Echipajele romanesti prezente la IRC Prime Yalta Rally 2011 – avancronica

Incepand de azi, 2 iunie si pana sambata, 4 iunie, Intercontionental Rally Challenge isi reintra in drepturi odata cu cea de-a patra etapa a sezonului 2011 care se va desfasura in orasul Yalta din Ukraina. Pilotii sunt asteptati din nou la un raliu de asfalt, etapa anterioara din Franta desfasurandu-se pe acelasi tip de suprafata.

 

 

Probele sunt rapide, cursive si in general line, cu o trasa in curbe ce ofera multa vizibilitate pilotilor, lucru care probabil va determina pilotii sa forteze aproape la maxim. Jean-Pierre Nicolas managerul motorsport al IRC declara: “Este un raliu de pilot, cu un tip de traseu care iti permite sa iti gasesti un ritm bun si inca unul foarte rapid. In comparatie cu Corsica virajele sunt mult mai deschise, asa ca este un raliu care ar trebui sa placa specialistilor pe asflat. Trebuie in schimb multa concentrare si notite foarte exacte.” Suprafata de asfalt a raliului nu este una abraziva, iar conditiile care sunt prognozate pentru perioada 2-4 iunie sunt de vreme uscata si in jur de 22 grade in atmosfera, fapt care nu va pune probleme pentru anvelope.

 

 

Un total de 14 speciale alcatuiesc raliul Yalta in lungime de 261.87km. Joi va avea loc startul ceremonial pe coasta Marii Negre unde vor fi prezente personalitati si inalti demnitari din Ukraina, start ce va fi urmat de doua speciale scurte. Zilele de vineri si sambata vor fi alcatuite din 2 bucle, practic 3 speciale in fiecare zi ce vor fi parcurse de cate doua ori fiecare.

 

 

Dupa ce a lipsit din Corsica, la start il regasim din nou pe campionul en-titre Juho Hanninen la volanul Skodei Fabia S2000. Cu absenta lui Freddy Loix de la aceasta etapa, Jan Kopecky si tanarul castigator al etapei din Corsica, Thierry Neuville, vor incerca sa preia sefia clasamentului general provizoriu ambii aflandu-se la o diferenta de doar 5 puncte in urma belgianului.

 

 

Un alt francez specialist al asfaltului si castigator al primei etape a sezonului Bryan Bouffier se va afla si el la start la comenzile masinii sale Peugeot 207 S2000. Tot din tabara Peugeot il mai regasim si pe Guy Wilks coechipier cu Neuville in echipa Kronos Racing.

 

 

Tabara Skoda va fi foarte bine reprezentata, pe langa Hanninen si Kopecky la start regasindu-se si Andreas Mikkelsen, Toni Gardemeister, Patrik Sandell si tanara speranta Karl Kruuda, toti pe Fabia S2000.

 

 

Constructorul malaezian Proton va alinia si el la start 3 masini Neo Satria S2000 ce vor fi pilotate de experimentatul Giandomenico Basso, suedezul PG Andersson si ucraineanul Oleksandr Saliuk Sr., fost campion al URSS la raliu, care va pilota in locul fiului sau, acesta fiind in imposibilitatea de a mai lua startul datorita unei fracturi la mana.

 

 

Romania va fi din nou reprezentata ca si anul trecut de Marco Tempestini si al sau Peugeot 207 S2000, componentul echipei Napoca Rally Academy reusind anul trecut locul 3 in acest raliu. Yalta Rally este in acelasi timp si etapa pentru Campionatul National de Raliuri al Ucrainei dar si pentru  Cupa Europei de Est, competitie FIA pe care Marco Tempestini a castigat-o in ultimii doi ani. Alaturi de Tempestini au facut deplasarea  Vlad Cosma si Ekaterina Stratieva, care vor lua startul pe micile Citroen C2R2 Max cu care evolueaza si in Campionatul National de Raliuri al Romaniei.

 

 

Ieri s-a desfasurat shakedownul premergator raliului, Marco Tempestini obtinand al 12 -lea timp dupa ce a efectuat doar 3 treceri. Rezultatele complete ale shakedownului le puteti gasi si pe siteul oficial.

 

 

Lista participantilor