Alessandro Zanardi va participa la clasica de 24 de ore de la Spa-Francorchamps

A 67-a ediţie a faimoasei curse găzduită de “Circuit de Spa-Francorchamps”, cu o lungă tradiţie ce datează din 1924, va avea loc la 25-26 iulie 2015. Va fi prima apariţie într-o cursă de 24 de ore pentru Zanardi, care şi-a pierdut ambele picioare în urma unui cumplit accident petrecut în 2001. Între 2003 şi 2009, el a concurat cu succes, alături de BMW Motorsport, în Campionatul European FIA pentru turisme (FIA ETCC) şi în Campionatul Mondial FIA pentru turisme (FIA WTCC). În 2014, după o pauză de patru ani, el a revenit în curse ca pilot oficial BMW şi a participat în Blancpain Sprint Series cu un model BMW Z4 GT3 modificat special nevoilor sale.

Alex Zanardi

Participarea în categoria principală a cursei de 24 de ore de la Spa-Francorchamps reprezintă o nouă provocare pentru Zanardi şi BMW Motorsport: în premieră, Zanardi va împărţi cockpitul cu piloţi fără dizabilităţi. Misiunea tehnicienilor de la BMW Motorsport a fost să găsească soluţii pentru modificarea BMW Z4 GT3 într-un mod care să permită schimbarea piloţilor în cel mai scurt timp posibil. În timpul pit stopurilor, maşina trebuie adaptată cât se poate de repede în funcţie de diferitele nevoi ale pilotului cu picioare şi ale celui fără picioare. Pentru aceasta, BMW Motorsport dezvoltă componente speciale pentru accelerare, frânare şi schimbarea vitezelor. Anunţul privind echipa pentru care va concura Zanardi, precum şi coechipierii săi va fi făcut la o dată ulterioară.

 

Participarea în cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps va fi, fără îndoială, următorul punct de atracţie al carierei mele“, a declarat Zanardi. “De mult timp visez să pot participa la o cursă clasică de anduranţă precum aceasta şi este minunat că Jens Marquardt şi BMW Motorsport transformă acest vis în realitate. Dacă te uiţi la proiect, pare imposibil ca un tip fără picioare, ca mine, să participe alături de piloţi «normali» într-o competiţie atât de competitivă, dură şi prestigioasă. Dar ştiu că prietenii mei de la BMW Motorsport au toată experienţa tehnică şi ideile inovatoare pentru a face faţă acestei provocări. Vreau să le mulţumesc pentru toate eforturile depuse şi privesc cu încredere spre această nouă aventură a familiei BMW.

IRONMAN WORLD CHAMPIONSHIP 2014 HAWAII

Pentru a se pregăti în vederea cursei de anduranţă, pilotul oficial BMW va participa la etapa de la Paul Ricard din cadrul Blancpain Endurance Series, ce va avea loc la Le Castellet (Franţa, 19-20 iunie), şi la testul oficial pentru cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps, la 24 iunie. Sunt planificate şi participări în alte curse, dar urmează a fi confirmate.

 

2015 va fi un nou an aglomerat pentru Zanardi, întrucât ambasadorul mărcii BMW va combina activităţile sale de pilot cu cele de parasportiv. El va participa la Cupa Mondială de Paraciclism şi, la doar o săptămână după cursa de 24 de ore de la Spa-Francorchamps, va concura la Campionatul Mondial de Paraciclism, care va avea loc la Nottwil (Elveţia), în perioada 28 iulie – 2 august. Până acum, Zanardi a câştigat patru titluri mondiale, două în 2013 şi două în 2014. Anul acesta, el doreşte să-şi continue seria victoriilor la comenzile propriului hand-bike.

Alex Zanardi 2014 Baku

În octombrie, el se va îndrepta din nou spre Hawaii (SUA) şi va concura, pentru a doua oară, în faimosul triatlon pe distanţă lungă. Anul trecut, el a debutat cu succes în această provocare supremă din sporturile de anduranţă. Zanardi a parcurs distanţa totală de 226,255 kilometri în timpul de 9h47:14. El a ocupat locul al 272-lea în clasamentul general, dintr-un total de 2.187 de sportivi care au ajuns la sosire. În grupa sa de vârstă (M45-49), el a fost al 19-lea din 247 de sportivi clasaţi.