FRAS atentioneaza asupra nelegalitatii functionarii unei federatii de karting

Conducerea Federatiei Romane de Automobilism Sportiv (FRAS) atentioneaza cluburile, sportivii si toti partenerii, asupra nelegalitatii functionarii unei structuri denumita “Federatia Romana de Karting”, a carei infiintare este sustinuta de Asociatia Automobil Clubul Roman (ACR). Federatia Romana de Karting este o entitate care nu are personalitate juridica si care nu este inregistrata la Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport (ANST), neavand Certificat de Identitate Sportiva, dupa cum se poate observa si pe www.anst.gov.ro

Intrucat infiintarea acestei federatii de karting ar influenta negativ activitatea FRAS si ar constitui o piedica in calea recunoasterii sale internationale, iar pe de alta parte nu pot exista doua federatii pentru acelasi sport, FRAS a sesizat instantele de judecata de o serie de aspecte care vizeaza grave incalcari ale Legii. Pentru ca instantele de judecata nu s-au pronuntat definitiv si irevocabil asupra acordarii personalitatii juridice pentru aceasta entitate, procesul aflandu-se in derulare, Federatia Romana de Karting nu exista din punct de vedere legal.

FRAS este organizata si functioneaza conform cerintelor imperative ale legii, dupa modelul federatiei internationale corespondente. Prin urmare FRAS coordoneaza activitatea de karting la nivel national prin intermediul Comisiei Nationale de Karting, asa cum pe plan international Federatia Internationala a Automobilului gestioneaza acest sport prin Comisia Internationala de Karting. Asadar FRAS este singura Federatie sportiva din Romania care are in obiectul de activitate kartingul, fiind abilitata prin lege sa organizeze competitiile oficiale de nivel national.

Conducerea FRAS considera ca demersul asociatiei ACR de a fi inregistrat la FIA o entitate care inca nu exista, respectiv Federatia Romana de Karting, ce nu are recunoastere ca structura sportiva si nu este cuprinsa in nomenclatorul federatiilor ANST, reprezinta o grava incalcare a practicilor internationale si deopotriva a legislatiei Statului Roman.

Acest demers al ACR afecteaza imaginea Romaniei in ceea ce priveste sportul automobilistic si produce confuzie in randul sportivilor si al partenerilor.

FRAS precizeaza ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, este singura Federatie sportiva nationala care are dreptul sa organizeze, sa conduca, sa controleze si sa supravegheze activitatile si competitiile sportive oficiale la nivel national pentru toate sporturile cu motor pe patru roti, inclusiv pentru karting. In acest sens, FRAS s-a implicat cu succes in activitatea sportiva de karting din Romania si si-a desemnat si premiat Campionii Nationali pe sezonul competitional 2010.

FRAS informeaza toate structurile sportive legal constituite din domeniu precum si pe sportivii acestora, ca va acorda in continuare atentia cuvenita dezvoltarii acestui sport, practicat in tara noastra preponderent de copii si tineri, oferind cadrul deplin legal de organizare si desfasurare a competitiilor oficiale de nivel national.

Elena Hirtan

PURTATOR DE CUVANT