Testele de la Jerez

Pirelli a furnizat echipelor din Formula 1 un numar de 1.176 de pneuri cu ocazia primei sesiuni oficiale de teste din sezonul 2012 desfasurata, timp de patru zile, pe circuitul de la Jerez, in sudul Spaniei. In total s-au parcurs 3.380 de tururi de cei 23 de piloti care au participat la aceste teste – totalizand 14.949 kilometri.

Noile pneuri pentru sezonul 2012 s-au comportat conform asteptarilor pe circuitul de la Jerez, dar tinand cont ca majoritatea echipelor au folosit masini complet noi, aflate in diferite faze de dezvoltare, a fost greu sa se traga o concluzie reala asupra performantelor efective.

 

Pilotul echipei Lotus, Kimi Räikkonen, a impus ritmul in prima zi a testelor de la Jerez, facandu-si astfel o revenire spectaculoasa in Formula 1. Finlandezul a parcurs un tur de circuit, cu pneurile P Zero Albe (de compozitie medium), cu timpul de 1m:19,670 secunde.

Apoi a fost randul celor de la Mercedes sa obtina cei mai buni timpi cu monopostul folosit in sezonul 2011. Michael Schumacher a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m:18,561 secunde cu pneurile P Zero Argintii, de compozitie hard, iar Nico Rosberg a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m:17,631 secunde, in ziua a treia, cu pneurile P Zero Galbene, de compozitie soft. Acesta a fost si cel mai bun timp inregistrat pe parcursul sesiunii de teste de patru zile de la Jerez.

 

In ultima zi de teste din Spania, Fernando Alonso, a fost cel mai rapid folosind tot pneurile de compozitie soft. Pilotul echipei Ferrari a parcurs un tur de circuit cu timpul de 1m:18,877 secunde.

TESTELE DE LA JEREZ PE SCURT

 

–     Facand o comparatie intre pneurile de compozitie medium si cele hard, din prima zi, diferentele pe tur au fost de 0,4-0,5 secunde, cu o aderenta mai buna si un grad de uzura mai mic, in special pe pneurile spate.

 

–     Pilotul care a parcurs cele mai multe tururi, la Jerez, a fost Kimi Räikkonen. In total, in primele doua zile, finlandezul a parcurs 192 de tururi cu pneurile de compozitie soft, medium si hard, ceea ce inseamna aproape echivalentul a trei curse.

 

–     Majoritatea echipelor au parcurs mai putine tururi la inceput, dupa care au simulat situatii de cursa pe masura ce si-au extins programul de dezvoltare a monoposturilor.

 

–     Cei mai buni timpi inregistrati in cele patru zile de teste au fost mai buni decat cei realizati cu un an in urma pe acelasi circuit cu ocazia sesiunii de teste din 2011. Atunci, Rubens Barrichello (Williams) a fost cel mai rapid cu timpul de 1m:19,832 secunde.

TOP 3 TIMPI INREGISTRATI:

 

Ziua 1

 

1. Räikkönen               1’19″670 cu pneuri de compozitie medium noi

2. Di Resta                  1’19″772 cu pneuri de compozitie medium noi

3. Rosberg                  1’20″219 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 2

 

1. Schumacher           1’18’’561 cu pneuri de compozitie hard noi

2. Webber                   1’19’’184 cu pneuri de compozitie soft noi

3. Ricciardo                 1’19’’587 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 3      

                                                       

1. Rosberg                  1’17’’631 cu pneuri de compozitie soft noi

2. Räikkönen               1’18’’419 cu pneuri de compozitie medium noi

3. Vettel                       1’19’’297 cu pneuri de compozitie soft noi

 

Ziua 4

 

1. Alonso                     1’18″877 cu pneuri de compozitie soft noi

2. Vergne                    1’19″597 cu pneuri de compozitie soft noi

3. Vettel                       1’19″606 cu pneuri de compozitie medium noi

Vom afla mai multe cu ocazia urmatoarei sesiuni de teste, programata la Barcelona, unde echipele vor testa mai mult pneurile. Sunt sigur ca acolo vom intelege exact influentele schimbarilor de regulament. Oricum, faptul ca toate cele trei compozitii de slick-uri disponibile au stabilit  timpi foarte rapizi arata clar ca ne-am atins toate obiectivele”, declara la sfarsitul testelor Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport.