munca” driver-ilor în cockpit devine din ce în ce mai complicată, ei avînd de acţionat mai multe butoane (KERS, eleron reglabil) ceea ce impune o concentrare suplimentară care poate deveni problematică în cazul unor bătălii “roată la roată”. Mai există temerea că depăşirile vor deveni prea uşoare, pilotul urmărit devenind “victimă sigură”, el neputînd să se apere în aceste situaţii.

În concluzie, sîntem în faţa unui sezon foarte interesant, modificările de regulament avînd ca scop principal îmbunătăţirea spectacolului, eliminînd astfel “monotonia” din unele curse, destul de criticată de spectatori.

Prima cursă a sezonului are loc duminica aceasta, pe circuitul de la Albert Park din Melbourne, în Australia. Merită să vă treziţi devreme pentru a-l vedea!