Marele Premiu de la Abu Dhabi va decide campionul

Suspans la cote maxime pentru ultimul Mare Premiu al sezonului din Formula 1, unde vom afla numele campionului din acest an. Lewis Hamilton si Nico Rosberg sunt despartiti de doar 17 puncte iar punctajul dublu oferit la ultima cursa a sezonului mentine suspansul pana pe ultimii metri ai competitiei.

 Hamilton & Rosberg

Suprafata pistei circuitului Yas Marina este destul de fina si include o serie de viraje la 90 de grade. Alte caracteristici care definesc acest Grand Prix este ca, la fel ca in cazul celui din Bahrein, startul are loc dupa amiaza tarziu, cursa incheindu-se pe seara ceea ce inseamna ca pista are tendinta de a se raci pe  masura ce se desfasoara cursa, lucru care afecteaza strategia. Vremea tinde sa fie calda si uscata, pista potrivindu-se compozitiilor supersoft si soft: cele mai rapide pneuri din gama Pirelli.

 F1 2014

Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport, declara: „Este mereu o placere sa te intorci la Abu Dhabi, iar evenimentul din acest an va fi si mai semnificativ decat de obicei, decizand campionul la piloti si oferind un punctaj dublu. Strategia este in mod normal influentata de obisnuita evolutie a pistei, datorita temperaturilor care scad la caderea serii. Asa a fost si cazul in Bahrain, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai dramatice si mai imprevizibile curse de la inceputul acestui sezon. Ca rezultat, sesiunile de antrenamente libere vor fi in mod special cruciale, pe masura ce echipele vor incerca sa  obtina cat mai multe informatii posibile despre cum va performa masina pe ambele compozitii: nu doar cu diverse cantitati de benzina, ci si la temperaturi diferite ale pistei. Cu atat de multe puncte pe masa, exista o buna oportunitate pentru echipe de a avea mai putin de pierdut in cazul in care incearca o strategie neasteptata, cu scopul de a obtine avantaje semnificative.

 Paul Hembery

Jean Alesi declara: „Nu am pilotat niciodata o masina de Formula 1 la Abu Dhabi dar imi place circuitul, in special datorita nivelului ridicat de siguranta si a liniei drepte care ofera cateva oportunitati bune de depasire, gratie sistemului DRS. Cum startul in cursa este la ora 17:00, cu temperaturi ce vor scadea treptat, abilitatea de adaptare la situatii schinbatoare va fi decisiva. Aceste conditii variabile afecteza de asemenea si presiunea. Spunand asta, cel mai mare stres pentru piloti anul acesta va fi de fapt ca vor primi punctaj dublu in aceasta cursa. Astfel actualul lider al campionatului ar putea pierde tot ca urmare a unei simple greseli.

 

Prima parte a circuitului consta efectiv dintr-o serie de schimbari de directie non-stop, care incalzesc compozitia pneului. Compozitia are apoi sansa sa se raceasca pe linia dreapta, unde masinile ruleaza la maximum aproape 15 secunde. Cu echivalentul a 800 kg de apasare aerodinamica.

 

Pentru a ajuta la obtinerea tractiunii maxime, masinile sunt adeseori setate mai soft pe spate la Abu Dhabi, dar asta poate duce la o mai rapida degradare a pneurilor spate. Daca set-up-ul este prea rigid pe spate, va aparea o problema opusa: patinarea excesiva a rotii, care uzeaza de asemenea pneurile.

 Mercedes-Benz F1 2014

Tabel comparativ al sezonului 2014 pentru pilotii Mercedes-Benz

 
Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Pozitie in clasamentul general 
P1
P2
Puncte
334
317
Victorii
10
5
Podiumuri
15
15
Pole Positions
7
10
Startdin prima linie
14
14
Tururi rapide
7
5
Tururi in fruntea cursei
455 (42% din sezon)
482 (45% din sezon)