IRC Ypres: Loix castiga Raliul Ypres


Eroul local Freddy Loix a reusit sa se impuna in Raliul Geko Ypres, devenind astfel al 5-lea pilot diferit care reuseste sa castige o etapa din sezonul 2010 in Intercontinental Rally Challenge.

Pilotand pentru prima oara pentru echipa Skoda Motorsport, belgianul a reusit sa se impuna sambata in fata miilor de fani prezenti pe probele dificile pe asfalt din Belgia.

Avandu-l copilot pe Frederic Miclotte, Loix, a inceput ziua a doua cu un avans modest de doar 5,8 secunde in fata lui Kris Meeke, castigatorul de anul trecut al acestei runde, precum si campionul IRC in exercitiu. Ceea ce se preconiza a fi o repetare a victoriei din urma cu 12 luni s-a sfarsit cu un accident spectaculos a lui Meeke pe proba speciala 8 de sambata.

Cu Juho Hanninen iesit vineri din cursa, Meeke avea calea libera pentru a obtine o noua victorie in etapa belgiana. Dar totul a fost naruit pentru nord irlandez, dupa ce acesta a pierdut controlul masinii pe o iesire rapida din curba, lovind un damb care a dus la rostogolirea masinii sale.

Din fericire, atat Kris Meeke cat si Paul Nagle au scapat fara rani, dar acest accident marcheaza al 4-lea abandon al nord irlandezului in acest sezon.

“A fost o greseala de notare”, a afirmat Meeke, care a reusit sa se impuna pe 3 probe speciale. “Am virat un pic cam devreme si nu am mai avut spatiu pentru a iesi din viraj. Cand fortezi cum am fortat noi, astfel de lucruri se pot intampla”.

Chiar daca accidentul lui Meeke a mai ridicat din presiunea lui Loix, pilotul in varsta de 39 de ani adoptand un stil de condus mai putin agresiv, mentinandu-si totodata concentrarea si pasul pentru cei 190 de km ramasi.

Abandonul lui Meeke, i-a oferit locul secund lui Jan Kopecky, care s-a apropiat la doar 3 puncte in clasamentul general de Juho Hanninen. Kopecky a reusit sa se apropie la doar 25 de secunde de Loix, dupa o succesiune de probe speciale castigate de pilotul ceh, dar o greseala pe proba speciala 15, cand a iesit usor in decor, a insemnat pierderea oricarei sanse la podium.

De fapt Kopecky a afirmat ca nu s-a simtit foarte increzator in comportamentul Fabiei S2000, dar a putut controla subvirarea masinii printr-o serie de reglaje.

Thierry Neuville a reusit cea mai buna pozitie a carierei sale, reusind un loc 3 alaturi de echipa Kronos Racing. Tanarul belgian a aratat la doar cei 22 de ani mult talent, precum si o evolutie perfecta, ascultand cu mare atentie de ordinele echipei, pentru a-si asigura un loc pe podium.

Performanta sa ii aduce lui  Neuville  locul al 6-lea in clasamentul general, precum si un motiv de bucurie pentru echipa Kronos Racing, care au pierdut atat masina lui Meeke, cat si a campionului belgian Pieter Tsjoen, in 2 accidente separate.

Belgianul Bernd Casier a reusit un loc 4 in clasamentul general al Raliului Ypres, in timp ce Andreas Mikkelsen a terminat al 5-lea cu Ford Fiesta S2000. O pana pe a doua proba speciala de vineri, a facut ca norvegianul sa piarda mult timp, dar pastrand un ritm constant acesta a urcat usor in clasament, reusind primele puncte in IRC si totodata devenind cel mai sus clasat pilot debutant.

Veteranul Patrick Snijers parea sa se indrepte spre un loc 6, dar o defectiune tehnica pe ultima proba speciala a dus la abandonul acestuia. Astfel Bruno Magalhaes, care deja era afectat de penalizarea de peste 1 minut, dupa timpul petrecut in parcul de service, a reusit sa preia locul al 6-lea de la Snijers, fiind recompensat astfel pentru eforturile sale de a recupera timpul pierdut.

Mai jos puteti vedea clasamentul Raliului Ypres:
[table id=59 /]

Foto: ypresrally.com

Comentarii

comentarii