Marele Premiu al Braziliei – Sao Paulo 9 noiembrie 2014

Interlagos, din inima Sao Paulo,  este al doilea in topul celor mai scurte circuite, dupa Monaco, cu o serie de viraje stranse si schimbari dese de nivel ce ofera provocari fascinante pentru piloti, masini si desigur pneuri. Compozitiile medium si soft au fost nominalizate pentru Interlagos, desi in mod traditional aici exista un risc ridicat de ploaie, iar predictiile de vreme pe termen lung indica vreme ploioasa pentru ultima parte a weekendului.

F1 USA

Paul Hembery, directorul Pirelli motorsport: Brazilia este una dintre cele mai mari piete din lume pentru Pirelli, astfel ca este o placere sa fim din nou aici printre prietenii si suporterii nostri. Turul de pista solicita mult pneurile noastre datorita succesiunii aproape continue de viraje, o mare parte dintre acestea fiind abordate la viteza ridicata. Astfel capacitatea de a scoate maximum din pneuri si strategia vor avea o importanta vitala in cursa. Am avut aici un mare numar de etape derulate pe ploaie, ceea ce insemana ca exista aceasta posibilitate si anul acesta. Toate astea ii confera Marelui Premiu al Braziliei reputatia unor curse incarcate de dramatism, unde nimeni nu poate prevedea ceea ce se va intampla, astfel  ca ne asteptam la un nou weekend extraordinar in fata unui public cu adevarat pasionat de Formula 1.

Paul Hembery
Paul Hembery

Numarul mare de viraje al pistei de doar 4,309 km supun permanent pneurile diverselor tensiuni, iar absenta relativa a liniilor drepte propriu-zise nu le ofera posibilitatea de a se raci. Mai mult, circuitul este recunoscut pentru asfaltul cu denivelari si zonele mici de siguranta, ceea ce necesita o concentrare si mai mare din partea pilotilor. Dincolo de toate acestea, Interlagos este recunoscut pentru fanii entuziasti si atmosfera unica. Este un circuit unde multe titluri s-au decis in trecut, dar cu posibilitatea obtinerii unui punctaj dublu pentru finala 2014 de la Abu Dhabi, nu va fi si cazul in acest weekend.

 

Jean Alesi
Jean Alesi

Jean Alesi, consultant Pirelli: Am concurat la Interlagos de 12 ori: iubesc circuitul desi este extrem de solicitant fizic pentru pilot, masina fiind permanent in viraj iar tu esti supus unor forte extreme. In particular, acesta solicita extrem de tare gatul si muschii, iar acest lucru era si mai vizibil in trecut cand Brazilia deschidea sezonul, si nu eram inca intr-o forma maxima. Imi aduc aminte si ca pista era destul de denivelata: vineri suprafata avea tendinta de a fi destul de alunecoasa, inainte de a oferi din ce in ce mai multa aderenta pe masura ce se inainta in weekend si asta datorita calitatii asfaltului, care era destul de abraziv. Acum vom vedea daca se intampla la fel.

 

Circuitul din punctul de vedere al pneurilor:

 

Interlagos este unul dintre putinele circuite pe care se alearga in sens anti-orar (impreuna cu Circuit of the Americas si Yas Marina – ceea ce inseamna ca finalul de sezon grupeaza numai curse cu piste ce se parcurg anti-orar).

 Pirelli 1

Pneurile medium au o compozitie care lucreaza intr-un registru scazut, fiind capabil sa atinga performanta optime pe o mare varietate de temperaturi scauzte. Pneul soft, prin contrast, este un pneu care lucreaza la un regim inalt, pretabil temperaturilor ridicate. Aceasta are efect asupra strategiei de cursa. Pneurile sunt adeseori supuse unor forte combinate la Interlagos: solicitarile laterale si logintudinale in acelasi timp.  Acest lucru are darul de a creste temperatura compozitiei.

 

Nivelul fortei de apasare aerodinamica este in general ridicat, aderenta mecanica si aerodinamica fiind necesare in egala masura. Strategia castigatoare anul trecut a fost cu doua opriri. Pilotul Red Bull, Sebastian Vettel a pornit pe pneuri medium, a oprit tot pentru medii in turul 24, apoi a trecut pe hard in turul 47. Inainte de startul cursei nu s-a rulat pe pista uscata, ceea ce a complicat strategiile din cursa.