Valtteri Bottas a castigat Marele Premiu al Japoniei

Pilotul Mercedes, Valtteri Bottas, a câștigat Marele Premiu al Japoniei cu o strategie cu două opriri, soft-medium-soft, pe o pistă care a devenit imprevizibilă datorită zilei anulate de ieri ca urmare a Taifunului Hagibis. Nu doar că ploaia căzută sâmbătă a spălat guma așezată pe pistă vineri, dar echipele au și pierdut posibilitatea de rula suficient, FP3 fiind anulat, iar calificările având loc sâmbătă dimineață. Oricum, cel mai rapid tur de pistă reușit de pilotul Mercedes, Lewis Hamilton a bătut recordul stabilit de Kimi Rikkonen încă din 2005.

MOMENTELE CHEIE

  • Cea mai rapidă strategie prognozată pentru cursa de 53 de tururi era cu op singură oprire, respectiv start pe soft pentru 24 sau 27 de tururi, apoi medium pânăla final. A doua strategie rapidă, teoretic, era cu două opriri, cu două stinturi pe soft de câte 20 de tururi fiecare urmat de unul pe medium. Cea mai lentă strategie, teoretic era din nou cu o singură oprire, dar diferită: start pe soft pentru 20 sau 23 de tururi, apoi hard până la final.
  • În practică degradarea s-a dovedit a fi mai mare decât ne-am așteptat, probabil datorită vremii mai calde. Aceasta a făcut ca mai mulți piloți să adopte o strategie cu două opriri și să aibă o cursă extrem de rapidă.
  • Sebastian Vettel de la Ferrari a doborât recordul pistei în calificările de azi, în timp ce Lewis Hamilton a doborât un record pe turl de pistă vechi de 14 ani, în cursă.
  • A fost o luptă intensă din punct de vedere tactic de la start la final, cu ambii piloți Mercedes și Ferrari utilizând diferite strategii pentru schimbul de pneuri.
  • Pilotul Ferrari, Charles Leclerc a fost singurul pilot care a avut o strategie cu trei opriri pentru a ajunge pe locul șase, după ce a ajuns ultimul ca urmare a schimbului nasului mașinii la începutul cursei.
  • Pilotul Red Bull, Alex Albon a reușit cel mai bun rezultat din carieră încheind pe patru, în timp ce Mercedes a câștigat campionatul constructorilor – pentru a șasea oară la rând.
  • Pilotul McLaren, Carlos Sainz a fost cel mai bine clasat pilot cu o strategie cu o singură oprire, soft-medium, încheind pe cinci la final: strategie adoptată și de alți piloți.
  • Vremea a rămas frumaosă, cu temperature ale pistei în jurul a 39 de grade spre finalul cursei și 26 de grade temperatura ambientală.
Formel 1 – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Großer Preis von Japan 2019. Valtteri Bottas Lewis Hamilton
Formula One – Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Japanese GP 2019. Valtteri Bottas Lewis Hamilton

CUM AU PERFORMANT PNEURILE:

  • HARD C1: Utlizat de șapte piloți de-a lungul cursei, doi dintre ei efectuând o singură oprire. Deși nu a fost testat intens vineri, a fost utilizat în cursă pentru stituri lungi..
  • MEDIUM C2: Doar pilotul Hass, Romain Grosjean nu a utilizat medium. Această compoziție a fost la fel de utilă atât pentru strategiile cu o oprire cât și pentru cele cu două opriri.
  • SOFT C3: Trei din primii patru piloți au utilizat o strategie soft-medium-soft: excepția fiind Sebastian Vettel, care a fost singura persoană care a mers pe pe soft-soft-medium. Datorită condițiilor calde acest pneu a arătat o degradare mai mare decât a fost de așteptat înainte de cursă.

 

MARIO ISOLA – HEAD OF F1 AND CAR RACING: „Deasupra tuturor rearanjamentelor programului după taifunul de ieri, care a spălat pista de gumă, condițiile, condițiile calde au făcut ca echipele să aibă de a face cu un număr de necunoscute pentru calificări și cursă – ambele la interval destul de scurt. S-a pus o întrebare privind strategia de-a lungul grand prix-ului, cu un număr diferit de tactici cu una până la trei opriri, pe măsură competitorii au reacționat la strategiile rivalilor. Toate cele trei compozițiile au fost utilizate de-a lungul cursei, cu patru strategii diferite în primii  șase clasați, o luptă tactic pentru poziția de challenger, și recordurile de pistă care au căzut în calificări și cursă. Felicităm Mercedes, pentru un nou bine meritat titlu la constructori.